Šiemet kovas Lietuvos moterų lygoje pradėjo penkios komandos, nes praeitų metų bronzos medalių laimėtojas ir Lietuvos eksčempionas Vilniaus „EASTCON“ moterų rankinio klubas šiemet neregistravo komandos Lietuvos moterų lygoje, o prisijungė prie kitų septynių Lietuvos I lygos – antrojo Lietuvos moterų diviziono, komandų.

Atrodė, kad pasitraukus vienam Vilniaus klubui čempionatas taps nuobodesnis, tačiau to neįvyko. Pirmasis Lietuvos moterų lygos ratas pasižymėjo atkakliomis kovomis ir netikėtais rezultatais. Nė vienai komandai nepavyko išvengti pralaimėjimų.

Didžiausia staigmena, be abejonės, įvyko Vilniuje, kur Lietuvos čempionės Kauno „ACME-Gaja-Žalgiris“ rankininkės 30:33 nusileido LEU „Šviesa-Eglė“ ekipai. Tačiau pastaroji komanda šiandien tik minimalia persvara namie 26:25 nugalėjo šiaulietes. Tuo tarpu Šiaulių SM „Dubysa-Salve“ pirmajame rate namie tik 33:31 nugalėjo Klaipėdos ‚Dragūnas-Viesulas‘ komandą, rungtyniavusią be traumuotos vienos iš savo lyderių Robertos Ivanauskaitės.

Centrinėje pirmojo rato dvikovoje Kaune „ACME-Gaja-Žalgiris“ 35:30 palaužė garliavietes, kurios antro kėlinio pradžioje pirmavo net 21:13. Ar šie rezultatai rodo, kad išsilygino komandų lygis? Manau, kad sezono lyderėmis vis tiek išliks Kauno ir Garliavos klubai, turintys daugiau tarptautinės patirties sukaupusių rankininkių. Nors negalima paneigti, kad likę trys komandos progresuoja pakankamai sparčiai. Tačiau atkaklias tarpusavio dvikovas galėjo nulemti šio sezono varžybų kalendoriaus ypatumai.

Lietuvos moterų lygos kovos prasidėjo tik pačioje spalio pabaigoje, kai Kauno ir Garliavos klubai jau, galima sakyti, buvo pasisotinę rankiniu, nes iki to laiko per du nepilnus mėnesius sužaidė du Baltijos lygos turus, šių klubų pagrindinės žaidėjos dešimt dienų treniravosi ir rungtyniavo moterų rinktinėje, „ACME-Gaja-Žalgiris“ rungtyniavo EHF taurėje, garliavietės sudarė Lietuvos jaunių rinktinės pagrindą tarptautiniame J.Grinbergo turnyre, laimėjo Lietuvos jaunių žaidynes. Taigi, šių dviejų klubų žaidėjos galbūt buvo šiek tiek „persisotinę“ rankiniu, tuo tarpu kitų trijų klubų rankininkės dar „alkanos“ rankiniui.

Šie faktai galėjo sulyginti komandų pajėgumus, suteikti žaidimui banguotumo, nestabilumo. Manau, antrajame lygos rate pamatysime tikrus komandų pajėgumus ir dar atkaklesnes dvikovas. Bendrai paėmus šių metų Lietuvos moterų lygos čempionatas tikrai labai įdomus ir suteikia žiūrovams daugiau malonumo, nei praėjusių kelių sezonų čempionatai. O atkrintamosios rungtynės pavasarį bus tikras desertas moterų rankinio mėgėjams. Komandų skaičiaus sumažinimas pasiteisino. Manau, antrajame lygos rate pamatysime tikrus komandų pajėgumus ir dar atkaklesnes dvikovas.

Kauno „ACME-Gaja-Žalgiris“ komanda prieš šį sezoną neteko G. Lydekaitės ir I. Šacikauskaitės, tačiau komandą papildė Lietuvos jaunimo rinktinės lyderės I. Verbovik ir K. Šidlovskytė iš Vilniaus „EASTCON“ klubo. Manau, nuo to komanda tik sustiprėjo, tačiau gali užimti laiko kol minėtos rankininkės adaptuosis ir pripras prie naujų komandos draugių bei kitokio žaidimo stiliaus.

