Į A. Sabonio sporto centrą atvyko ir koridoriuje persirengė apie 100 dziudo kovotojų. Užsivilkę kimono jie nėjo kovoti ant salėje čempionatui paruoštų tatamių, o įsitaisė antrame aukšte esančiose tribūnose.

Sportininkai reikalavo Lietuvos dziudo federacijos (LDF) prezidento Vigmanto Sinkevičiaus atsistatydinimo ir skandavo „gėda“.

Opozicionierių teigimu, tokiu būdu dziudo bendruomenė siekė išreikšti savo poziciją dėl V. Sinkevičiaus vadovavimo. Prieš akciją federacijos atstovai susitiko su oponuojančia puse, prašė atšaukti protestą, siūlė kitą savaitę susitikus pasikalbėti. Tačiau sportininkai vis tiek nusprendė protestuoti.

Vienas iš federacijos kritikų, olimpietis Karolis Bauža DELFI sakė, esą visa dziudo bendruomenė pavargo nuo 19 metų valdžioje esančio prezidento vadovavimo.

Sportininkas tikino, kad federacija nesirūpina sportininkais, netinkamai su jais bendrauja, neužtikrina treniruočių sąlygų ir nesuteikia dziudo kovotojams galimybių dalyvauti svarbiuose turnyruose.

32-ejų atletas grasina, kad padėčiai nesikeičiant trauksis iš sporto arba sieks dalyvauti tarptautiniuose turnyruose po neutralia vėliava.

„Šiandien aš esu pasiruošęs trauktis iš atrankos į olimpines žaidynes, jeigu šis prezidentas pasiliks. Jei jis neišeis, aš po Naujųjų metų oficialiai trauksiuosi.

Buvome Estijoje, Europos taurės varžybose, laimėjau sidabrą. Man buvo pasakyta, kad tai ne rezultatas. Jie kaltina mane, kad aš nesportuoju, nesiruošiu žaidynėms, nevažiuoju į stovyklas. O yra taip, kad kai atvažiuoju į stovyklą, treneris ateina du kartus per dvi savaites, pabūna 20 minučių ir sako: tu viską moki, viską žinai, kovok.

Aš esu pareiškęs, kad su jų paskirtu treneriu nesportuosiu, bet jie nieko nekeičia, nereaguoja. Tada federacija pasako Lietuvos tautiniam olimpiniam komitetui, kad Bauža nesportuoja – neva atšaukite finansavimą. Man jie skambina, gąsdina kad atims pinigus, nes neva nesportuoju. Kaip aš nesportuoju, jei Europos dziudo taurės finale kovoju?“ – pasipiktinimą liejo K. Bauža.

Protestas prieš dziudo federacijos prezidentą

Sportininkas tikina, kad lietuvių rezultatai vis smunka žemyn, o federacijos atstovai tai aiškina gerų dziudo imtynininkų stoka. Nors, anot K. Baužos, kai kuriems sportininkams tiesiog neleidžiama dalyvauti tarptautiniuose turnyruose.

„Pavyzdžiui, neišleido sportininkų į pasaulio čempionatą. Dar prieš čempionatą buvome susitikę su pačiu prezidentu, jis patvirtino: taip, važiuojame. Bet paskutinę registracijos dieną kovotojas sužino, kad nevažiuoja. Skambina prezidentui ir išgirsta atsakymą: ko tu čia man skambini, ar man tu koks draugas?

Štai toks bendravimas. Ar prezidentas gali taip bendrauti su sportininkais?“ – klausė K. Bauža.

Kitas federacijai oponuojantis dziudo treneris, Nacionalinės dziudo asociacijos prezidentas, olimpietis ir buvęs pasaulio čempionatų prizininkas Marius Paškevičius sako, kad V. Sinkevičius federaciją valdo nedemokratiškais metodais.

Esą įsteigti fiktyvūs klubai, federacija valdoma jų balsais, priimami sau patiems naudingi sprendimai. Anot M. Paškevičiaus, nauji klubai į federaciją neįleidžiami, o ir dziudo bendruomenės balsų V. Sinkevičius girdėti nenori.

„Visos registracijos į didelius turnyrus vyksta per federaciją – jie tuo labai manipuliuoja ir naudojasi, kažką leidžia, kažko neleidžia. Yra daug visokių reitinginių turnyrų, atrankų į olimpiadą, o dalyvavimas jose priklauso nuo federacijos. Nežinau, kodėl jie taip elgiasi, gal tai mūsų prezidento pragyvenimo šaltinis?

Tas, kuris nori kelti sportą, taip nesielgtų, elgtųsi garbingai ir priimtų sprendimus, kurie atitinka bendruomenės poreikius ir norus. O tie norai buvo ne kartą išsakyti, siųsti raštai. Nieko, jokių žingsnių. Mūsų negirdi, mūsų neklauso“, – tvirtino M. Paškevičius.

