Primename, kad Tarptautinis olimpinis komitetas (IOC) penktadienį pranešė, jog artėjančiose 2024-ųjų Paryžiaus žaidynėse galės dalyvauti Rusijos ir Baltarusijos atletai. Jiems durys atveriamos kaip neutraliems atletams, tačiau palikta tam tikrų sąlygų.

Į šią naujieną netrukus sureagavo LTOK ir šalies politikai.

„LTOK yra nusivylęs šiuo sprendimu. Kartu su Latvijos, Estijos, Skandinavijos nacionaliniais olimpiniais komitetais aktyviai dirbome ir raginome tarptautines sporto organizacijas neįsileisti Rusijos ir Baltarusijos sportininkų į tarptautines varžybas.

Mūsų pozicija nesikeičia – palaikome Ukrainą ir jos sportininkus. Atrankos artėja pabaigos link, tačiau toliau tarsimės su kolegomis, ką dar galime kartu padaryti, kad kuo mažiau šių šalių sportininkų galėtų atsirinkti į olimpines žaidynes“, – rašoma pranešime.

Kritiškai pasisakė Užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis. Jo teigimu, tai prieštarauja viskam, ką turėtų palaikyti olimpinės žaidynės.

„Rusai į šią genocido armiją įtraukia sportininkus ir moteris. Tai nėra neutralumas, tai prieštarauja viskam, ką olimpinės žaidynės turėtų palaikyti“, – penktadienio vakarą „Twitter“ rašė ministras.

Į naujieną taip pat sureagavo Švietimo, mokslo ir sporto ministras Gintautas Jakštas.

„Tarptautinio olimpinio komiteto priimtas sprendimas labai nuvilia. Švietimo, mokslo ir sporto ministerijos pozicija nekeičia - šalių agresorių sportininkai neturėtų dalyvauti ir varžytis jokiose tarptautinėse sporto varžybose.

Dar sykį bursime tarptautinius partnerius, sporto organizacijas, kreipsimės į olimpines žaidynes priimančio miesto vadovus ir bandysime daryti viską, kad Rusijos ir Baltarusijos sportininkai žaidynėse nedalyvautų. Raginame ir Lietuvos sporto šakų federacijas, organizacijas kreiptis į savo tarptautines organizacijas, burti bendraminčius ir siekti, kad agresorių sportininkai nedalyvautų Paryžiaus olimpinėse žaidynėse“, – teigia G. Jakštas.

Žaidynėse negalės dalyvauti tie neutralūs atletai, kurie palaiko Ukrainoje vykdomą Rusijos agresiją ir karą, taip pat tie, kurie priklauso Rusijos ar Baltarusijos kariuomenėms, nacionalinio saugumo struktūroms.

Žaidynėse nebus šių šalių vėliavų, spalvų ir himnų, taip pat valdžios atstovų. Rusijos ir Baltarusijos atletai galės dalyvauti tik individualiose rungtyse.

Pridedama, kad į Paryžiaus žaidynes jau atsirinko 8 rusai ir 3 baltarusiai. Ukrainiečių delegaciją sudarys mažiausiai 60 sportininkų, jau įvykdžiusių olimpinius normatyvus.

Pati Rusija penktadienį pasmerkė Tarptautinio olimpinio komiteto nustatytas „diskriminacines sąlygas“, pagal kurias rusų sportininkai turėtų dalyvauti 2024 m. Paryžiuje vyksiančiose žaidynėse – atletai galėtų varžytis tik po neutralia vėliavą ir negalėtų aktyviai palaikyti Ukrainos puolimo.

„Sąlygos yra diskriminacinės, jos prieštarauja sportiškumo principams“, – teigė Rusijos sporto ministras Olegas Matycinas.

„Jos kenkia pačioms Olimpinėms žaidynėms, o ne Rusijos sportui. Toks požiūris yra nepriimtinas.“
Tačiau jis vis tiek pasakė, sportininkai, galintys patenkinti šias sąlygas, į Paryžių vyks.

Žinoma, varžybose sėkmingai pasirodę sportininkai, turintys teisę dalyvauti, greičiausiai dalyvaus“, – pasakė jis.

„Mes visada palaikome saviškius, jie yra mūsų sporto šeimos nariai... nesvarbu, kaip smarkiai būtų mėginama padalyti Rusijos visuomenę ir kiršinti atletus vienus prieš kitus“, – pridūrė jis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)