Šeštadienis „Tokyo Metropolitan Gymnasium“ arenoje svečiams iš Lietuvos buvo permainingas – iš 14 į Japoniją atkakusių karatė meistrų planetos pirmenybes, kuriose kovojama nesusiskirsčius į svorio kategorijas, tęs šeši.

Dabartinė pasaulio sunkiasvorių čempionė B. Gustaitytė įveikė tiek ukrainietę Anastasiją Nesterenko, tiek lenkę Katarziną Jaskowską bei iškopė į sekmadienį laukiantį ketvirtfinalį, kuriame susitiks su japone Ramu Amikawa.

Visoms likusioms jos tautietėms teko sudėti ginklus.

Pirmame rate tai padarė Europos čempionės Marija Sekunda ir Brigita Svinkūnaitė, išbandžiusios Tokijo tatamį pirmą sykį. Po pirmos kovos pasitraukė ir kitos debiutantės: Valentyna Kurmin bei Julija Balčiūtė.

Labiau patyrusi Aneta Meškauskienė buvo eliminuota antrame rate.

Įdomu, jog B. Gustaitytė bus vienintelė Japonijos viešnia ketvirtfinaliuose: kartu su ja stipriausių aštuonetą pasiekė septynios turnyro šeimininkės.

Tuo metu vyrų varžybose neįvyks ypač intrigavusi galima trenerio ir auklėtinio akistata.

Pasaulio sunkiasvorių čempionas Eventas Gužauskas peržengė lenko Kamilio Wroblewskio ir iš Prancūzijai priklausančios Reunjono salos Indijos vandenyne atvykusio Ally Lallmamode barjerus. Tačiau jį treniruojantis Lukas Kubilius suklupo antrame rate.

40-metis veteranas iš pradžių vienbalsiu teisėjų sprendimu pranoko armėną Žorą Palianą, bet tai pasirodė Pyro pergalė – kovos metu klaipėdietis susižeidė.

Kitame etape jo žygį užbaigė 20 metų jaunesnis Antonas Zimariovas iš Kazachstano.

„Kažką pasidariau rankai, gavau smūgį po šonkauliais ir pajutau, kad ją sunku valdyti. Gydytojai bandė sutvarkyti, bet skausmas nepraėjo, ir antros kovos metu pamačiau, kad sunkiai sekasi. Varžovas – geras, jaunas, pasiūlė didelį tempą. Nespėjau gintis, praleidau daugiau smūgių nei sudaviau pats, nusileidau intensyvumu“, – Delfi komentavo L. Kubilius.

Brigita Gustaitytė

Ar tai buvo paskutinis pasispardymas, jis neskuba spręsti, tiesa, teigia jau supratęs, jog norint pamėginti dar kartą vertėtų keisti pasirengimo taktiką.

„Reikėtų daugiau kontrolinių varžybų dalyvauti, be jų – sunkoka. Bet šiaip savo rezultato nesureikšminu. Visi atvažiavome kaip komanda, turėdami tikslą, kad vienas iš mūsų nugalėtų. Tikiu, jog rytoj turėsime aukso medalį“, – įsitikinęs 2015 metų pasaulio čempionato be svorio kategorijų bronzinis prizininkas, kuris šeštadienį tarp savo kovų grįždavo prie tatamio sekunduoti keturiems auklėtiniams iš „Shodan“ klubo.

Vyrų varžybose sekmadienio nesulaukė dar du lietuviai: Domas Sutkus krito pirmame, Justinas Kvietka – antrame rate.

Po du varžovus eliminavo ir į šešioliktfinalius kartu su E. Gužausku pateko Antanas Klibavičius, Laurynas Vaičikauskas, Edgardas Sečinskis ir Paulius Žimantas.

Kitame etape visi jie galynėsis su konkurentais iš Japonijos. E. Gužauską egzaminuos Yuki Okada, A. Klibavičių – Daiki Kato, P. Žimantą – Kosei Ochiai, E. Sečinskį – Hotaka Yoshizawa, o L. Vaičikauską – Shota Maeda.

Primename, kad čempionatą atidariusiose kata (kovos pozų demonstravimo) varžybose, kurios šiose pirmenybėse vyko pirmą kartą, lietuviai liko be medalių. Toliausiai – iki ketvirtfinalių – nužygiavo Diana Mačiūtė ir Matas Sasnauskas.

Pasaulio čempionate dalyvauja per du šimtus atletų iš 61 valstybės, tarp kurių nėra dėl karo Ukrainoje suspenduotų Rusijos ir Baltarusijos.

