Dano Rapšio diskvalifikacija 200 m plaukimo laisvu stiliumi finale S. Yangui atnešė 11-ą pasaulio čempiono titulą.

27-erių sportininkas, triskart nugalėjęs ir olimpinėse žaidynėse, yra vienas tituluočiausių Gvangdžu, bet medaliai dar nereiškia aplinkinių pagarbos.

Į Kinijos plaukimo žvaigždę kreivai šnairuojama dėl jo dopingo istorijų. 2014 metais atletas buvo diskvalifikuotas 7 mėnesiams dėl stimuliantams priskiriamos medžiagos vartojimo. Pernai jis plaktuku daužė kraujo mėginius, kuriuos dopingo kontrolieriai bandė paimti ne varžybų metu.

Šįkart S. Yangas išsisuko, nes patys kontrolieriai neišvengė procedūrinių pažeidimų. Jei plaukikas būtų likęs kaltas dėl atsisakymo duoti mėginį, jam, kaip pakartotinai sulaužiusiam antidopingo taisykles, būtų grėsusi maksimali bausmė – diskvalifikacija iki gyvos galvos.

Daliai konkurentų atrodo, kad S. Yangas neturėjo sausas išlipti iš balos, ir to jie nė nebando slėpti.

Maža to, nuo kritiškų replikų pasaulio čempionatui prasidėjus pereita prie veiksmų.

Kai S. Yangas laimėjo 400 m plaukimą laisvu stiliumi, kartu su juo fotografuotis ant prizininkų pakylos atsisakė vicečempionu tapęs australas Mackas Hortonas. Kuomet kinas užėmė teisėjų nubausto D. Rapšio vietą ant perpus trumpesnio nuotolio nugalėtojų pjedestalo, tą patį padarė bronzos medalio laimėtojas iš Didžiosios Britanijos Duncanas Scottas.

S. Yangui neišlaikė nervai: priėjęs prie varžovo jis ėmė energingai gestikuliuoti.

„Tu esi nevykėlis, o aš – nugalėtojas“, – ironiškai besišypsančiam škotui pareiškė Kinijos atletas.

S. Yangas pasirodymo Gvangdžu dar nebaigė, bet konkurentų akibrokštų būti nebeturėtų: tuo ėmė rūpintis FINA.

Dienraštis „The Australian“ pranešė, jog pastaroji priėmė „Elgesio per varžybas“ kodeksą. Jame esą numatyta net galimybė atimti medalį iš atleto, kuris per apdovanojimų ceremoniją elgsis ne taip, kaip pageidauja FINA. O konkrečiau, ant pakylos nuo šiol draudžiami „bet kokie politiniai, religiniai ar diskriminacinio pobūdžio pareiškimai ar veiksmai“.

Prieš tai FINA įspėjo tiek M. Hortoną su D. Scottu, tiek patį S. Yangą, reikalaudama elgtis santūriau.

Dėl tokių žingsnių pasipiktino kita plaukimo žvaigždė – etatinis pasaulio rekordų laužytojas Adamas Peaty.

Jau tris medalius Gvangdžu susižėręs plaukimo krūtine specialistas sukritikavo FINA, kuri, jo nuomone, varžo žodžio laisvę.

„Manau, kad niekas neturėtų būti įspėtas ar nubaustas dėl to, jog laisvai reiškia savo pažiūras. Jeigu matome, kad kažkas nėra teisinga, kad kažkas sukčiauja, kodėl neturėtume apie tai kalbėti?“ – stebėjosi britas, Pietų Korėjoje pagerinęs jam pačiam priklausiusį 100 m plaukimo krūtine planetos rekordą.

Vienas nuolatinių FINA kritikų pirštu bedė į konkurentę Tarptautinę plaukimo lygą (ISL), teigdamas, jog ši iš tiesų kovoja su dopingu, o ne bando pridengti problemą.

Šiemet startuosiančioje naujoje varžybų serijoje kiekvienas teigiamas dopingo testas reikš pašalinimą iki gyvos galvos – ISL paprasčiausiai nekvies kartą susitepusių plaukikų.

„Net neturėtume apie tai kalbėti, tai turėtų būti savaime suprantama. Deja, mūsų niekas negirdi, ir taip bus tol, kol iš tikrųjų nesusivienysime“, – plaukikų bendruomenę burtis prieš dopingo vartojimą ragino A. Peaty.

Vis dėlto ne visi konkurentai beatodairiškai šalinasi S. Yango.

Nors D. Rapšiui turėjo būti ypač apmaudu stebėti kiną, besipuikuojantį 200 m plaukimo laisvu stiliumi rungties aukso medaliu, regis, lietuvis veikiai atlyžo.

Kinijos žiniasklaida mėgavosi trečiadienį užfiksuotais kadrais, kaip per treniruotę susitikę D. Rapšys ir S. Yangas šiltai apsikabino arba kaip 24-erių panevėžietis varžovui ištiesė ranką padėdamas išlipti iš baseino.

„D. Rapšys yra tikras sportininkas, ir visi Kinijos plaukimo mėgėjai tikisi, kad jis susidoros su nusivylimu dėl diskvalifikacijos bei grįš dar stipresnis. Lietuvis visada bus varžovas, su kuriuo malonu lenktyniauti“, – pakomentavo Kinijos plaukimo naujienoms dedikuota paskyra socialiniame tinkle.

O žinutės politinė potekstė buvo aiški: draugiškas Lietuvos rinktinės lyderio gestas turėtų įrodyti, jog kino pasmerkimas nėra toks visuotinis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (55)