Nebemato reikalo delsti

Aršūs mūšiai dėl olimpinių kelialapių neretai užverda ne tik tarptautinėje arenoje, bet ir savame kieme.

R. Račinskas nerimauja, jog vienas pastarųjų šaudymo atrankoje gali nevykti pagal iš anksto sutartas taisykles.

Praėjusią savaitę daugkartinis šalies šaudymo į skraidančius taikinius apvalioje aikštelėje čempionas ir rekordininkas sužinojo, kad kandidato į Rio de Žaneiro žaidynes pavardę praneš Lietuvos šaudymo sporto sąjunga (LŠSS).

Tuo metu pats R. Račinskas jau neabejojo likęs vieninteliu pretendentu į vardinį kvietimą.

„Buvau tikras, kad situacija – visiškai aiški, jokių diskusijų būti nebegali. Juo labiau, kad kitos šalys jau teikia prašymus Tarptautiniam olimpiniam komitetui ir federacijai. Baisu, kad paskui neliktume be nieko“, – graužėsi šaulys.

Aplenkė kone dvigubai

Į olimpinę rinktinę jis pretendavo kartu su 10 m orinio šautuvo rungtyje besispecializuojančiu Karoliu Giruliu.

Nė vienam jų nepavyko patekti tarp pusketvirto šimto sportininkų, kurie bilietus į žaidynes iškovojo pagrindinėse 2014-2016 metų šaudymo varžybose. Bet Tarptautinė šaudymo sporto federacija (ISSF) dar 24 šalis pamalonins vardiniais kvietimais. Tokio laukia ir lietuviai.

LŠSS dar praėjusių metų gegužę patvirtino atrankos kriterijus, pagal kuriuos turėjo paaiškėti, kieno pavardė bus įrašyta į vardinio kvietimo paraišką.

Sąjungos valdyba numatė ketverias tarptautines varžybas, kuriose pretendentai turėjo parodyti savo meistriškumą. Kadangi R. Račinskas ir K. Girulis akies taiklumą bando skirtingose rungtyse, sukurtas nesudėtingas koeficientas, skirtas dviejų šaulių rezultatams palyginti ir atspindintis dalyvių skaičiaus santykį su užimta vieta.

„Pats prašiau nustatyti atrankos kriterijus, kad paskui nebūtų diskusijų principu „myliu-nemyliu“. Juk logiška, kad žaidimo taisyklės nustatomos prieš žaidimą, o ne po jo“, – pasakojo R. Račinskas.

Paskutinės atrankos varžybos, po kurių paaiškėjo galutiniai konkurentų rezultatai, vyko vasario pabaigoje. R. Račinskas iš viso surinko 12,17 įskaitinio taško, K. Girulis – 7,60.

Išdygo papildomų kriterijų

Nepaisant ryškios persvaros, R. Račinskas džiūgauti kol kas negali.

Praėjusią savaitę Lietuvos olimpiniame sporto centre (LOSC) vykusiame posėdyje, skirtame aptarti įvairių sporto šakų atstovų pasirengimą žaidynėms, sportininkas išgirdo, kad taškas olimpinėje atrankoje dar nepadėtas.

Anot jo, LŠSS generalinė sekretorė Sabina Vaicekauskaitė pranešė, jog sąjungos valdyba artimiausiu metu spręs, kuris iš dviejų kandidatų vertesnis vardinio kvietimo. Nors tarsi ir buvo viską nusprendusi dar praėjusią gegužę.

„K. Girulis – šaunus vaikinas, puikiai suprantu, kad jis nori važiuoti į olimpiadą lygiai taip pat, kaip ir aš. Bet atranką laimėjau tikrai ne per Marytės plauką, skirtumas akivaizdus. Nepaisant to, jau prasidėjo užkulisinės diskusijos, kad K. Girulis – ir jaunesnis, ir geresnis, ir ne taip triukšmauja“, – nuogąstavo R. Račinskas.

Pergalė teisme smogė bumerangu

Tuo, kad kelti triukšmą LŠSS nedera, šaulys įsitikino iš valdybos nario Miroslavo Leščevskio elektroninio laiško.

„Mes į olimpines žaidynes siunčiame ne „mandrus“ sportininkus, o tuos, kurie gali pasiekti aukštų rezultatų“, – rašė vienas LŠSS vadovų.

„Žinodamas visus užkulisius įsivaizduoju, kas bus toliau. Valdyba balsuos, ką deleguoti į žaidynes. Patirtis rodo, kad tai daroma remiantis ne argumentais, o išankstinėmis nuomonėmis. Turiu pagrindo manyti, kad ir valdybos posėdis šaukiamas tik tam, kad būtų legitimizuotas kito sportininko pasirinkimas. Todėl ir noriu viešumo, nes kai viskas daroma patyliukais, skaidrumo būna mažiau“, – aiškino R. Račinskas.

