Lietuvos moterų rinktinė į oficialias varžybas grįžta po pusantrų metų pertraukos. Dėl kartų kaitos Lietuvos rinktinė praleido 2023 m. pasaulio čempionato atrankos turnyrą.

„Lietuvos rinktinėje vyko kartų kaita. Nemažai patyrusių rankininkių baigė karjerą, todėl pastaruoju metu didelį dėmesį skyrėme Lietuvos jaunimo rinktinėms. Jaunos perspektyvios rankininkės įgijo daug tarptautinių varžybų patirties. Lietuvos jaunimo rinktinė dalyvavo pasaulio U20 čempionate, Klaipėdoje vykusiame Europos U19 čempionato B divizione lietuvės iškovojo bronzos medalius. Nemaža dalis šių jaunų, bet tarptautinėse varžybose jau užgrūdintų rankininkių dabar atstovaus nacionalinei Lietuvos rinktinei“, – sako Lietuvos rankinio federacijos prezidentas Donatas Pasvenskas.

Tarptautinių varžybų patirties įgavo ir EHF Europos taurės turnyre šį sezoną rungtyniavusios Kauno r. „Cascada-HC Garliava“ ir Kauno „Žalgirio“ komandos, iš kurių į rinktinę pakviesta po dvi rankininkes. Dvi atstoves rinktinėje turės ir Vilniaus „Sostinės tauras“, net penkias rankininkes delegavo Vilniaus „Eglė“. Rinktinėje vėl išvysime praėjusį sezoną rezultatyviausia Šveicarijos čempionato rankininke tapusią, o šį sezoną į gimtąjį Panevėžį sugrįžusią Simoną Kolosovę.

Rinktinės sudėtyje yra trys užsienio klubuose rungtyniaujančios Lietuvos rankininkės. Tarp jų – praėjusį sezoną EHF Čempionių lygoje rungtyniavusi Aušra Arciševskaja iš Čekijos Mosto „Banik“ klubo.

„Didžioji dauguma mūsų žaidėjų rungtyniauja Lietuvos čempionate, bet didelė dalis rankininkių jau turi tarptautinių varžybų patirties. Nemažai žaidėjų jau yra žaidę ir nacionalinėje rinktinėje. Džiugu, kad paties aukščiausio lygio turnyrą – Čempionių lygą išbandė Aušra Arciševskaja. Turime ir dvi jaunas rankininkes Vakarę Damulevičiūtę ir Gerdą Kairytę, rungtyniaujančias rankinio tradicijomis garsėjančioje Vokietijoje. Deja, turime ir netekčių. Rinktinėje nebus geriausios praėjusio sezono Lietuvos čempionato rankininkės Martynos Ustilaitės ir vienos pagrindinių gynėjų Gretos Burkaitės. Tikimės surasti joms tinkamą pamainą, nes turime nemažą rotaciją ir panašaus pajėgumo žaidėjų visose pozicijose“, – teigia Lietuvos rinktinės treneris Karolis Kaladinskas.

Europos čempionato 5-oje atrankos grupėje be Lietuvos, Ispanijos ir Šiaurės Makedonijos rinktinių taip pat žais ir Azerbaidžano komanda. Į finalinį etapą pateks dvi geriausios grupių komandos ir keturios geriausios trečią vietą grupėse užėmusios ekipos.

„Ispanijos rankininkės yra ryškios atrankos grupės favoritės. Ispanijos rinktinė 2019 metais tapo pasaulio vicečempione, o praėjusiame 2021 metų pasaulio čempionate liko per žingsnį nuo medalių – ketvirtoje vietoje. Šiaurės Makedonijos rinktinė šeimininkių teisėmis dalyvavo 2022 metų Europos čempionate ir ten užėmė paskutinę 16-ą vietą. Su makedonėmis mums nepaprastai svarbios bus pirmos rungtynės namuose. Kadangi į Europos čempionatą gali patekti ir iš trečios vietos grupėje, susitikime su Šiaurės Makedonijos rinktine gali daug lemti ne tik taškai, bet ir įvarčių santykis. Tikimės, kad mums padės ir namų sienos bei sirgaliai, kurie Vilniuje mėgsta rankinį ir gan gausiai renkasi į Lietuvos rinktinės rungtynes“, – sako treneris K. Kaladinskas.

Europos čempionato finaliniame etape Lietuvos moterų rankinio rinktinė yra dalyvavusi vienintelį kartą 1996 metais ir užėmė 12-ą vietą.

Lietuvos rinktinės sudėtis:

Vartininkės: Evita Žilionytė ir Kotryna Vasiliauskaitė (abi Vilniaus RSK „Eglė).
Kairieji kraštai: Dominyka Andronik (Vilniaus SM „Sostinės tauras“) ir Dovilė Navikaitė („Eglė“).
Kairieji pusiau kraštai: Aušra Arciševskaja („Banik Most“, Čekija) ir Kamilė Rupeikaitė (Kauno „Žalgiris“).
Įžaidėjos: Simona Kolosovė (Panevėžio HC „Kova“), Greta Makovskytė („Eglė“), Emilė Aglinskaitė (Kauno r. „Cascada-HC Garliava“) ir Gerda Kairytė („Frankfurter“, Vokietija).
Linijos žaidėjos: Rita Rakauskienė („Eglė“).
Dešinieji pusiau kraštai: Singrida Kulikovaitė („Sostinės tauras“), Vakarė Damulevičiūtė („Frankfurter“) ir Agnė Gudlinkytė („Žalgiris“).
Dešinieji kraštai: Beatričė Ruseckaitė („Eglė“) ir Mantė Voksresenskaja („Cascada-HC Garliava“).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją