Organizatoriai numatė premijas visoms prizines vietas užėmusioms komandom.s Antrą vietą iškovojusi ekipa bus apdovanota 15 000 JAV dolerių vertės čekiu, o bronziniai medalininkai savo sąskaitą papildys 10 000 JAV dolerių.

Prieš savaitę tarptautinės imtynių federacijos (FILA) būstinėje vyko burtų traukimo ceremonija, kur paaiškėjo, kad „A“ pogrupyje kovos Rusijos, Vengrijos, JAV, Turkijos ir Kazachstano ekipos, o „B“ pogrupyje varžysis Korėjos, Armėnijos, Azerbaidžano, Irano ir Suomijos komandos.

Turnyro reglamentas neprieštarauja, kad kiekvienoje komandoje būtų mažiausiai du legionieriai. Šia teise pasinaudojo Suomijos imtynių federacija. Suomiai įvertino, kad neturi aukščiausio lygio atletų kai kuriose svorio kategorijose ir pasiprašė lietuvių pagalbos.

„Skandinavai mums visuomet sudaro palankias galimybes treniruotis, kai svečiuojamės pas juos, dažnai ištiesia pagalbos ranką, kai reikalingos treniruotės mūsų pirmiesiems numeriams, todėl su malonumu pasinaudosime galimybe padėti jiems keblioje situacijoje ir Suomijos rinktinės sudėtyje į Iraną deleguosime du mūsų olimpinius prizininkus M.Mizgaitį ir A. Kazakevičių“, – kalbėjo imtynių federacijos vadovas Valentinas Mizgaitis.

Pirmoje imtyje su korėjiečiais Lietuvos atletai nenuvylė. Susitikimas su Azijos šalies imtynininkais baigėsi taikiai 4:4, o dvi pergales iškovojo mūsiškiai. Svorio kategorijoje iki 130 kilogramų Mindaugas Mizgaitis rezultatu 6:0 nugalėjo Kim Yong-Miną, o Aleksandras Kazakevičius (80 kg) 5:3 įveikė Kim June-Hyoungą. Po pirmo A.Kazakevičiaus dvikovos su korėjiečiu kėlinuko buvo lygiosios – 3:3, tačiau antroje susitikimo dalyje Aleksandras netikėtai užklupo varžovą ir išplėšė pergalę. „Kai pamačiau, kad Aleksandras metodiškai pramušinėja kairę ranką, supratau, kad korėjietį jis anksčiau ar vėliau pričiups. Šitą veiksmą aš jam „padovanojau“, kuomet jis buvo dar labai jaunas. Nepamiršo ir panaudojo reikiamu metu“, – šypsojosi olimpiečio kovą internetu stebėjęs rinktinės treneris Ruslanas Vartanovas.

Nors komandos pasidalino po keturias pergales ir tiek pat pralaimėjimų, pagal geresnius techninius rodiklius pergalę šventė korėjiečiai.

Antrame rate suomiai susigrūmė su armėnais ir nugalėjo juos rezultatu 5:3.

Jungtinę Suomijos-Lietuvos komandą vėl į priekį vedė Pekino ir Londono olimpinių žaidynių bronzos medalių laimėtojai iš Lietuvos. Aleksandras Kazakevičius nepagailėjo Rafiko Manukiano 4:0, o Mindaugas Mizgaitis riediniu į kairę pusę antrame kėlinyje palaužė kitą armėną Vačiką Jegiazarianą 3-1.

Trečiame rate lietuviais sustiprinta Suomijos rinktinė nesėkmingai mėgino pasipriešinti iki tol tik vieną pralaimėjimą iš 16 dvikovų patyrusia Irano komanda. Triukšmingų žiūrovų palaikomi šeimininkai nugalėjo sausai 8:0 ir nepaliko vilčių varžovams. Abu Lietuos atletai patyrė nesekmes vienodu rezultatu 0:6. Aleksandras pralaimėjo pasaulio čempionato prizininkui ir Azijos čempionui Habibollah Jomeuih Akhlaghiui, o Mindaugui teko pripažinti Azijos čempiono Behnam Mehdizadeh pranašumą.

Po ketvirtadienį įvykusių susitikimų paaiškėjo, kad pirmąsias vietas pogrupiuose užėmė ir finale susitiks turnyro šeimininkų Irano ir Rusijos ekipos. Tokį scenarijų jau iš anksto buvo numatę imtynių specialistai – šių komandų paraiškose yra net septyni olimpiniai čempionai. Rusijai atstovauja Londone triumfavę Romanas Vlasovas (75 kg) ir Alanas Chugajevas (85 kg), aukso medalius Pekine iškovojęs Islamas Beka Albijevas (66 kg) ir prieš dešimtmetį pirmą vietą Atėnuose iškovojęs Aleksejus Mišinas (85 kg). Iraniečių smogiamoji jėga – Londono herojai Hamidas Soryanas (59 kg), Omidas Noroozi (66 kg) ir Ghasemas Rezai (98 kg).

Penktadienį ryte suomiai ir lietuviai surems pečius su Azerbaidžano komanda. Beje, A.Kazakevičiaus būsimasis varžovas Eminas Ahmadovas kartu su vilniečiu stovėjo ant bronzinės Londono olimpinių žaidynių nugalėtojų pakylos. Prieš du metus abu atletai pralaimėjo tik svorio kategorijos iki 74 kilogramų finalininkams ir iškovojo trečiąsias vietas.