LŠSS susideda iš dviejų skyrių: šaudymo į skrendančius taikinius ir kulkinio šaudymo. R. Račinskas spėlioja, jog pastarasis palaikys savo atstovą – K. Girulį.

Buvęs sąjungos viceprezidentas turi ir daugiau priežasčių nerimauti. Prieš trejus metus jis bylinėjosi su LŠSS teismuose, kurie atsiliepė ir R. Račinsko sportinei karjerai.

Šaulys dėl procedūrinių pažeidimų buvo apskundęs 2012 metų rinkiminio suvažiavimo sprendimus. Teismas pripažino, kad pastarasis vyko neteisėtai – vadovaujantis dar nepatvirtintais naujais LŠSS įstatais.

Nors teismo salėje tuomet pasiekė pergalę, R. Račinskas metus negalėjo atstovauti Lietuvai tarptautinėse varžybose.

„Kerštaujant mano dalyvavimas varžybose buvo užblokuotas – net už savo pinigus negalėjau pasirodyti nei pasaulio ar Europos čempionatuose, nei pasaulio taurės varžybose“, – seną istoriją prisiminė Vilniuje įsikūrusio Stendinio šaudymo mėgėjų sporto klubo prezidentas.

Ronaldas Račinskas

Prezidentas sprendimą atiduoda valdybai

Ar LŠSS vadovybei tikrai neberūpi jos pačios praėjusiais metais patvirtinti olimpinės atrankos kriterijai?

Sąjungos prezidentas Algirdas Keršulis tiesaus atsakymo, kuris šaulys pretenduos į vardinį kvietimą, DELFI taip ir nepateikė. O kitą savaitę planuojamą LŠSS valdybos posėdį, kurio metu turi paaiškėti kandidatas, vadino įprasta procedūra.

„Jaučiu, kad R. Račinskas nerimauja. Bet kai sportininkai patys pradeda ieškoti kelių į olimpiadą, atrodo šiek tiek keistai. Sportininkus siunčia treneriai ar federacija. Taip, buvo numatyti kriterijai, į kuriuos atsižvelgiame, bet yra ir kiti dalykai kaip sportininko forma ir taip toliau. Valdybos nariai nori laikytis procedūros. Tokia mūsų virtuvėje vidinė tvarka, ir nematau joje nieko blogo, nes mes niekur nevėluojame“, – aistras raminti bandė A. Keršulis.

Anot jo, prašymas dėl vardinio kvietimo į olimpines žaidynes ISSF bus pateiktas kovo pabaigoje.

Ką prezidentas sakys, jei valdyba prioritetą nuspręs skirti ne jos pačios sugalvotą atranką laimėjusiam R. Račinskui, o jo aplenktam K. Giruliui?

„Manyčiau, kad tam turėtų būti svarios priežastys. Kokios – nežinau, aš pats jų dabar nematau. Aš tikiuosi, kad bus patvirtinta tai, kas buvo priimta anksčiau. Bet tai yra kolegialus sprendimas, o ne mano asmeninis pasirinkimas“, – samprotavo A. Keršulis.

Vardinis kvietimas virto olimpiniu auksu

Kurį kandidatą bepasirinktų sąjungos vadovai, bent jau kol kas šaulių gretose kilusi įtampa primena nesumedžioto briedžio dalybas. Juk vardinio kvietimo Lietuva dar negavo.

Tiesa, R. Račinskas įsitikinęs, kad iki jo daug netrūksta.

„Tikri būti negalime, bet manau, kad tikimybė didesnė nei 50 proc. Kvietimus gauna ir žymiai mažesnio meistriškumo sportininkai nei aš ar K. Girulis“, – teigė šaudymo veteranas.

Praeityje keliskart tokiu būdu į olimpines žaidynes važiavo ir garsiausia Lietuvos šaulė – Daina Gudzinevičiūtė. Įdomu, kad tik vardinis kvietimas 2000 metais jai nutiesė kelią į Sidnėjų, kuriame D. Gudzinevičiūtė tapo pirmąja olimpine šaudymo čempione šalies istorijoje.

Daina Gudzinevičiūtė

Pasauliniame ISSF šaulių reitinge R. Račinskas šaudymo į skraidančius taikinius apvalioje aikštelėje rungtyje užima 34-ą vietą, K. Girulis 10 m orinio šautuvo rungtyje klasifikuojamas 57-as.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (126)