Čempionate pasirodė 17 Rusijos ir 2 Baltarusijos dziudo imtynininkai, dalyvavę neutraliu statusu.

Nors nei Armano Adamiano svorio kategorijoje iki 100 kg pelnytas auksas, nei sunkiasvorio (per 100 kg) Inalo Tasojevo sidabras nebuvo įtraukti į oficialią pirmenybių medalių lentelę, tai nesutrukdė Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui „iš visos širdies“ sveikinti atletus su jų „triumfu“.

Aiškindamas, kodėl ant tatamio atsirado vietos dziudo meistrams iš visu pajėgumu tebekariaujančios šalies, IJF prezidentas Mariusas Vizeris pateikė gluminantį argumentą.

„Tai, kad jie čia atvyko ir dalyvavo varžybose, man yra pats tikriausias įrodymas, jog jie atsiriboja nuo karo.

Jie juk galėjo patys eiti kariauti, bet vietoje to pasirinko likti sporte, toliau būti mūsų šeimos dalimi. Todėl jie čia ir laukiami. O jei atstumtume rusus, nusiųstume juos tiesiai į frontą. Tad šiuo sprendimu mes saugome abiejų pusių žmonių gyvybes“, – insidethegames.biz sakė 64-erių rumunas, turintis ir Austrijos pasą.

Mariusas Vizeris

Tik Ukraina už tokį priešiškų pajėgų „silpninimą“ jam nepadėkojo.

Sužinoję, jog paskutinę varžybų dalyvių registracijos dieną rusams ir baltarusiams leista sugrįžti, ukrainiečiai nusprendė patys boikotuoti čempionatą.

„Jie yra laisvi apsispręsti, kaip elgtis. Gerbiame jų sprendimą, nors jis ir nėra teisingas. Mūsų sporte laukiamos visos tautos. Tikiuosi, karas greitai baigsis, ir galėsime ukrainiečius vėl integruoti į didelę mūsų šeimą“, – dėstė M. Vizeris.

IJF vadovas taip pat pagyrė „neutralius“ sportininkus už „pavyzdingą“ elgesį Dohoje.

Nors tribūnose čempionato metu be skandalo neapsieita. Trys žiūrovai, segėję Rusijos karinės galios simboliu laikomas Georgijaus juosteles, buvo išvesdinti iš varžybų arenos, kadangi nesutiko jų paslėpti.

IJF skelbė atlikusi individualią dalyvauti čempionate užsiregistravusių sportininkų iš Rusijos ir Baltarusijos patikrą, įvertinant, ar šie neskleidžia karo propagandos.

Tiesa, remiantis insidethegames.biz duomenimis, aštuoniems Rusijos treneriams ir pagalbinio personalo atstovams pirmenybių akreditacijos nebuvo suteiktos.

Čempionate dalyvavo trys Lietuvos dziudo meistrės. Sunkiasvorė (per 78 kg) Sandra Jablonskytė, kuri yra ir Lietuvos dziudo federacijos prezidentė, pirmame rate įveikė senegalietę Monicą Sagną, bet antrajame neprilygo Kim Hayun iš Pietų Korėjos.

Miglė Dudėnaitė (iki 78 kg) pirmą kovą pralaimėjo kinei Zhenzhao Ma, o Ugnė Pileckaitė (iki 70 kg) ant tatamio nepasirodė.

Sekmadienį Lietuvos rinktinė pirmą kartą dalyvavo pasaulio čempionato mišrių komandų varžybose, kuriose pernelyg nesublizgėjo. Pirmame rate lietuviai 1:4 nusileido Prancūzijai: pergalę pavyko iškovoti tik Kęstučiui Vitkauskui (iki 73 kg), tuo metu Vaiga Čečytė (iki 57 kg), U. Pileckaitė ir M. Dudėnaitė patyrė pralaimėjimus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją