Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) praėjusią savaitę pranešė, kad 2024-ųjų Paryžiaus žaidynėse galės dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos sportininkai.

„Netikėta žinia, – pripažino D. Gudzinevičiūtė. – Turėjome viltį, kad bus kitoks sprendimas, bet neatmetėme galimybės, kad gali būti visaip. Apmaudu ir gaila. Ką galime padaryti? Kalbėjomės su kolegomis latviais, estais, Skandinavijos šalimis, su kuriomis laikomės bendros pozicijos ir ją pabrėžiame.

Daug sprendimų yra tarptautinių federacijų rankose – kaip pavyzdį visiems rodome lengvosios atletikos federaciją, kuri griežtai pasisakė prieš. Nemažai federacijų yra priėmusių formalų sprendimą įsileisti, bet vis dar neįsileidžia. Tarsimės su kolegomis ir galvosime, ką galime padaryti, kad jų (rusų ir baltarusių – Delfi) būtų kaip įmanoma mažiau.“

Žaidynėse negalės dalyvauti neutralūs atletai, kurie palaiko karą Ukrainoje, taip pat tie, kurie priklauso kariuomenėms ar saugumo struktūroms.

Žaidynėse nebus Rusijos ir Baltarusijos vėliavų ir himnų, taip pat valdžios atstovų. Rusijos ir Baltarusijos atletai galės dalyvauti tik individualiose rungtyse.

„Palaikančių karą tikrai nebus žaidynėse. Nebus įsileisti net tie, kurie palaiko palaikančius karą. Filtras tikrai bus labai stiprus. Iššūkis didžiulis, bet kai kur jau išbandytas. Vienintelis kol kas rimtas incidentas buvo fechtavimo varžybose, kitur kažkaip sprendžiasi“, – Olgos Charlan atvejį prisiminė D. Gudzinevičiūtė.

Į Paryžiaus žaidynes jau pateko 8 rusai ir 3 baltarusiai.

Rusai kelialapius pelnė imtynių, baidarių ir kanojų irklavimo, dviračių sporto varžybose.

D. Gudzinevičiūtės minėta Tarptautinė lengvosios atletikos federacija jau paskelbė, kad Paryžiaus žaidynėse neleis dalyvauti rusams ir baltarusiams.

„Vienas iš kelių – kalbėti su federacijomis, kurios formaliai įsileido, bet praktiškai ne. Pavyzdžiui, vandens sporto šakų federacija, kuri paskelbė, kad įsileis, bet nė vieno iki šiol neįsileido“, – pabrėžė LTOK prezidentė.

Ji bendravo su Ukrainos olimpinio komiteto prezidentu Vadimu Gudzeitu – nors į žaidynes jau prasibrovė daugiau nei 60 šalies sportininkų, galutinis sprendimas dėl dalyvavimo bus priimtas valstybiniu lygmeniu.

D. Gudzinevičiūtė nemano, kad boikotas – geras sprendimas.

„Nemanau, kad tai yra geras sprendimas. Su Ukrainos olimpiniu komitetu visada išsakėme poziciją, kad mes turime būti žaidynėse, o jų (rusų ir baltarusių – Delfi) neturi būti“, – teigė D. Guzdinevičiūtė.

Paryžiaus žaidynės prasidės kitų metų liepos 26 d. ir truks iki rugpjūčio 11 d.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)