Lemiamoje papildomoje partijoje buvo žaidžiami greitieji šachmatai („tie-break“) – keturios partijos su sutrumpinta laiko kontrole (25 min. + 10 sek. ėjimui). Baltosiomis figūromis pirmasis žaidė S. Kariakinas.

Pirma ir antra šio formato partijos baigėsi lygiosiomis, o trečioje M. Calsenas iškovojo pergalę po 38-o ėjimo ir išsiveržė į priekį 2:1. Ketvirtoje partijoje rusui revanšuotis nepavyko – norvegas laimėjo dar sykį ir apgynė čempiono titulą 3:1.

Po lemiamos partijos S. Kariakinas pasveikino varžovą pripažinęs, kad šį sykį žaidė ne itin kokybiškai.

„Bendras partijos rezultatas nėra toks jau blogas, tačiau šį sykį aš neparodžiau savo geriausio žaidimo. Tikiuosi, kad ateityje dar turėsiu progų kovoti dėl titulo“, – sakė rusas.

Tuo metu M. Carlsenas, kurį spaudos konferencijoje susirinkusieji pasveikino gimtadienio daina, teigė pajutęs didžiulį palengvėjimą.

„Gyniau čempiono titulą, kurį prarasti nebūtų buvę taip jau smagu, – šyptelėjo jis. – Šiandien jaučiausi puikiai, buvau geresnis už varžovą. Jaučiu palengvėjimą ir džiaugiuosi galutiniu rezultatu.“

M. Karlseno treneris yra Lietuvos Seimo narės Viktorijos Čmilytės-Nielsen vyras Peteris Heinė Nielsenas.

M. Karlsenas (FIDE-2840) yra pasaulio reitingo lyderis, o S. Kariakinas (FIDE-2785) pajėgiausių planetos šachmatininkų sąraše užima septintą vietą.

Primename, kad po 12-os numatytų klasikinių partijų dėl pasaulio šachmatų čempiono titulo nugalėtojas taip ir nepaaiškėjo. Čempiono titulą ginantis norvegas M. Carlsenas ir pretendentas Rusijos atstovas S. Kariakinas Niujorke išsiskyrė taikiai rezultatu 6:6. 12-a partija truko vos 35 minutes. Abu šachmatininkai susitiko su lygiosiomis po 30-o ėjimo. Baltomis figūromis žaidė M. Carlsenas.

Mačo pirmos septynios klasikinės partijos baigėsi lygiosiomis (3,5:3,5) Aštuntoje partijoje S. Kariakinas žaidė juodomis figūromis, šventė pergalę po 53-io ėjimo ir buvo išsivežęs į priekį (3,5:4,5).

M. Carlsenas po pralaimėjimo įsižeidęs išėjo iš spaudos konferencijos ir pradžioje buvo nubaustas 10 proc. nuo prizų fondo bauda. Tai turėjo būti mažiausiai 40 tūkst. JAV dolerių. Tąsyk konferencijoje M. Carlsenas turėjo kalbėti pirmas, bet žiniasklaidos atstovai ir organizatoriai tuo metu sveikino ir kalbino laimėjusį rusą. M. Carlsenas dėl tokio sprendimo pateikė apeliaciją ir bauda norvegui buvo sumažinta (iki 5 proc.).

Devinta partija baigėsi lygiosiomis (4:5), o dešimtoje partijoje M. Carlsenas žaidė baltomis figūromis ir privertė pasiduoti varžovą po 75-o ėjimo (5:5). Partija tęsėsi daugiau negu šešias valandas.

Kitose dviejose partijose vėl buvo užfiksuotos lygiosios (6:6). Mače buvo numatyta 12-a klasikinių partijų, o nugalėti turėjo tas šachmatininkas, kuris pirmas būtų surinkęs 6,5 taško.

Kadangi rezultatas buvo lygus, tai organizatoriai rengė papildomas sutrumpintas partijas.

Mačo prizų fondas – 1 mln. JAV dolerių. Nugalėtojui atiteko 60 proc. iš 1 mln. JAV dolerių prizų fondo, o pralaimėjęs tenkinosi 40 proc. dydžio premija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (106)