IOC per savo 129-erių metų gyvavimą dar iš nė vienos sporto federacijos nebuvo atėmusi olimpinio pripažinimo.

Delfi žiniomis, priimant sprendimą dalyvavo 80 IOC narių. 10 susilaikė, 1 buvo prieš, 69 – už. To užteko, kad sprendimas būtų patvirtintas.

Siūlymas šalinti IBA, kurią valdo rusas U. Kremliovas, buvo pateiktas prieš porą savaičių.

IBA bandė užbėgti šiems įvykiams už akių ir skubos tvarka kreipėsi į Tarptautinį sporto arbitražo teismą (CAS), kad toks IOC sprendimas būtų atmestas, bet liko nieko nepešusi – CAS antradienį netenkino prašymo.

IOC ir IBA santykiai įtempti jau ne vienerius metus. U. Kremliovas ir kiti IBA vadovai kaltinami korupcija, lėšų pasisavinimu ir buvo nuolat kritikuojami dėl valdymo metodų.

Po milžiniškų teisėjavimo skandalų ir vėliau paaiškėjusių korupcinių schemų olimpinėse žaidynėse, iš IBA buvo atimta teisė rengti olimpinius bokso turnyrus – prieš dvejus metus Tokijuje ir artėjančiose 2024 m. Paryžiaus žaidynėse tą daro specialios darbo grupės.

IBA ir U. Kremliovo nenoras taisyti situacijos privedė prie dabartinės padėties, o visus kelius į susitaikymą užkirto skandalingas ruso išsišokimas. Jis viešai buvusį IOC narį CK Wu išvadino „nusikaltėliu, kuris žudo boksą“ ir pareiškė, kad šį „reikėtų nušauti“.

Suprantama, kad IOC šiuos komentarus pasmerkė.

Milžiniško nepasitenkinimo IBA sulaukė ir praėjusių metų rudenį, kai nusprendė sugrąžinti rusų ir baltarusių sportininkus į varžybas. Ir tą padarė be jokių apribojimų, leisdami naudoti visą tautinę simboliką.

Tuo stebėtis turbūt nereikėtų – U. Kremliovas yra artimas Vladimiro Putino bičiulis, viešai palaikantis santykius ir po to, kai rusai pradėjo karą Ukrainoje.

Balandžio mėnesį buvo paskelbta, kad įkuriama nauja mėgėjų boksui atstovausianti tarptautinė federacija – „World Boxing“, kurios pagrindinis tikslas – išsaugoti boksą kaip olimpinį sportą ir pakeisti skandalų purtomą IBA.

Lyderių vaidmens, kuriant naują federaciją ėmėsi JAV bokso atstovai, o prie šių greitai prisijungė tokios valstybės kaip Vokietija, Nyderlandai, Didžioji Britanija, Švedija, Naujoji Zelandija ir kitos.

„World Boxing“ organizacijai vadovauja buvęs IOC narys ir „Manchester United“ vadovas Simonas Toulsonas, anksčiau dirigavęs Tarptautinei kanojų sporto federacijai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6)