„Tai, kad pasaulinė rankų lenkimo federacija (WAF) mums suteikė tokią progą – dar vienas, labai svarbus pripažinimo ženklas. Lietuvoje jau vyko oficialūs pasaulio, ir Europos čempionatai, o pasaulio taurė užpildys likusią, svarbiausių varžybų trejybės spragą“, – iki renginio likus kelioms dienoms, sakė Lietuvos rankų lenkimo sporto federacijos (LRLSF) prezidentas Vydas Mikelionis.

Kur yra Lietuva ir ką gali jos sportininkai, žino ir Brazilijos, ir Naujosios Zelandijos, ir Kanados atletai.

„Garsas apie mūsų šalį pasklido tada, kai 2013 metais Lietuvos rankų lenkimo sporto federacijos komanda išnaudojo pirmą šansą. WAF mums suteikė ilgai lauktą Europos čempionato datą. Nuo paraiškos pateikimo iki atsakymo palaukti teko net ketverius metus. Senojo žemyno čempionate Druskininkuose dalyvavo 27 šalių rinktinės, rankų tvirtumą išbandė apie 800 sportininkų.

Bendrai 2013-2014 metus Lietuvos rankų lenkimo bendruomenė prisimena kaip vienus svarbiausių per visą šalies istoriją. Po debiuto Druskininkuose pagaliau gavome teisę organizuoti ir trisdešimt šeštąjį pasaulio rankų lenkimo sporto čempionatą.

2014 m. Vilniuje, dėl garbingiausių pasaulio titulų grūmėsi sportininkai iš visų gyvenamų planetos kontinentų. Tuomet 46 šalys delegavo 952 sportininkus, buvo išdalytas 131 komplektas medalių, varžybos tęsėsi net tris dienas. Lietuvos sportininkai iškovojo septynis aukso, vieną sidabro bei tris bronzos medalius, o tautų įskaitoje pelnėme ašuntąją vietą“, – prisiminė V. Mikelionis.

Nors ir gyvename nedidelėje šalyje, tačiau kitų valstybių sportininkai mūsų atletus jau spėjo gerai įsidėmėti. Stipriausi Lietuvos vyrai ir moterys, trispalvės garbę ginantys prie lenkimo stalų, yra ne kartą pelnę pasaulio ar Europos čempionų titulus.

Šiuo metu, Europoje, Lietuvos rinktinė yra geriausiųjų dešimtuke, o pasauliniame reitinge ji patenka į dvidešimtuką tarp 64 planetos čempionate dalyvaujančių šalių. Prieš mėnesį pasibaigusiame pasaulio čempionate Turkijoje, Lietuvos rinktinę sudarė 19 sportininkų ir jiems pavyko parvežti 1 aukso, 2 sidabro ir 2 bronzos medalius.

„Tai tikrai puikus pasiekimas atsižvelgiant į tai, jog 5 medalius parvežė 19 žmonių. Pastebėsiu, jog kelios, kur kas skaitlingesnės užsienio komandos pelnė labai panašų apdovanojimų skaičių. Apie mūsų sportininkų parengtį tai sako daug“, – šių metų pasaulio čempionato rezultatą komentavo Lietuvos rankų lenkimo sporto federacijos prezidentas.

Keli dideli Lietuvoje sėkmingai pravesti renginiai ir mūsų sportininkų rodikliai Pasaulio rankų lenkimo federacijoje neliko nepastebėti. Bendravimas su WAF tapo „šiltesnis“ ir, anot Lietuvos federacijos atstovų, atsirado tvirtas abipusis pasitikėjimas. Padarytas įdirbis į Lietuvą leido „atvežti“ trečią pagal svarbą turnyrą pasaulyje – pasaulio taurę.

Jau žinoma, jog kitas didelis renginys, Europos rankų lenkimo čempionatas Lietuvoje įvyks 2021 metais, tačiau pertrauka tarp svarbiausių tarptautinių varžybų mūsų šalyje bus užpildyta jau šį šeštadienį Alytuje.

