Apie finansus kalba nenoriai

Ant vienos svarstyklių lėkštelės – auklėtinių iškovota olimpinė bronza, pasaulio čempionato sidabras ir dešimtis Europos pirmenybių apdovanojimų.

Ant kitos – septynis kartus dopingo kontrolieriams įkliuvę ir diskvalifikuoti sportininkai bei nuospendis baudžiamojoje byloje.

Toks yra į pabaigą artėjančios B. Vyšniausko eros Klaipėdos ir visos šalies sunkiojoje atletikoje palikimas. Tik baigiasi ji dar ne galutinai.

Pirmadienį dėl antidopingo taisyklių pažeidimų įtariami sunkiaatlečių treneriai sutiko išeiti iš darbo Klaipėdos biudžetinėje įstaigoje šalių susitarimu, Delfi patvirtino „Viesulo“ sporto centro direktorius Edmundas Klimas.

Tokį pasiūlymą dviem specialistams praėjusią savaitę jis pateikė dėl suirusios didelio meistriškumo sunkiaatlečių grupės. Diskvalifikavus B. Vyšniausko auklėtinius Žygimantą Stanulį ir Irmantą Kačinską, joje beliko vienintelis Sergejus Lichovojus.

Treneris niekad nieko nėra mums davęs, niekad nesiūlo. Nebent, kaip sakiau, kiltų koks nors nesusipratimas arba kažkas būtų pakišta.
Arnas Šidiškis, geriausias 2019 metų Lietuvos sunkiaatletis

Anot „Viesulo“ vadovo, ketvirtadienis bus paskutinė B. ir R. Vyšniauskų darbo diena. Tačiau E. Klimas atsisakė įvardinti, ar centrą paliekantiems treneriams susitarta išmokėti kompensacijas.

„Kodėl jūs klausiate, ar dabar aš jums turiu visas detales pateikti? Pagal Darbo kodeksą, abipusiu sutarimu. O daugiau nekomentuosiu“, – paklaustas apie išsiskyrimo sąlygas, nukirto savivaldybės išlaikomo centro direktorius ir padėjo ragelį.

Vis dėlto klausimų yra daugiau: finansiniai „Viesulo“ ir B. Vyšniausko santykiai neapsiriboja darbo sutartimi.

„Dešimt metų savivaldybė iš B. Vyšniausko nuomojasi be galo prastos būklės sporto salę, už kurią moka kosminius pinigus“, – tuomet Delfi kalbėjo Klaipėdos tarybos narė Nina Puteikienė.

Nors politikė ne kartą Kultūros, švietimo ir sporto komitete kėlė klausimą dėl išlaidų sporto salei, sutartis tebegalioja iki šiol.

Tiesa, Delfi dar sykį susisiekus su E. Klimu, pastarasis teigė negalintis iš karto pasakyti, kiek šiuo metu „Viesulo“ sporto centrui atsieina salės nuoma.

„Mintinai neatsimenu, reikia susižiūrėti. Bet taip, kainuoja nemažai.

Nuo rudens spręsime, kas apskritai vyks su šia sporto šaka, kadangi sumažėjo trenerių. Žiūrėsime, kokie bus savivaldybės sporto skyriaus sprendimai, kokia strategija, ar sunkioji atletika bus prioritetinė sporto šaka. Viską reikės žiūrėti iš naujo“, – sakė E. Klimas.

Su pačiu B. Vyšniausku pokalbis antradienį tetruko keliolika sekundžių. Išgirdęs klausimą apie darbą „Viesulo“ sporto centre, specialistas išjungė telefoną.

Bronislovas Vyšniauskas, Žygimantas Stanulis

Olimpinis pasirengimas – per privatų klubą

Trenerio darbą biudžetiniame sporto centre B. Vyšniauskas iki šių metų pradžios derino ne tik su Lietuvos sunkiosios atletikos federacijos (LSAF) prezidento bei nacionalinės rinktinės trenerio pareigomis, kurias turėjo palikti, kuomet sausį buvo nuteistas už dopingo medžiagų laikymą turint tikslą jas platinti.

Sporto veteranas tebėra ilgametis Klaipėdos miesto sunkiosios atletikos sporto klubo prezidentas.

Šį klubą drauge su 17 kitų fizinių asmenų B. Vyšniauskas įsteigė dar 1997 metais. Registrų centro duomenimis, pernai klube bebuvo likę trys nariai: B. Vyšniauskas, treneris Vincas Šlevinskis ir LSAF generalinis sekretorius Vytautas Stašinskas.

Įdomu, jog būtent per B. Vyšniausko valdomą klubą, o ne LSAF, sunkiaatlečių pasirengimą olimpinėms žaidynėms finansuoja Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK).

Pavyzdžiui, 2018 metais, kai B. Vyšniauskui buvo suteiktas LTOK garbės nario vardas, klubas gavo 54 tūkst. eurų, o 2015-aisiais – net 234 tūkstančius.

