Birželio 26-ąją už sąžiningą lengvosios atletikos sportą ir dopingo kontrolę atsakinga „Athletics Integrity Unit“ pranešė apie lietuvę Zitą Kosač, kurios organizme po dopingo testo rasta oksimetalono – androgeno ir anabolinio steroido, kuris daugiausiai vartojamas nuo anemijos, bet taip pat padeda auginant masę ir raumenų jėgą.

Z. Kosač tikrinta po finišo Kauno maratone, kuriame ji iškovojo antrąją vietą (2 val. 54 min. 43 sek.). Privačioje bėgikų grupėje, kuriai priklauso virš 5 tūkst. bėgimo entuziastų, stajerė prisipažino likusi nustebinta teigiamo dopingo testo ir tvirtino nežinanti kaip draudžiama medžiaga pateko į organizmą. „Sąmoningai jos nevartojau“, – aiškino bėgikė.


Dopingu susitepusi Vilniaus maratono nugalėtoja V. Stašauskaitė kartu tapo ir Lietuvos maratono čempione. Bėgikų gretas nuliūdino ir pats faktas, ir mėgėjos reakcija bei paaiškinimas.

Jos organizme rastas meldoniumas, o draudžiama medžiaga, anot bėgikės, vartota vasarą tvyrant karščiams ir siekiant apsaugoti širdį po didelių krūvių.

V. Stašauskaitė teigė nežinojusi, jog nuo 2016 m. Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) draudžiamų medžiagų sąrašą įtrauktas meldoniumas gali ją įklampinti.

Medžiaga skambiai žiniasklaidoje linksniuota po plaukikės Julijos Jefimovos, teniso žvaigždės Marijos Šarapovos atvejų, taip pat 2018 m. žiemos olimpinių žaidynių metu, kuomet dėmesio centre atsidūrė bronzą iškovojęs rusas akmenslydininkas Aleksandras Krušelnickis.

„Mildronato (meldioniumo) gėriau 10 tablečių, 5 dienas po 2 tabletes. Ir nemaniau, kad tai man, kaip sportininkei, kažkaip galėtų pakenkti.

Nežinojau ir nesidomėjau, kad jis yra įtrauktas į neleistinų medžiagų sąrašą. Apie jį sužinojau tik gavusi teigiamus dopingo testo atsakymus, iki tol nemaniau, kad darau nusižengimą ir už tai galiu gauti sankcijas.

Dabar suprantu, kad padariau nusižengimą, už jį labai gailiuosi ir suprantu savo klaidą [...]“, – pirmadienį feisbuke teisinosi bėgikė.

Prašo nebesieti su susitepusia sportininke


Žinia apie V. Stašauskaitės atvejį nuliūdino jai treniruočių planus rašiusią olimpietę Vaidą Žūsinaitę-Nekriošienę.

„Žinia apie Vilmantės nusižengimą mane šokiravo. Kaip trenerė, rašiusi jai planus nuotoliniu būdu ir tikėjusi jos potencialu, jaučiu pareigą pasisakyti viešai.

Visada buvau ir esu tik už švarų sportą, be jokių, net menkiausių pažeidimų. Šioje situacijoje buvau pastatyta prieš faktą ir nieko pakeisti negaliu, tačiau padarytą nusižengimą ir reakcijas kategoriškai smerkiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)