Visos lietuvių kovos (paryškinti nugalėtojai)

Moterys

Pirmas ratas

Brigita Gustaitytė – Anastasija Nesterenko (Ukraina). Pasaulio sunkiasvorių čempionė varžybas pradėjo pergale 5:0.

Valentyna Kurmin – Momo Fujihara (Japonija). Pasipriešinti 10 kg sunkesnei japonei čempionato debiutantei nepavyko – pralaimėta 0:5.

Marija Sekunda – Airi Kan (Japonija). Visa galva žemesnė japonė davė pamokų jaunajai Europos čempionei iš Lietuvos, dominavusi pratęsime (5:0).

Aneta Meškauskienė – Marta Lubos (Lenkija). Patyrusi lietuvė pažįstamą varžovę palaužė per pratęsimą 4:0.

Julija Balčiūtė – Lili Mezo (Vengrija). Tituluota vengrė pasiekė pergalę 3:0.

Brigita Svinkūnaitė – Sayaka Kato (Japonija). Teisėjai buvo palankesni varžybų šeimininkei, eliminavusiai dar vieną jaunosios kartos Europos čempionę iš Lietuvos rinktinės.

Antras ratas

Brigita Gustaitytė – Katarzina Jaskowska (Lenkija). Laimėjusi vilnietė įšoko tarp aštuonių geriausių.

Aneta Meškauskienė – Yuna Mokudai (Japonija). Po apylygės kovos teisėjai vėl linko į japonės pusę.

Vyrai

Pirmas ratas

Eventas Gužauskas – Kamilis Wroblewskis (Lenkija). Vienas turnyro favoritų lenką sudorojo anksčiau laiko.

Antanas Klibavičius – Danielis Athanassopoulosas (Australija). Konkurentas iš Žaliojo kontinento lietuviui didelio vargo nesukėlė.

Lukas Kubilius – Žora Palianas (Armėnija). Penktą kartą pasaulio čempionate be svorio kategorijų dalyvaujantis Lietuvos veteranas gainiojo lengvesnį varžovą po tatamį ir laimėjo 5:0.

Justinas Kvietka – Davidas Fabekas (Kroatija). Palengva įsibėgėjęs vilnietis pralaužė varžovo gynybą rankų smūgiais ir nugalėjo vienbalsiu teisėjų sprendimu.

Laurynas Vaičikauskas – Terence‘as Limas (Singapūras). Čempionato naujokas žengė į kitą etapą varžovui nepasirodžius ant tatamio.

Edgardas Sečinskis – Liamas Jensrudas (Danija). Aukštaūgis kovotojas iš Vilniaus laimėjo įtikinamai – 5:0.

Paulius Žimantas – Thomasas Ritteris (Vokietija). Lietuvos sunkiasvoris du kartus siuntė vokietį į nokdauną („wazari“) ir laimėjo kovą anksčiau laiko.

Domas Sutkus – Hectoras Mathiasas Villalba (Paragvajus). Pirmajam lietuvių gretose čempionatas baigėsi D. Sutkui, kuris netikėtai po pratęsimo 2:3 nusileido egzotiškojo Paragvajaus atstovui.

Antras ratas

Eventas Gužauskas – Ally Lallmamode (Reunjonas). Favoritui pirmą dieną neteko persistengti, nes antrasis jo varžovas nepasirodė ant tatamio.

Antanas Klibavičius – Marekas Odzeniakas (Lenkija). Kovotojas iš Jonavos įrodė savo persvarą per pagrindinį laiką.

Lukas Kubilius – Antonas Zimariovas (Kazachstanas). Ankstesnėje kovoje susižeidęs sunkiasvoris užleido kelią perpus jaunesniam oponentui, pralaimėjęs 0:5.

Justinas Kvietka – Yusaku Watanabe (Japonija). Teisėjai įžvelgė vieno stipriausių šeimininkų kovotojų pranašumą per pagrindinį laiką (0:4).

Laurynas Vaičikauskas – Hugo Cruzas (Ispanija). Nors nukentėjo po kelių neleistinų smūgių į gerklę, Lietuvos atstovas laimėjo 5:0.

Edgardas Sečinskis – Jakubas Tecza (Lenkija). Lietuvis ir antrąjį savo oponentą pranoko ryškia persvara.

Paulius Žimantas – Ali Nasarovedi (Iranas). Kūjarankis smogikas iš Naujosios Akmenės šįkart nepaskubino įvykių, bet vis tiek triumfavo 5:0.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją