Savo kaltės nemato

Po britų laikraščio „Sunday Times“ paskelbtų publikacijų praėjusį birželį kilusį skandalą dėl prekybos Londono žaidynių bilietais tyrusios IOC Etikos komisijos ataskaitoje įtarimų šešėlis mestas šešiems nacionalinių olimpinių komitetų pareigūnams, tarp jų – ir V. Zuberniui.

„Įvertinusi visus surinktus įrodymus, Komisija pastebėjo, kad, sutikdamas tenkinti trečiosios šalies, ketinusios bilietus perparduoti, interesus, ponas V. Zubernis nevykdė savo įsipareigojimų. Taip V. Zubernis pažeidė IOC Etikos kodeksą ir susitarimus su Londono olimpinių žaidynių organizaciniu komitetu bei apjuodino olimpinio judėjimo reputaciją“, – rašoma IOC Etikos komisijos išvadose.

Daugiau detalių apie galimą pažeidimą ataskaitoje nepateikiama.

„Tai – grynas absurdų absurdas, nes reikia žiūrėti tik į faktus“, – mestus kaltinimus DELFI komentavo V. Zubernis.

„Sunday Times“ žurnalistai, apsimetę perpardavinėtojais, atstovaujančiais klientams iš Artimųjų Rytų, du mėnesius tyrė bilietų platinimo juodąją rinką. Į laikraščio akiratį pateko ir Lietuva: skelbta, esą oficialios olimpinių bilietų platintojos Lietuvoje, kelionių agentūros „Baltic Clipper“ atstovė Asta Žirlytė tariamiems pirkėjams siūlė nelegaliai įsigyti bilietų.

Pasirodžius skandalingai publikacijai, IOC pradėjo tyrimą ir raštiškai pareikalavo LTOK atsakyti į tris klausimus: ar buvo parduota bilietų ne Lietuvos piliečiams, ar vienas asmuo galėjo įsigyti daugiau nei 20 bilietų, ar buvo pažeistos sutarties tarp Londono olimpinių žaidynių organizacinio komiteto ir „Baltic Clipper“ sąlygos.

LTOK atsakymą pasirašęs V. Zubernis į visus klausimus atsakė neigiamai.

Dar kartą su IOC Etikos komisijos atstovais V. Zubernis bendravo – šįkart jau žodžiu – Londono žaidynių metu.

„Man buvo užduotas vienintelis klausimas: kodėl „Sunday Times“ straipsnyje atsirado A. Žirlytės citatos. Pasakiau, kad sutartį su žaidynių organizatoriais dėl bilietų platinimo pasirašė ne ji, o agentūros vadovas Romas Vitkauskas. Tik jis ir gali atsakyti, kodėl jo darbuotoja vienaip ar kitaip kalbėjo. O ką galiu pasakyti aš, visai kitos organizacijos darbuotojas?“ – apsilankymą IOC Etikos komisijos posėdyje prisiminė V. Zubernis.

Jis tikino niekada nebendravęs su „Sunday Times“ žurnalistais ar bilietų prekeiviais, o visi Lietuvai tekę Londono žaidynių bilietai esą buvę parduoti ar paskirstyti laikantis sutarties sąlygų.

„Visų Lietuvos piliečių, kuriems buvo parduoti bilietai, pavardes, telefonų numerius ir kitus duomenis turi „Baltic Clipper“. Dalis bilietų, kurie buvo skirti LTOK reikmėms, konkrečiai sporto specialistams, buvo išdalinti pagal LTOK vykdomojo komiteto patvirtintą sąrašą. Už bilietų paskirstymą buvo atsakinga Lietuvos sporto federacijų sąjunga ir LTOK darbuotojas Algimantas Gudiškis. Jie turi parašus visų, kuriems skirti bilietai“, – kalbėjo V. Zubernis, LTOK generalinio sekretoriaus pareigas ėjęs iki praėjusio spalio.

Primename, kad Lietuvai buvo skirta daugiau nei tūkstančio bilietų į Londono žaidynes kvota, maždaug pusę jos paskirstė LTOK.

Priekaištų po Vankuverio olimpiados tikina neišgirdę

IOC Etikos komisijos parengtoje ataskaitoje taip pat rašoma, kad LTOK ir oficiali olimpinių bilietų platintoja Lietuvoje kartą jau buvo įspėti dėl neskaidraus bilietų platinimo – esą panašūs įtarimai IOC kilo po 2010 metų Vankuverio žaidynių.

Tačiau tiek V. Zubernis, tiek „Baltic Clipper“ atstovai DELFI neigė kada nors sulaukę IOC papeikimo.

