Įvairiose miesto sporto bazėse varžysis stipriausi Lietuvos 19-25 metų profesionalūs sportininkai. Šios Tautinės olimpiados tikslas - išaiškinti stipriausius atletus, sudarysiančius Lietuvos rezervinę rinktinę, pretenduojančią į 2012 metais Londone vyksiančias vasaros olimpines žaidynes.

Panevėžiečių būrys - gausiausias

Lietuvos tautinės olimpiados organizacinio komiteto pirmininkas miesto mero pavaduotojas Kastytis Vainauskas bei Kūno kultūros ir sporto centro (KKSC) direktorius Bronislavas Pliavga pasidžiaugė, kad Tautinės olimpiados sostine Panevėžys buvo pasirinktas neatsitiktinai.

„Šalies sporto vadovai Panevėžį pasirinko todėl, kad jame ugdoma daug puikių ir profesionalių sportininkų, - teigė KKSC vadovas. - Ši olimpiada - išskirtinė, kadangi joje varžysis ne mėgėjai, o profesionalūs atletai. Anksčiau buvo planuota, kad atvyks apie pusantro tūkstančio sportininkų, tačiau paaiškėjo, kad Lietuvoje 19-25 metų amžiaus sportininkų daug ir nėra. Sporto federacijos sunkiai komplektavo komandas, todėl atletų bus vos per tūkstantį“.

Varžyboms organizuoti iš valstybės biudžeto buvo skirta 200 tūkstančių litų. Dar tiek pat skyrė Panevėžio miesto savivaldybė.

Už valstybės lėšas bus atliktas kosmetinis miesto sporto bazių, kuriose vyks varžybos, remontas. Be to, šalies Kūno kultūros ir sporto departamentas pažadėjo miestui skirti 740 tūkstančių litų „Aukštaitijos“ stadiono naujai vejai įrengti.

Panevėžyje vyksiančiose finalinėse varžybose dalyvaus per 100 Panevėžio sportininkų.

Atidarymas žada būti įspūdingas

Sportinę dalį organizuoja ir kuruoja KKSC, o olimpiados atidarymo iškilmių, vyksiančių birželio 30-ąją, scenarijų sukūrė Panevėžio bendruomenių rūmai. Jų direktorė Violeta Tursienė pasidžiaugė, kad jos vadovaujamas kolektyvas renginį kartu su KKSC organizuoja pirmą kartą. Atidarymo iškilmės 18 valandą prasidės „Aukštaitijos“ stadione.

„Mums - tai didelis išbandymas. Į šventę einame pakiliai, džiaugdamiesi, kad susitikome. Atidarymo renginys bus kompaktiškas - truks vos 2 valandas. Tikimės, kad jis bus spalvingas, jaunatviškas ir ekspresyvus“, - pažadėjo rūmų vadovė.

Atidarymo iškilmių programą sudarys dvi dalys - oficialioji ir pramoginė. Pirmąją dalį pradės miesto jaunimo choreografijos kolektyvai, jų kelias minutes truksiantis pasirodymas baigsis gyva olimpinių žiedų pyne.

Olimpiados dalyvius atlydės pučiamųjų orkestras „Garsas“. Po Panevėžio mero sveikinimo kalbos prasidės vėliavos pakėlimo ir olimpinės ugnies uždegimo ritualas.

„Žymūs miesto menininkai susijungs su žymiais sportininkais, o vėliavą į stadioną įveš jaunosios dviratininkės. Ją iš sportininkių perims miestui nusipelniusi aktorė Asta Preidytė. Toliau vėliava bus perduota miesto sporto veteranams, kurie, skambant Lietuvos himnui, vėliavą pakels virš stadiono, - scenarijaus detales aiškino V.Tursienė. - Olimpinę ugnį atveš sparnuotasis Pegasas, lydimas graikiškais drabužiais vilkinčių jaunųjų panevėžiečių. Kadangi šie metai - Ugninio šuns metai - todėl simboliška, kad estafetę perims Ugninis šuo, deglą su ugnimi perduosiantis jauniesiems bėgikams. Šie ir uždegs ugnį“.

Po šios ceremonijos žodį tars šalies Prezidentas Valdas Adamkus, jis paskelbs Tautinės olimpiados atidarymą.