Apie tai paskelbė Norvegijos nacionalinis transliuotojas NRK. Remiantis paviešinta informacija, dopingo kontrolierius varžo Norvegijoje galiojantys nepilnamečių apsaugos teisės aktai, kurie neleidžia imti dopingo mėginio iš 18 metų nesulaukusio sportininko be tėvų sutikimo.

Dėl to Norvegijos antidopingo agentūra (ADNO) per pastaruosius dvejus metus neatliko nė vienos netikėtos 15-18 metų amžiaus atletų patikros ir tokiu būdu neįgyvendina Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) reikalavimų.

Norvegijos sporto organizacijos įspėjo šalies vyriausybę dėl gresiančios izoliacijos – WADA gali imtis finansinių sankcijų, o galbūt ir dar griežtesnių bausmių: pavyzdžiui, neleisti Norvegijoje organizuoti tarptautinių varžybų arba net pašalinti iš jų norvegų sportininkus.

„Tai labai rimta. Mes nenorime sporto, kuriame sudaromos sąlygos vartoti dopingą iki 18 metų, kadangi niekas to paprasčiausiai nekontroliuoja. Tai palieka erdvės piktnaudžiavimui ir sukčiavimui“, – teigė ADNO vadovas Andersas Solheimas.

NRK pagarsinta situacija ypač daug pykčio sukėlė Rusijoje, kurią dėl neveiksnios antidopingo sistemos nuolatinės sankcijos lydi nuo 2015-ųjų.

Norvegijos ir Rusijos sportininkai yra nuolatiniai tarpusavio konkurentai tokiose sporto šakose kaip slidinėjimas, biatlonas, šuoliai su slidėmis, greitasis čiuožimas.

„Norvegai save laiko elitu, kuriam leidžiama viskas“, – sureagavo rusų biatlono legenda Aleksandras Tichonovas.

„Taisyklės visiems turi būti vienodos. Kaip toks įstatymas galėjo galioti Norvegijoje ištisus dvejus metus? Galvojome, kad įstatymai visur vienodi. Tik apgaudinėtume save, jei prieš tai užmerktume akis“, – piktinosi 2014 metų Sočio olimpinis čempionas, slidininkas Aleksandras Legkovas, kuris pats buvo įtartas dopingo vartojimu.

„Antidopingo politika Norvegijoje yra tikras detektyvas. Juk visi supranta, kad kažkas nėra tvarkoje, jei visiems jų atletams pritaikomos medicininės išimtys, leidžiama vartoti vaistus nuo astmos. Šiuo atveju, nėra jokių abejonių, yra paprastas faktas: 15-18 metų sportininkų Norvegijoje niekas netestuoja“, – tęsė 2006-ųjų Turino greitojo čiuožimo olimpinė čempionė Svetlana Žurova, dabar priklausanti Rusijos Dūmai.

„Galbūt norvegai labai saugo savo vaikus, o gal baiminasi tokių neplaninių patikrų rezultatų? Neįtikėtina, kad Norvegijoje lyg niekur nieko leidžiama veikti tokiai sistemai. Įdomu, kaip norvegams seksis suderinti savo protekcionistinę teisę su WADA taisyklėmis – jeigu nepavyks, visada esate laukiami Rusijos-Norvegijos žaidynėse“, – ironizavo dienraštis „Sport Express“.

Primename, kad Rusijos atletai ir komandos daugumoje sporto šakų nuo vasario yra suspenduoti dėl karo Ukrainoje bei gali dalyvauti tik nacionalinėse varžybose.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)