„Baltic Clipper“ agentūros pateiktame komentare pabrėžiama, kad po „Sunday Times“ publikacijos atliktas vidinis įmonės auditas jokių pažeidimų parduodant bilietus į Londono žaidynes taip pat nenustatė.

Gresia sankcijos?

Be V. Zubernio, į IOC Etikos komisijos paskelbtą juodąjį sąrašą pateko po du Graikijos ir Maltos bei vienas Serbijos olimpinio komiteto pareigūnas.

„Sunday Times“ žurnalistai įtarė gerokai daugiau olimpinių komitetų atstovų iš viso pasaulio, bet IOC Etikos komisijos ataskaitoje teigiama, kad dauguma atvejų kaltinimai nepasitvirtino.

Ataskaitoje pateikiamos ir rekomendacijos dėl sankcijų taikymo. IOC vykdomajam komitetui siūloma imtis administracinių priemonių, susijusių su akreditavimu į olimpines žaidynes ir kitus IOC renginius, taip pat rekomenduoja persvarstyti visą olimpinių bilietų platinimo tvarką.

LTOK pareiškimas dėl IOC pozicijos V.Zubernio atžvilgiu

Lietuvos tautinis olimpinis komitetas (LTOK) ketvirtadienį gavo raštą iš Tarptautinio olimpinio komiteto (TOK), informuojantį apie TOK vykdomojo komiteto sprendimą buvusio LTOK generalinio sekretoriaus V. Zubernio atžvilgiu.

TOK etikos komisija vykdė tyrimą dėl britų laikraščio „Sunday Times“ žurnalistinio tyrimo metu surinktos informacijos apie galimą nelegalią prekybą bilietais į Olimpines žaidynes. Šio žurnalistų tyrimo metu buvo surinkta informacijos apie galimus neteisėtus daugiau kaip penkiasdešimties šalių veiksmus.

TOK etikos komisija jau priėmė sprendimą dėl keturių valstybių - Maltos, Graikijos, Lietuvos ir Serbijos -olimpinių komitetų atstovų veiksmų ir pasiūlė konkrečius sprendimus TOK vykdomajam komitetui. Ši institucija, atsižvelgdama į tai, kad neįvyko jokių nelegalių bilietų sandorių, o kalbama tik apie netinkamą trečiosios šalies kontrolę, gruodžio 4 dieną priėmė sprendimą, kuriuo rekomenduoja buvusiam LTOK generaliniam sekretoriui V. Zuberniui skirti nuobaudą - pastabą ar papeikimą.

LTOK itin rimtai vertina bet kokius galimus veiksmus, susijusius su galima neteisėta veika ir galima žala olimpinio judėjimo reputacijai, tad LTOK kreipėsi į TOK su prašymu perduoti visą žurnalistinio tyrimo metu surinktą informaciją ir, gavusi bei įvertinusi ją, svarstys, kokių tolesnių veiksmų V. Zubernio bei įgaliotojo bilietų platintojo atžvilgiu bus imtasi.

LTOK taip pat atkreipia dėmesį, kad V. Zubernio TOK nekaltina nelegaliai prekiavus bilietais, kaip kad skelbiama žiniasklaidos priemonėse - šiuo atveju kalba eina apie nepakankamą trečiosios šalies veiklos kontrolę.

Kaip platinami bilietai į olimpines žaidynes?

Olimpinių žaidynių bilietų pardavimo sistema yra ypač sudėtinga. Už pajamas, gaunamas iš bilietų platinimo, atsakingas olimpiados organizacinis komitetas, o didžioji dalis bilietų parduodama šalyje, kurioje vyksta žaidynės.

Likę paskirstomi tarp IOC, žaidynių transliuotojų, rėmėjų, tarptautinių sporto šakų federacijų ir nacionalinių olimpinių komitetų.

Su pastaraisiais žaidynių organizacinis komitetas pasirašo sutartis, į kurias taip pat įtraukiami oficialūs bilietų platintojai. Šiuos pasirenka patys nacionaliniai olimpiniai komitetai.

Bilietų platinimas turi atitikti IOC nustatytą elgesio kodeksą, kuriame apibrėžiami svarbiausi platinimo principai: bilietai gali būti parduodami tik konkrečios šalies teritorijoje tos valstybės gyventojams, bilietų negalima parduoti perpardavinėtojams, bilietų negalima parduoti su didesniu nei 20 proc. antkainiu. Apie bet kokius veiksmus, nesuderinamus su šiais principais, būtina informuoti žaidynių organizacinį komitetą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (81)