Klaipėdos miesto sunkiosios atletikos sporto klube toliau sportuoja ir vienas iš nedaugelio dopingo rykštės nepaliestų Lietuvos rinktinės atstovų.

Skandalai neišgąsdino

Diskvalifikavus Aurimą Didžbalį, Ž. Stanulį ir I. Kačinską, į pirmą planą ant lietuviškos sunkiosios atletikos pakylos žengia Arnas Šidiškis.

29-erių sportininkas pernai tapo absoliučiu šalies čempionu ir buvo išrinktas geriausiu Lietuvos metų sunkiaatlečiu.

Rugsėjį Tailande vykusiame pasaulio čempionate svorio kategorijoje iki 109 kg jis užėmė 22-ą vietą tarp 32 konkurentų.

Į Klaipėdą anykštėnas pasuko tik praėjusiais metais, kuomet dėl pasiekto amžiaus limito nebegalėjo toliau treniruotis savo gimtojo miesto sporto centre.

Uostamiestyje A. Šidiškiui buvo užtikrintas finansavimas. Jis yra vienas iš dešimties sportininkų, kuriems savivaldybė moka stipendijas. Šiemet numatyta skirti 3744 eurus.

Arnas Šidiškis (Foto: lsaf.lt)

Sunkiaatletis taip pat yra olimpinės rinktinės kandidatų sąraše ir gauna LTOK stipendiją.

Tiesa, nors formaliai tapo klaipėdiečiu, A. Šidiškis iki šiol nemažai laiko praleidžia Anykščiuose. O pirmasis jo treneris Algirdas Ananka viliasi, kad ilgametis auklėtinis dar sugrįš į Aukštaitijos kurortą.

„Kai tokios visokios problemos su Vyšniausku, dabar jis sportuoja Anykščiuose. Mūsų sporto centro įstatai rugsėjį keitėsi, dabar lyg ir būtų galima visiems pas mus treniruotis, taip pat ir suaugusiems. Kaip tik norėjau tuo klausimu su Arnu pakalbėti.

Kita vertus, iš sunkiosios atletikos pragyventi sunku, o Klaipėdoje – ir stovyklos, ir maitinimas. Suprantama, kodėl jis ten važiuoja, sportininkams reikia pakeisti aplinką. Pasikalbame ir apie atsigavimo priemones, turime supratimą, kas yra draudžiama, o kas – ne, kokie yra moralės principai. Arnas jau pats pakankamai subrendęs, protingas, turėtų suprasti, kad su tokiais dalykais nejuokaujama. Pasitikiu juo, jis man pasakytų, jei kokių reikalų iškiltų“, – Delfi pasakojo A. Ananka.

Pats A. Šidiškis Delfi teigė neturintis planų palikti B. Vyšniausko vadovaujamą klubą.

„Iš tikrųjų, aš Klaipėdoje nuolat negyvenu, važinėju iš Anykščių. Pajūryje pabūnu tik porą savaičių ar mėnesį prieš varžybas. Nežinau, ar reikėtų dabar mėtytis, manau, viskas taip liks ir ateityje, jei niekas daugiau nesikeis.

Kalbant apie dopingo skandalus, dėl savęs esu ramus. Du paskutiniai atvejai (Ž. Stanulio ir I. Kačinsko diskvalifikacijos dėl draudžiamo metodo – intraveninės infuzijos – panaudojimo nesuderinus su Lietuvos antidopingo agentūra – Delfi) buvo visiškas nesusipratimas. Kiek žinau, nesusipratimų buvo ir ankstesniais kartais.

Treneris (B. Vyšniauskas – Delfi) niekad nieko nėra mums davęs, niekad nesiūlo. Nebent, kaip sakiau, kiltų koks nors nesusipratimas arba kažkas būtų pakišta. O šiaip esu ramus“, – patikino A. Šidiškis.

Arnas Šidiškis (kairėje), Vytautas Čepas (Foto: lsaf.lt)

Nors rinktinė sumažėjo, sunkiaatletis įsitikinęs, kad jo treniruotėms tai didesnės įtakos neturės. Anykštėnas kitais metais viliasi pratęsti koronaviruso pandemijos pristabdytą kelialapio į Tokijo olimpines žaidynes medžioklę.

„Šiemet turėjo būti ir Europos čempionatas, ir olimpiada. Šansų joje dalyvauti tikrai buvo. Bet kai viskas persikėlė į kitus metus, nebeaišku, kaip kas vyks. Rankų nenuleidžiu, dirbu toliau ir bandysiu parodyti geriausią įmanomą rezultatą“, – į priekį dairėsi A. Šidiškis.

Primename, kad praėjusiame pasaulio čempionate be jo ir diskvalifikuoto I. Kačinsko dalyvavo dvi merginos: gargždiškė Lijana Jakaitė ir Anykščių atstovė Gintarė Bražaitė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)