Pasaulio sambo pirmenybės penktadienį prasidės Biškeke. Į Kirgizijos sostinę jos buvo perkeltos praėjusį pavasarį iš gretimos Turkmėnijos, Ašchabadui atsisakius teisės organizuoti varžybas.

Tarptautinė sambo federacija (FIAS) skelbia, kad čempionate rungsis pusšimtis valstybių, bet dalyvių sąrašų kol kas nepateikia.

Bet kokiu atveju, tai reiškia, jog pasaulio pirmenybėse nebus sportininkų iš beveik pusės FIAS vienijamų šalių, kurių viso yra 97.

Nebus ir lietuvių.

Nuomonės išsiskiria, toli gražu ne visi yra principingi. Negražu, gaila, bet taip jau yra. Patys rusai skambina visiems, agituoja dalyvauti – kai kuriuos taip ir prisikalbino.
Eduardas Rudas, Lietuvos sambo federacijos prezidentas

LSF prezidiumas nusprendė šiemet nesiųsti atletų nei į pasaulio, nei į Europos čempionatus.

„Kadangi dalyvauja rusai ir baltarusiai, o visa mūsų valdžia neatsistatydina iš savo postų“, – paaiškino E. Rudas.

Priešingai Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) rekomendacijai, FIAS leidžia dalyvauti tarptautinėse varžybose Rusijos ir Baltarusijos sambo kovotojams kaip neutraliems sportininkams.

Atskirti, kas slypi po FIAS vėliava, nėra sudėtinga: medalių lentelėse abiejų rinktinių atstovų rezultatai toliau fiksuojami atskirai, rusus žymint raide „R“, o baltarusius – „B“.

Nors kai kurios šalys pasisakė už griežtesnes sankcijas Ukrainos užpuolikams, sambo – perdėm rusiškas sportas, kildinamas iš praėjusio amžiaus SSRS karinių dalinių.

FIAS vadovauja buvęs Rusijos Dūmos narys ir prezidento Vladimiro Putino partijos bendražygis Vasilijus Šestakovas. Rugsėjį jie kartu pozavo nuotraukoms naujo sambo centro atidaryme Maskvoje.

Vladimiras Putinas (kairėje), Vasilijus Šestakovas

Nepaisant akivaizdžių sąsajų su kruviną karą pradėjusiu Kremliumi ir IOC rekomendacijų nepaisymo, ne visi kaimynai sambo aktualijas vertina vienodai kaip Lietuva ar pati Ukraina, kuri nuo invazijos pradžios taip pat boikotuoja tarptautines sambo varžybas.

Rugsėjį Serbijoje vykusiose Europos pirmenybėse dalyvavo Latvija ir dar 11 ES valstybių: Rumunija, Bulgarija, Nyderlandai, Ispanija, Graikija, Kroatija, Vokietija, Italija, Belgija, Kipras ir Čekija.

Tuo metu Estijos bei Lenkijos kovotojai, kaip ir lietuviai, atsisako lipti ant vieno kilimo su rusais ir baltarusiais.

„Nuomonės išsiskiria, toli gražu ne visi yra principingi. Negražu, gaila, bet taip jau yra. Patys rusai skambina visiems, agituoja dalyvauti – kai kuriuos taip ir prisikalbino“, – sakė E. Rudas.

Panašiai protestuojančių yra pernelyg mažai, kad paveiktų FIAS vadovybę – ar ją pakeistų. Tad sambo ateitis LSF prezidentui atrodo miglota – nors dar 2021 metais FIAS sulaukė IOC pripažinimo, taip atveriant perspektyvą pretenduoti į olimpinę programą.

„Man tiesiog labai liūdna, kažin, ar čia viskas greitai baigsis. Aišku, kad ir olimpinė sporto bendruomenė atitinkamai vertins mūsų sporto šaką. Kenčia prestižas, kenčia sportininkai. Faktas, kad atsakingi startai užgrūdina – juk nedalyvaudamas varžybose patirties nesukaupsi“, – apgailestavo E. Rudas.

Eduardas Rudas

Nukentėti LSF gali ir finansiškai: svarbiausias kriterijus, pagal kurį skirstoma valstybės parama aukšto meistriškumo sportui, yra rezultatai tarptautinėje arenoje.

Šiemet sambo buvo atseikėti 25 tūkst. eurų, kurie sudaro didžiąją dalį LSF biudžeto. Federacija ketina kreiptis į Švietimo, mokslo ir sporto ministeriją (ŠMSM), tikėdamasi, kad ši atsižvelgs į susiklosčiusią padėtį raikydama kitų metų finansinį pyragą.

„Boikotas atsilieps mums, bet kitaip negalime. Bandysime prašyti, kad mums užskaitytų ankstesnių metų rezultatus, o kaip ten bus – nežinia. Su ministerija dėl to dar nesame sutarę“, – rūpinosi E. Rudas.

Tiesa, nedalyvaujant pagrindinėse varžybose užsienyje, atitinkamai sumažėja ir LSF išlaidos.

Bent iš dalies kompensuoti startų stygių savo sportininkams federacija mėgins pati organizuodama tarptautines varžybas.

Gruodį Vilniuje bus rengiamas dr. Pranciškaus Eigmino memorialinis turnyras, kuriame laukiama svečių iš kitų Europos valstybių. Jo organizavimui ŠMSM yra skyrusi 22 tūkst. eurų.

Lietuvos sambo čempionatas (Foto: LSF)

Lietuvos sambo meistrai medalius iš pasaulio pirmenybių vežė dvejus pastaruosius metus iš eilės. Paskutinis pernai tai padarė planetos vicečempionu kovinio sambo svorio kategorijoje iki 71 kg tapęs Žygimantas Ramaška.

2011 metais pasaulio čempionatas vyko Vilniuje, šeimininkai tuomet pelnė tris bronzos apdovanojimus.

Įdomu, jog rusams bei baltarusiams varžytis kaip neutraliems atletams ilgą laiką leido ir sambo gimininga olimpinė sporto šaka – dziudo.

Tik rugsėjo pabaigoje – artėjant Taškente (Uzbekija) surengtam pasaulio čempionatui – Tarptautinė dziudo federacija (IJF) sugriežtino laikinas sankcijas, galiosiančias iki sausio. Tai padaryta ukrainiečiams pagrasinus varžybų boikotu.

Su panašiomis dilemomis dabar gresia susidurti Lietuvos boksininkams – praėjusį mėnesį ruso Umaro Kremliovo vadovaujama Tarptautinė bokso federacija (IBA) priėmė agresorių atstovus atgal į tarptautinę areną kartu su visais jų valstybiniais simboliais, įskaitant vėliavas ir himnus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)