Į Garliavą sugrįžusi L. Bernatavičiūtė įnešė HC „Garliava SM-CASCADA“ komandai stabilumo ir solidumo tiek puolime, tiek gynyboje. E. Laurinavičiūtė, prisijungusi iš Kauno rankinio centro „Širšės“ ir puikiai sužaidusi su žalgirietėmis, turi potencialo ir sudarys rimtą konkurenciją G. Rinkevičiūtei. Garliavos komandoje yra nemažai Lietuvos jaunių ir jaunimo rinktinių narių, todėl 17-18 metų rankininkių meistriškumas turi augti ir tai tik kels komandos lygį. Prie Vilniaus LEU „Šviesa-Eglė“ ekipos prisijungusi patyrusi A. Sviderskienė, po traumos jau pilnai atsigavusi R. Mikalonytė, taip pat prisijungęs būrys jaunų perspektyvių rankininkių iš SM „Tauras“ leidžia manyti, kad vilnietės gali tapti rimtomis konkurentėmis Garliavos ir Kauno klubams.

Šiaulių „SM „Dubysa-Salve“ komandai stabilumą ir tobulėjimui pagrindą suteikė Šiaulių sporto gimnazija, kur sudarytos neblogos galimybės kelti jaunųjų rankininkių meistriškumui. Nestovi vietoje ir Klaipėdos „Dragūno-Viesulo“ komanda. Jos pagrindą sudaro 17-18 metų rankininkės, tai yra jauniausia lygos komanda. Šiemet moterų komandą priėmė vyrų „Dragūno“ klubas, kas duos tik teigiamą postūmį Klaipėdos, o gal ir Vakarų Lietuvos regiono moterų rankiniui.

Taigi, matome tik teigiamus postūmius Lietuvos moterų rankinyje, todėl nekantriai laukiame antrojo rato pradžios.

O antrasis ratas jau prasideda sekmadienį.

Lapkričio 22 d.

„Dragūnas-Viesulas“ – „ACME-GAJA-Žalgiris“

Neptūno sporto salė 14.00

Klaipėdiečiams vertėtų apsilankyti visose šios ekipos rungtynėse vien dėl to, kad pamatytų kaip rungtyniauja Brigita Ivanauskaitė. Laiko klausimas, kada šią rankininkę pradės vilioti stipresni, tikėtina, ne Lietuvos, klubai. Jaunoji uostamiesčio lyderė šį sezoną nesustabdoma. Ji pelno daugiausiai įvarčių ir negaili savęs gynyboje bei renkasi daugiausiai nuobaudos minučių. Bet kokiu atveju nuolatinis žaidimas su stipresnėmis ir labiau patyrusiomis varžovėmis šiai rankininkei leidžia tobulėti ne dienomis, o valandomis. Ne išimtis bus ir rungtynės su čempionėmis. Pastarosios be jokios abejonės yra šių rungtynių favoritės, tačiau ar pavyks joms sustabdyti B. Ivanauskaitę? Kitas įdomus aspektas – susitiks daugiausiai ir mažiausiai pašalinimų čempionate gaunančios ekipos.

Prognozė: 20-10-70

SM „Dubysa-Salve“ – „HC Garliava SM-CASCADA“

Sporto Rūmai 16:00

Antrąsias savaitgalio rungtynes šiaulietės žais namuose. Tačiau vargu ar tai jas paguos. Kauno rajono atstovės praėjusiame ture pralaimėjo rungtynes, kurias turėjo laimėti. Prieš antrąjį kėlinį susikrautas pranašumas 13:19 buvo iššvaistytas ir pralaimėta čempionėms 35:30, tad sportinio pykčio šios ekipos rankininkių galvoje bus nemažai. Iš kitos pusės, vargu ar šiaulietės taikosi į tas pačias pozicijas čempionate, į kurias žiūri garliavietės. Tad įtampos ir spaudimo nebuvimas gali palengvinti šios ekipos dalią šiose rungtynėse ir leisti garbingai pasipriešinti vienoms iš čempionato lyderių.

Prognozė: 20-10-70

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją