Kartą teko pinigus grąžinti

36 proc. – tiek per metus paaugo Lietuvos šiuolaikinės penkiakovės federacijai (LŠPF) skirta finansinė injekcija, pirmą kartą pasiekusi septynženklę zoną.

Stiprūs lyderiai ir anksčiau neleisdavo penkiakovininkams skursti. Pernai pagrindiniuose suaugusiųjų čempionatuose jiems iškovoti medalių nepavyko, bet arti tikslo tiek Europos žaidynėse, tiek pasaulio pirmenybėse buvo Laura Asadauskaitė-Zadneprovskienė, abusyk užėmusi ketvirtą vietą.

Tokioje pačioje pozicijoje šiuolaikinė penkiakovė dabar rikiuojasi tarp visų sporto šakų Lietuvoje skaičiuojant valstybės asignavimus.

1,3 mln. eurų šiemet sulauksiančią LŠPF lenkia tik vandens sportas ir lengvoji atletika (abu – po 1,7 mln.) bei sąrašo viršūnę susigrąžinęs krepšinis (2,4 mln.).

Nacionalinė sporto agentūra (NSA) 66 organizacijų aukšto meistriškumo sporto programoms finansuoti sausio viduryje iš viso paskirstė 20 mln. eurų.

Pinigai dalinti atsižvelgiant į tris aspektus: rezultatus tarptautinėje arenoje, sporto šakos masiškumą bei vadybos gebėjimus.

Prieš dvejus metus to nepavyko padaryti pirmu bandymu, kilus „mirusių sielų“ skandalui.

Pyragą tuomet raikiusi Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM) įsisiūbavus teisminiams ginčams pripažino, jog federacijų masiškumo rodikliai kai kuriais atvejais buvo dirbtinai išpūsti. Dėl to Lietuvos irklavimo federacijai teko į biudžetą grąžinti apie 100 tūkst. eurų, kuriuos išsidalino kitos sporto šakos.

Šįkart nepatenkinti dalybomis vėl skundžiasi dėl „piktnaudžiavimo“ ir svarsto kreiptis į teisėsaugą.

Valstybės 2024 m. sporto šakoms skirtos lėšos (tūkst. eurų)

Krepšinis2412
Lengvoji atletika1729
Vandens sportas1653
Š. penkiakovė1313
Irklavimas1184
Kurčiųjų sportas919
B/k irklavimas863
Dviračių sportas542
Ledo ritulys537
Gimnastika499
Buriavimas493
Imtynės490
Biatlonas427
Boksas416
Sportiniai šokiai410
Neįgaliųjų sportas402
Regbis356
Rankinis332
Beisbolas315
Aklųjų sportas309
Futbolas306


Rungtis – viena, rezultatai – du

„Tikėjomės, kad NSA pasirūpins adekvačiu aukšto meistriškumo sportininko ir varžybų apibrėžimu, kuriuo vadovaujantis būtų galima visiems suprantamai apskaičiuoti federacijų finansavimą.

Bet kaip viskas buvo, taip ir liko – įtraukiami bet kokie renginiai, suskaičiuojami bet kokie dalyviai, neturintys nieko bendro su aukštu meistriškumu. Aiškiai matome, jog federacijos toliau pritempinėja rodiklius, siekdamos gauti daugiau pinigų“, – Delfi sakė Lietuvos dviračių sporto federacijos (LDSF) prezidentas Darius Levickis.

Dėl to jis pirmiausia baksnoja kolegas iš šiuolaikinės penkiakovės, kurie sugeba vieną karvę pamelžti porą kartų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)