Į klausimą, kuo ypatingos pasaulio taurės varžybos, LRLSF prezidentas V. Mikelionis atsakė paprastai: „Šiuo atveju džiaugiamės, kad jos išvis įvyks. Nors paraišką pasaulio taurės turnyrą organizuoti buvome pateikę prieš dvejus metus, tačiau atsakymą kažkodėl gavome vos prieš kelis mėnesius. Pirma mintis tuomet šovusi į galvą – teks kapituliuoti, nes datos keisti negalima ir likęs laiko rezervas organizaciniams reikalams – labai menkas.

Juk reikia surinkti biudžetą, komandą, pakviesti sportininkus, suplanuoti daugybę dalykų. Varžybų statusas mus įpareigoja viską padaryti gerai, tad savo jėgomis kažkiek suabejojome. Tačiau tos abejonės ėmė nykti, kai pasvėrėme visus „už“ ir „prieš“. Supratome tik viena: jei nesiimsime pasaulio taurės, daugiau tokio šanso galime ir nebegauti“.

Apsvarstę galimybes, faktorių „už“ organizatoriai rado vis daugiau. Tai trečias pagal svarbą pasaulinio lygio turnyras, kuriame dalyvauja ir pradedantys, ir pažengę, ir profesionalūs atletai. Čia svarbūs yra visi, o ypač pirmus rimtesnius žingsnius žengiantys sportininkai.

Juk kiekvienam, karjerą pradedančiam, rankos tvirtumą norisi išbandyti ne tik savo kieme ir tai – ypatinga proga. „Varžybinė patirtis ateina tik varžybose. Čia gali stebėti, klausti, mokytis, suprasti savo klaidas ar pranašumus. Be to, bet koks titulas pasaulio taurėje yra labai vertinamas ir pirmos čia pelnytos pergalės gali tapti tramplinu į profesionalų rankų lenkimo pasaulį.“, – sakė V. Mikelionis.

Pasaulio rankų lenkimo taurės turnyrai vyksta JAV, Kroatijoje, Vokietijoje, Rusijoje, neatsilieka ir mūsų kaimynai lenkai. Šios serijos varžybos Lenkijoje vyksta jau 17 metų, turnyruose susirenka 25 šalių rinktinės (beveik tiek pat kiek visame Europos čempionate!), nugalėtojai išsidalija solidų prizinį fondą.

V. Mikelionis neslėpė: „Mes pasaulio taurėje žengiame tik pirmą istorinį žingsnį, tačiau matome milžinišką potencialą. Nors gruodžio 1 dieną Alytuje laukiame apie 80 sportininkų iš 7 valstybių, tačiau žinome, jog kažkada taip pat pradėjo ir kaimynai.

Mačiau kaip greitai išbujojo Lenkijoje vykstantis renginys: dalyvių skaičius augo ne dešimtimis, o kartais, su lig kiekvienais metais plėtėsi bendraminčių ir rėmėjų ratas. Mes pradedame kukliai, bet su ilgalaike perspektyva ir tvirta ranka. Jau į šias varžybas atvažiuoja labai stiprūs, Europos ir pasaulio čempionatų nugalėtojai bei prizininkai“.

Varžybų dalyviai Alytuje rinksis jau penktadienį. Jų lauks administracinė komisija ir svėrimo procedūros, po kurių bus žinomas tikslus sportininkų skaičius vienoje ar kitoje svorio kategorijoje. Atkrintamosios varžybos prie trijų lenkimo stalų prasidės šeštadienį 11 valandą didžiojoje Alytaus miesto teatro salėje (Rotušės a. 2). Jos tęsis iki 15 valandos.

Po poilsio pertraukos, 18 valandą prasidės pusfinalių ir finalų serija dėl pasaulio taurės medalių. Varžybose rungsis vyrų, moterų, jaunimo bei senjorų įskaitų dalyviai suskirstyti į 12 svorio kategorijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)