Pasaulio plaukimo čempionatas Dohoje vyks vasario 11-18 d. Data – itin neįprasta, nes dėl koronaviruso 2021-ųjų čempionatas Japonijoje buvo perkeltas į praėjusių metų liepą.

Pagal pirminį planą sportininkai Dohoje turėjo varžytis praėjusių metų lapkritį, tačiau kalendorius susidėliojo taip, kaip planus teko keisti. Įprastai plaukikai vasarį tik pradeda ruoštis svarbiausiems metų startams.

„Nieko nepakeitė, viskas vyksta taip, kaip vyksta. Adaptuojamės ir nesureikšminame“, – apie šį iššūkį prieš skrydį Vilniaus oro uoste sakė Rūta Meilutytė.

„Bus įdomu pamatyti, ką galime išspausti sezono pradžioje. Kiek save pažįstu, forma metų pradžioje būna nebloga“, – jai antrino ir kitas rinktinės lyderis Danas Rapšys.

Priminsime, kad vietas Paryžiaus žaidynėse jau yra užsitikrinę keturi Lietuvos plaukikai – D. Rapšys (200 m, 400 m laisvu stiliumi), R. Meilutytė (100 m krūtine), Aleksas Savickas (200 m krūtine) ir Kotryna Teterevkova (100 m, 200 m krūtine).

Vienas tų, kuris medžios olimpinį kelialapį – 26-erių Andrius Šidlauskas.

„Kažkur giliai mintyse tai tikrai yra. Bet bandau tas mintis nublokšti tolyn. Jeigu bus geras pasiruošimas, noras, normatyvas ateis automatiškai. Jaučiuosi galingas, pasitikiu savimi. Tikiuosi, kad viskas pavyks pagal planą.

Dažniausiai tokiu laiku jokių rimtų varžybų neturime. Tokiu metu dažniausiai tik pradedame treniruočių ciklus, bet pasiruošėme. Per Šv. Kalėdų laikotarpį praktiškai kiekvieną dieną plaukiau, nes man reikia medžioti normatyvą“, – sakė A. Šidlauskas.

Kaip susitarę sportininkai tvirtina, kad apie rezultatus ir medalius tikrai negalvoja.

„Tikslas pasimėgauti plaukimu. Plaukiu ne dėl laiko ir medalių, o dėl proceso. Kaip bus, taip. Noriu tik plaukti. Laikai, vietos – neapsikraunu tokiomis mintimis“, – tvirtino R. Meilutytė.

„Važiuojame psichologiškai savęs nespaudžiant. Neapsikrauname, kad reikia kažką įrodinėti, bet pasaulio čempionatas yra pasaulio“, – šyptelėjo ir D. Rapšys.

Didelį dėmesį šiame čempionate plaukimo federacija nukreipė į estafetes. Dohoje mūsiškiai varžysis net trijose jų – mišrioje estafetėje 4x100 m, vyrų 4x200 m laisvu stiliumi ir moterų 4x100 kompleksiniu būdu.

Šiose turėtų varžytis ir lyderiai, padėsiantys rinktinės jaunimui. Iš 13 sportininkų šioje – net 10, kuriems 22-eji ar mažiau metų.

„Seniai nedalyvavau estafetėje. Manau, kad bus smagu, nes tai komandinė rungtis. Kartu plaukti visada smagu“, – teigė R. Meilutytė.

Juokaudamas D. Rapšys pridėjo, kad jaunimas pirma turės įrodyti, kad yra vertas stipriausiųjų pagalbos.

„Žiūrėsime, kiek jaunimas nusiteikęs dirbti. Aš jiems padėsiu, jeigu jie norės. Pirma jie turės įrodyti, kad tikrai nori plaukti. Jeigu bus pajėgūs plaukti – aš tikrai jiems padėsiu.

Jeigu jie nori pakliūti į žaidynes, tai vaikų žaidimų nebus, reikės stipriai dirbti“, – su plačia šypsena veide žadėjo D. Rapšys.

„Jaunimui tai geras spyris“, – pažymėjo A. Šidlauskas.


Kita rinktinės narė K. Teterevkova, šį sezoną persikėlusi treniruotis į JAV, pripažino, kad jeigu ne federacijos noras kovoti dėl kelialapių estafetėse, į čempionatą ji galimai nebūtų vykusi.

„Daug sportininkų atsisako vykti, nes mėnuo labai svarbus ruošiantis sezonui. Aš negalėjau atsisakyti, nors JAV treneris nenorėjo, kad važiuočiau. Visada norisi, kad su tavo pagalba atsirinktų ir kiti sportininkai. Bus sunku, bet stengsimės visi.

Mano pasirengimas šįmet visai kitoks, nes treniruojuosi ne Lietuvoje, o JAV. Sąlygos man labiau patinka, treneriai ir komanda yra didesnė, darbo žymiai daugiau reikia įdėti ten“, – pasakojo plaukikė.

Lietuvos plaukimo rinktinės sudėtis pasaulio čempionate Dohoje:

  • Rūta Meilutytė (50 ir 100 m krūtine);
  • Danas Rapšys (200 ir 400 m laisvu stiliumi)
  • Kotryna Teterevkova (50, 100 ir 200 m krūtine)
  • Andrius Šidlauskas (50, 100 ir 200 m krūtine)
  • Patricija Geriksonaitė (50 m nugara)
  • Erikas Grigaitis (100 ir 200 m nugara)
  • Mantas Kaušpėdas (50 m nugara)
  • Tomas Lukminas (100 m laisvu stiliumi)
  • Sylvia Statkevičius (200 m laisvu stiliumi)
  • Tomas Navikonis (estafetė)
  • Rokas Jazdauskas (estafetė)
  • Smiltė Plytnykaitė (50 ir 100 m laisvu stiliumi)
  • Daniilas Pancerevas (200 m kompleksiniu būdu)