Vyras džiaugėsi, kad pagaliau dziudo bendruomenė susitelkė ir suorganizavo protestą, kuriuo siekiama atkreipti visuomenės ir politikų dėmesį.

„Visi kenčiame. Ir treneriai, kuriems varžybos yra svarbios – juk tai sportininkų kategorijos, trenerių kvalifikacijos, finansavimas. Mes norime parodyti, kad esame vieningi ir tai toliau tęstis negali. Federacija spaudžia sportininkus – jie kartais kažkur dalyvauja, kartais nedalyvauja. Šiandien džiugu, kad visi susirinkome ir norime pareikšti savo poziciją.

Mes įkūrėme kitą alternatyvią organizaciją, kad galėtume vykdyti veiklą. Praėjusią savaitę vyko mūsų čempionatas. Buvo 100 dalyvių, o užsiregistravusių – 180. Tai parodo, kad daug žmonių mus palaiko, daug kas nori permainų. Pažiūrėsime, ką jie čia priregistravo, nes didžioji dalis sportininkų pritaria mūsų pozicijai“, – kalbėjo M. Paškevičius.

„Mes reikalaujame, kad būtų demokratiškas valdymas, kad prezidentas būtų renkamas demokratiškai. Mums svarbu kategorijos, sportininkų meistriškumo pakopos, nuo to priklauso ir mūsų atlyginimas. Mes aukojamės, nes nesudalyvavę šiame čempionate, mūsų sportininkai nepasieks meistriškumo pakopos“, – kalbėjo akcijos dalyvis, dziudo treneris iš Šilutės Rimvydas Lukošius.

Pats V. Sinkevičius DELFI tvirtino, kad protestuotojai pasiklydę įstatyminėje bazėje.

Vigmantas Sinkevičius

Pasak prezidento, LDF yra vienintelė organizacija, kuri yra pripažinta olimpinio komiteto, ministerijos, Europos dziudo sąjungos ir Tarptautinės dziudo federacijos. V. Sinkevičius įsitikinęs, kad yra privaloma vadovautis teisės aktais, o prezidento likimo klausimas išaiškėja rinkimų metu.

„Jie sako, kad mes neleidžiame naujų klubų, kurie kuriasi beveik kas mėnesį. Bet jiems yra per didelis stojamasis mokestis – prašosi priimami už dyką. Neva mes tokie geri. Yra tvarka, mokestį nustato visuotinis narių susirinkimas. Bendruomenė susirenka – yra pasiūlymai, kurie priimami arba ne.

Argumentai, kad esu už tave protingesnis ir noriu, kad atsistatydintumei? Duokite normalių argumentų, kažką nuveikite gyvenime“, – atgal kirto V. Sinkevičius.

Prezidentas pripažįsta, kad dziudo rezultatai šiuo metu nėra labai pozityvūs, tačiau tai esą bendra viso Lietuvos sporto tendencija.

„Dabar jaučiame nuopuolį, bet jis ištiko visose sporto šakose, nekalbant apie atranką į olimpiadą. Tai natūralu – emigracija, ekonominė padėtis, visi daug neteko. Pažiūrėkite į krepšinį, net ten nėra iš ko talentų lipdyti. Mūsų aukso amžius buvo 2009 – 2013 metai.

Visgi tarptautinėje arenoje esame žinomi. Suorganizavome Kaune 2017 Europos jaunių čempionatą, jis buvo pripažintas geriausiu Europos renginiu. Vėliau sąjunga mums pasiūlė rengti jubiliejinį 70-ąjį kongresą. Šita komanda moka tai padaryti: vėl geriausi įvertinimai.

Federacijos funkcija yra administravimas – mes netreniruojame. Žmonės nesuvokia funkcijų ir skirtingai interpretuoja. Mūsų uždavinys administruoti – taip, didelį dėmesį skiriame tarptautiniam lygiui. O viduje viskas prasideda nuo klubų, jie yra nariai. Šiandien turime 39 klubus, o triukšmą kelia 4 klubų vadovai“, – protestuotojų priekaištus atmušinėjo V. Sinkevičius.

Panašiai kalbėjo LDF generalinė sekretorė Justina Palionė.

„Mūsų funkcija – organizuoti visų amžiaus gurpių Lietuvos čempionatus. Mūsų čempionatai vyksta europiniu lygiu. Turime kokybišką įrangą – tatamiai, CER sistema, visos kovos filmuojamos, teisėjai su racijomis. Lygis yra maksimaliai objektyvus rezultatų atžvilgiu.

Mes turime atrankos kriterijus, kuriuos sportininkai turi įgyvendinti, norėdami patekti į Europos ar pasaulio čempionatus. Tie sportininkai, kurie skundžiasi, kad nebuvo registruoti į čempionatą, tiesiog neatitiko kriterijų, kuriuos nustatė ir patvirtino trenerių taryba. Ir tarp jų yra ir tie treneriai, kurie čia reiškiasi“, – pažymėjo ji.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (44)