Šeštadienį Romoje (Italija) D. Popovici ramiu kaip ledas veidu atkovojo dar vieną pasiekimą iš jau uždraustų poliuretano kostiumų eros. Ir veikiausiai patį prestižiškiausią.

Europos čempionato 100 m plaukimo laisvu stiliumi finale jaunuolis užfiksavo naują pasaulio rekordą – 46,86 sek.

Ankstesnis dar nuo 2009-ųjų priklausė brazilui Casarui Cielo (46,91 sek.). Įdomu, jog jis buvo pasiektas tame pačiame „Foro Italico“ baseine.

Kad ir kokį galingą tempą išvystė kitas prizines vietas pasidalinę vengras Kristofas Milakas (47,47 sek.) bei italas Alessandro Miressi (47,63), finale jie paprasčiausiai neturėjo jokių šansų.

Nors dar tebelanko vidurinę mokyklą, D. Popovici šiemet jau varžosi savo paties lygoje – jam priklauso pirmi penki geriausi sezono rezultatai 100 m nuotolyje.

Jauniausias visų laikų šios rungties pasaulio rekordininkas savo pasiekimą pavadino „normaliu žingsniu progreso keliu“.

„Tiesiog palaipsniui gerinu savo laikus“, – nesureikšmino D. Popovici.

Nenormalu tai, kad šią vasarą dar jaunimo pirmenybėse besivaržęs plaukikas jau dabar yra greičiausias istorijoje žmogus vandenyje.

Birželį Budapešte (Vengrija) vykusiame pasaulio čempionate jis susižėrė aukso medalius tiek 100, tiek 200 m distancijose.

Tuomet pats D. Popovici ištarė pranašiškus žodžius.

„Mano kaklą jau slegia nemažai medalių. Taigi, turėsiu sutvirtinti jį prieš kitus čempionatus“, – papokštavo Bukarešte gimęs atletas.

Juokas juokais, bet dabar D. Popovici atrodo nebesustabdomas – net ir tokiam pripažintam asui kaip amerikietis Caelebas Dresselas, kuris pastaraisiais sezonais buvo ryškus sprinto lyderis, bet praėjusiose planetos pirmenybėse susidūrė su nekonkretizuotomis sveikatos problemomis.

Instagram tinkle rumunas yra pasivadinęs „tėčiu chloru“. Panašu, kad būdamas 19-os Paryžiaus olimpinėse žaidynėse D. Popovici konkurentams jau iš tiesų bus kaip visa galva aukštesnis tėvas.

Naujoji plaukimo žvaigždė į baseiną pirmą kartą nėrė ketverių – tėvai tikėjosi, jog sportas nuleis vaiko energijos perteklių, be to, reikėjo taisyti kiek iškrypusį stuburą.

Treniruočių Davidas privengdavo dažnai simuliuodamas skausmus ir negalėjo padaryti nė vieno atsispaudimo, kuomet bendraamžiai juos jau skaičiuodavo dešimtimis.

Tuo D. Popovici priminė R. Lochtą, bet pats būsimas pasaulio rekordininkas studijavo M. Phelpsą – jo tėtis dažnai rodydavo JAV plaukimo legendos pergalių vaizdo įrašus.

Dėl sūnaus karjeros tėvai apskritai nėrėsi iš kailio, pavyzdžiui, patiekdavo pusryčius į lovą ketvirtą ryto, kad iki treniruotės Davidas spėtų normaliai suvirškinti maistą.

Tuo metu pats D. Popovici užsitarnavo pravardę „magas“ dėl triukų su kortomis, kuriuos rodydavo prieš varžybas.

Bet lengvabūdiškas gyvenimas ilgai netruko. Artėjant devintam Davido gimtadieniui, Tokijas gavo teisę organizuoti 2020 metų olimpines žaidynes – ta proga tėvai savo atžalai pagamino marškinėlius su olimpiados emblema.

Tikras likimo įdagas, prie kurio prisidėjo ir pandemija – žaidynės buvo metams nukeltos, ir D. Popovici per tą laiką tapo realiu olimpiniu kandidatu.

Naują statusą liudijo ir išvaizdos pokyčiai – dingo pečius siekusios sportininko garbanos.

„Plaukimas komplikuoja gyvenimą su ilgais plaukais“, – paaiškino pats atletas.

O likus kelioms savaitėms iki žaidynių D. Popovici 100 m nuplaukė per 47,30 sek., tapdamas sezono lyderiu.

Bet patirties dar trūko, ir Japonijos sostinėje rumunas tenkinosi septinta vieta. Dvigubai ilgesniame nuotolyje jis liko per plauką nuo apdovanojimo – ketvirtas.

Vis dėlto kitais metais Budapešte jis jau buvo viso pasaulio plaukimo veidas.

„Plaukimas Rumunijoje nėra labai populiarus. Reikalas tas, kad dabar jis bus nepalyginamai populiaresnis“, – pareiškė D. Popovici.

Iškalbinga dar viena jo citata, paaiškinusi, kodėl prieš pasaulio pirmenybių 200 m finalą būsimas nugalėtojas laukimo kambaryje sėdėjo atsitraukęs nuo kitų plaukikų.

„Norėjau visus matyti – matyti, kaip jie nervinasi. Žinoma, aš pats irgi jaudinausi, bet žinojau, kad kiti manęs bijo labiau nei aš – jų. Norėjau pasimėgauti regėdamas šiek tiek baimės jų akyse“, – rėžė D. Popovici.

Italijos sostinėje šiurpą jis dabar kels 200 m distancijoje. Sekmadienio atrankos, vykusios kitą rytą po rekordinio 100 m finalo, D. Popovici nelaimėjo, bet palaukite pusfinalio.

Kvalifikacijoje rumunas (1 min. 46,87 sek.) įsitaisė iškart už greičiausiai plaukusio K. Milako (1 min. 46,26 sek.).

Pusfinalyje tarp D. Popovici varžovų bus ir lietuvis Danas Rapšys, kuris atrankoje užėmė septintą vietą (1 min. 47,71 sek.). Kova dėl vietų finale vyks sekmadienį, 19.11 val. Lietuvos laiku.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją