7,5 km sprinto rungtyje beveik 100 varžovių pranoko Lidija Žurauskaitė: Senojo žemyno pirmenybių debiutantė užėmė 15 vietą (šaudymas 0+1), nugalėjusiai norvegei Idai Lien nusileidusi 1 min. 11,9 sek. Trečiadienį vykusiose asmeninėse lenktynėse Lietuvos biatlonininkė buvo septinta.

„Negaliu pasakyti, kad buvau per daug sujaudinta ar laiminga dėl užimtos vietos asmeninėse lenktynėse, bet džiaugiausi, kad padėjau komandai ir galimai turėsiu geresnes sąlygas, finansinę situaciją. Nuo šio čempionato galiu susikoncentruoti sportui ir nebegalvoti apie pašalinius dalykus.

Dėl to sprinte jaučiausi labai ramiai, žinojau, kad šį sezoną jau pasiekiau gerų rezultatų, todėl bandžiau mėgautis varžybomis. Šiandien oras buvo puikus, geras komandos palaikymas ir idealios slidės – turėjau raketas po savomis slidėmis“, – pasirodymu sprinte džiaugėsi L. Žurauskaitė.

24-erių biatlonininkė neslėpė, kad po sėkmingo starto Europos čempionate išaugo jos pasitikėjimas savimi, ypač – šaudykloje.
„Gerai šaudžiau Oberhofe, treniruotėse Rūpoldinge, bet po to Anterselvoje ir treniruotėse Osrblėje nepasitikėjau savo šaudymu visiškai. Po asmeninių lenktynių žinau, kad galiu šaudyti švariai ir gerai“, – teigė L. Žurauskaitė.

Dar vieną solidų pasirodymą surengė „2023 metų Lietuvos biatlono proveržiu“ pripažinta Judita Traubaitė. Vilnietė pateko į pirmą Europos čempionato persekiojimą karjeroje, sprinte iškovojusi 44 vietą (0+1).

„Kol kas labai džiaugiuosi, kaip klostosi čempionatas. Konkrečių tikslų Europos čempionatui su treneriu nekėliau, bet vienas iš tikslų sezone buvo susijęs su greičiu trasoje ir panašu, kad sezono gale galėsime įvertinti, jog šį tikslą pavyko įgyvendinti – šliuožiasi tikrai greičiau nei pernai. Sunku buvo vertinti, ko galėčiau tikėtis. Žiūrint į užimtas vietas, tikrai labai smagu ir smagu, kad stabilesnis, geresnis šaudymas dažniau išeina“, – progresu džiaugiasi J.Traubaitė.

Mažiau nei dvejus metus biatlonu užsiimanti buvusi orientavimosi sporto atstovė pastebi, kad jai šiuo metu parankesnės ilgesnės distancijos, o ne sprintas.

„Kuris startas šį sezoną įsiminė labiausiai? Visas individualias trasas patiko startuoti, tik kad Švedijoje galbūt prasčiau sekėsi su šaudymu, o tiek Italijoje, tiek čia ir slydosi visai smagiai, ir šaudyti sekėsi neblogai. Šiam momentui tikrai pritariu, kad ilgesnė trasa man parankiau, kažkaip užtenka jėgų, o būtent sprintui atrodo, kad reikia greičiau įvažiuoti į tą greitesnį ritmą nei man šiuo metu pavyksta“, – analizavo J.Traubaitė.

Judita Traubaitė (Dmytro Yevenko nuotr.)

Komandos veteranė Natalija Kočergina Europos čempionato sprinte užėmė 65 vietą (1+2), tuo tarpu Sara Urumova – 76-ąją (0+0). Pastaroji biatlonininkė nugalėtojai per 7,5 km pralaimėjo 3 min. 9 sek. ir to pakako, jog ji taptų ketvirtąja lietuve, kuriai pakluso pasaulio čempionato normatyvas. Ruslano Nikitino vedama Lietuvos moterų ekipa iškovojo teisę dalyvauti kitą mėnesį vyksiančio pasaulio čempionato estafetės rungtyje.

Auksą iškovojusi I.Lien 14 sek. pranoko komandos draugę Maren Kirkeeidę bei 35,3 sek. – ukrainietę Kristiną Dmitrenko. Visos trys prizininkės šaudė be klaidų.

Trečiadienio 39-ąją poziciją asmeninėse lenktynėse į 17-ąją vyrų 10 km sprinte iškeitė rinktinės lyderis Vytautas Strolia. Anykštėnas suko vieną baudos ratą (šaudymas 1+0) bei nugalėjusiam prancūzui Antoninui Guigonnat (0+0) nusileido 1 min. 5,8 sek. Biatlonininkui pavyko įvykdyti ir federacijos iškeltą tikslą – patekti tarp 24 pajėgiausiųjų.

„Šiandien, palyginus, buvo labai geros sąlygos, tokios, kokių norėčiau – idealios. Negaliu pasakyti, kad tas rezultatas tenkina, nes 17 vieta nėra ta, apie kurią galvoji, norėtųsi būti aukščiau.

Aišku, rytoj šansas neblogas. Tikiuosi, kad susikaupsiu, padarysiu savo darbą ir pakilsime pozicijomis. Šiaip šiandien nėra labai blogai, bet faktas, kad norisi šiek tiek geriau“, – komentavo V.Strolia, kuris taip pat iškovojo teisę startuoti šeštadienį vyksiančiame persekiojime.

Vienerias itin sėkmingas persekiojimo lenktynes lietuvis šiemet jau turėjo: pasaulio taurės etape Rūpoldinge (Vokietija) jis iš 18 starto pozicijos palypėjo į 11-ąją, šaudykloje pataikęs 20 šūvių iš tiek pat galimų.

„Jei su šiais panašumais gyventumėme, būtų gerai, kad visą laiką vienodai. Bet dažniausiai būna, kad tie panašumai nieko nereiškia. Negalvoju apie tokius sutapimus. Tiesiog rytoj nauja diena, reikia susikaupti ir daryti savo darbą“, – šyptelėjo V.Strolia.

Sėkmingai sprinte pasirodė ir Tomas Kaukėnas: trejų olimpinių žaidynių dalyvis pranoko 100 dalyvių bei nugalėtojui nusileidęs 1 min. 26,6 sek. užėmė 28 vietą (0+1). Tuo tarpu teisės dalyvauti persekiojime neiškovojo kiti Lietuvos atstovai: Maksimas Fominas liko 72-as (1+3), Jokūbas Mačkinė – 78-as (3+0), Linas Banys – 106-as (2+2), o Stepanas Terentjevas – 108-as (3+1).

Norvegų dominavimą čempionate nutraukęs A.Guigonnat ant nugalėtojų pakylos lipo būtent su šios šalies atstovais: sidabras atiteko 14,5 sek. atsilikusiam Johanui-Olavui Botnui (2+0), bronza – 16,7 sek. prancūzui nusileidusiam Isakui Frey‘ui (1+0).

Šeštadienį L.Žurauskaitės, J.Traubaitės, V.Strolios ir T.Kaukėno lauks persekiojimo rungtis. Europos čempionatas baigsis sekmadienį mišrių estafečių varžybomis.