M. Žiūkas varžėsi 20 km sportinio ėjimo rungtyje, tačiau ties 14 km turėjo pasitraukti iš trasos. Mūsiškis išvydo keturias geltonas korteles už neleistiną kelio lenkimą.

Tai jau antras kartas šiame sezone, kai M. Žiūkas už šį pažeidimą yra diskvalifikuojamas, nors anksčiau per visą karjerą pavykdavo to išvengti.

„Sunku pakomentuoti, – po finišo sakė jis. – Su ėjimo technika yra savų niuansų, kuri nebūna kiekvieną kartą ideali. Kiekvienose varžybose, jeigu savijauta nėra pati geriausia, tai atsiliepia ir techniškai. Tai šiandien turbūt ir pakišo koją. Tiek savijauta nebuvo pati idealiausia, tiek techniškai nebuvau gerai pasiruošęs, kad neužkliūčiau teisėjams.

Kai į varžybas atvyksti nori jausti, kad tai – tavo diena ir būti pilnas jėgas, kūnas lengvas ir pasiruošęs parodyti viską, ką gali. Šiandien nebuvo ta diena, natūralu, kad tokių būna. Pataikyti čempionate į tas dienas nėra lengva“.

Geriausias M. Žiūko karjeros rezultatas 20 km ėjimo varžybose – 1 val. 20,31 min. Šį sezoną jis buvo beveik dviem minutėmis lėtesnis.

14 km atkarpą jis įveikė per kiek daugiau nei valandą.

Čempionu tapo ispanas Alvaro Martinas (1 val. 17,32 sek.), sidabrą laimėjo švedas Peresuesas Karlstromas (1 val. 17,39 sek.), bronzą brazilas Caoio Bonfimas (1 val. 17,47 sek.).


„Visi prizininkai yra labai stiprūs ir bet kuris galėjo laimėti, todėl netikėtumų nėra. Kas nustebino – tai laikai. Pirmo dešimtuko tikrai įspūdingi. Oras labai dėkingas ir visi buvo gerai pasiruošę“, – rezultatus vertino lietuvis.

Nors buvo pranašaujamas didesnis nei 30 laipsnių karštis, varžybų pradžia dėl liūties buvo pavėlinta dviem valandomis, o sportininkams vis tiek teko startuoti iš dangaus dar krentant lietaus lašams.

„Nepasakyčiau, – paklaustas ar tai galėjo turėti įtakos pasirodymui, sakė M. Žiūkas. – Dvi valandos laukimo, nieko per jas nenuveiksi, o visą apšilimo procedūrą jau būni atlikęs. Tenka improvizuoti ir kažką kartoti. Nemanau, kad tai pakenkė rezultatui, tik pridėjo nuobodulio“.

Kiti metai – olimpiniai, tačiau M. Žiūkas nežino ar dalyvaus penktose žaidynėse per savo karjerą.

„Po tokių varžybų didelio optimizmo nėra. Stengiuosi negalvoti apie kitą sezoną, galiu pasakyti tik tai, kad olimpinė atranka bus atkakli kaip niekada, nes sumažėjo dalyvių skaičius ir bendras lygis tikrai kyla. Reikia ženkliai pasitempti. Matant, kad turiu bėdų ir techniškai – man ir dvigubai. Iššūkis didelis, bet reikia pailsėti, rasti motyvacijos, būti sveikam ir pažiūrėsime“, – atsargiai vertino jis.

Ėjikai startavo ir finišavo istorinėje Budapešto vietoje – Herojų skvere, o kilometrus rinko gražiausiose miesto vietose. Jiems reikėjo įveikti dvidešimt ratų po vieną kilometrą.

19-asis pasaulio lengvosios atletikos čempionatas vyks rugpjūčio 18-27 d. Čia startuos 16 Lietuvos sportininkų, o viso laukiama apie dviejų tūkstančių atletų iš daugiau kaip 200 valstybių.