Dėl bene svarbiausių pareigų šalies sporte susirems perrinkimo siekianti Daina Gudzinevičiūtė ir Lietuvos plaukimo federaciją paliekantis ligšiolinis jos prezidentas Emilis Vaitkaitis.

Balso teisę rinkimuose turės 67 LTOK nariai – trečdaliu mažiau nei 2012-aisiais, kuomet D. Gudzinevičiūtė po atkaklios rinkiminės kovos įveikė buvusį disko metiką Virgilijų Alekną.

2016 metais pakeisti LTOK įstatai susiaurino narių ratą, tad kiekvieno balso vertė atitinkamai išaugo.

Kol priešingos stovyklos rikiavo savo palaikymo gretas, dėliodamos galimus rinkimų scenarijus, Delfi pasižvalgė, kas tokie lems jų rezultatus.

Balsuos ir rinktinės treneris

LTOK narėmis dabar yra 40 olimpinių sporto šakų federacijų bei dar trys pripažintos neolimpinių sporto šakų federacijos: orientavimosi sporto, šachmatų ir sportinių šokių.

Generalinei asamblėjai taip pat priklauso 12 olimpizmą propaguojančių susivienijimų kaip Lietuvos aeroklubas, asociacija „Sportas visiems“, Lietuvos paralimpinis komitetas ir kiti.

Pagal naujuosius LTOK įstatus, juridiniams asmenims generalinėje asamblėjoje atstovauja jų prezidentai. Tačiau pastarieji vietoje savęs gali įgalioti ir žemesnio rango asmenis.

Tokia praktika – populiari. Pavyzdžiui, į vykdomąjį komitetą kandidatuoja Krepšinio federacijos generalinis sekretorius Mindaugas Špokas, jo kolegos Vaidas Budrauskas (asociacija „Hockey Lietuva“) ir Justina Stalionė (Dziudo federacija), Gimnastikos federacijos viceprezidentė Dalia Kutkaitė.

Imtynių federacija įgaliojo nacionalinės rinktinės trenerį bei prezidiumo narį Mindaugą Ežerskį, o labiausiai prieš rinkimus linksniuotas Futbolo federacijos viceprezidentas Arūnas Pukelis taip pat turi įgaliojimą.

Vis dėlto įdomiausia čia – Valentino Paketūro pavardė. Dabartinis LTOK generalinis sekretorius į vykdomąjį komitetą kandidatuoja kaip Kerlingo asociacijos įgaliotas narys.

Su Valentinu dirbame labai seniai, nuo pat pradžių. Iš sporto bendruomenės jis yra vienintelis žmogus, kuris palaiko kerlingą, padėjo jį puoselėti. To ir turėtų užtekti.
Vygantas Zalieckas, Kerlingo asociacijos generalinis sekretorius

Klubo narys, tik nežino, kurio

Pastaroji asociacija prezidento neturi nuo vidurvasario, kai mirė koronaviruso tyrimus atliekančios Nacionalinės visuomenės sveikatos priežiūros laboratorijos direktorius Vytautas Zimnickas.

Kerlingo asociacijai neišvengiamai reikėjo įgalioti kitą asmenį dalyvauti LTOK generalinėje asamblėjoje, tačiau V. Paketūro pasirinkimas palieka neatsakytų klausimų.

Pagal Asociacijų įstatymą, visuotiniame narių susirinkime juridinis asmuo gali būti atstovaujamas tik to juridinio asmens darbuotojų, dalyvių ar valdymo organo narių.

Kaip V. Paketūras susijęs su Kerlingo asociacija?

„Ponas Paketūras yra vieno iš klubų narys, ir jeigu asociacija jį nutarė deleguoti atstovu į generalinę asamblėją, aš tame nematau visiškai nieko neteisėto“, – antradienį dalyvaudama Delfi surengtuose prezidentiniuose debatuose, pareiškė D. Gudzinevičiūtė, kuri neslepia pergalės rinkimuose atveju siūlysianti V. Paketūrui likti LTOK generalinio sekretoriaus pareigose.

Daina Gudzinevičiūtė

Tą patį Delfi pakartojo LTOK rinkimų komisijos pirmininkas Česlavas Okinčicas.

„Teisininkai patikrino ir neatrado kokių nors pažeidimų. Jis yra Kerlingo asociacijos narys, priklauso klubui“, – sakė Golfo federacijos prezidentas.

Bet nei vienas, nei kitas nepasakė, kokiam konkrečiai kerlingo klubui priklauso V. Paketūras.

O jų – ne tiek daug. Kerlingo asociacija turi vos šešis narius. Ir Delfi patikrinus Registrų centre saugomus duomenis apie kiekvieną iš jų, nepavyko rasti jokių V. Paketūro pėdsakų.

Kerlingo asociacijos generalinis sekretorius Vygantas Zalieckas teigė, jog V. Paketūras nuo seno globojo kerlingą.

„Su Valentinu dirbame labai seniai, nuo pat pradžių. Iš sporto bendruomenės jis yra vienintelis žmogus, kuris palaiko kerlingą, padėjo jį puoselėti. To ir turėtų užtekti. Tai – žmogus, kuriuo galiu pasitikėti, ir nematau kitos tinkamos kandidatūros“, – sakė V. Zalieckas.

Bet kelis kartus perklaustas, ar V. Paketūras išties yra kurio nors kerlingo klubo narys, V. Zalieckas tik paragino „nevedžioti už nosies“.

Vygantas Zalieckas

Delfi konsultavusių teisininkų nuomone, jei V. Paketūras juridiškai nėra susijęs su Kerlingo asociacija, įgaliojimas atstovauti jai LTOK generalinėje asamblėjoje galimai prasilenkia su Asociacijų įstatymu.

Su pačiu V. Paketūru ketvirtadienį susisiekti nepavyko.

Nuo 2012 metų LTOK generalinio sekretoriaus pareigas einantis 60-metis sporto funkcionierius, kuris taip pat yra LTOK vykdomojo komiteto ir Lietuvos olimpinio fondo valdybos narys, prieš tai buvo vienas Rankinio federacijos ir Lietuvos sporto federacijų sąjungos vadovų.

Olimpiniai prizininkai slapukauja

Greta juridinių asmenų LTOK nariais taip pat yra 12 fizinių asmenų.

Tarp jų – Tarptautinio olimpinio komiteto (IOC) narė D. Gudzinevičiūtė, 1988 metų LTOK atkuriamosios darbo grupės nariai Donatas Kazlauskas, Dainius Kepenis, Valdas Malinauskas, Vytautas Kukarskas, Irena Ramelytė, Gintautas Umaras, Vytautas Padlipskas ir Arvydas Juozaitis.

Likę trys – atskirai renkami olimpiečių atstovai.

Skirtingai nei ankstesniais metais, šįkart LTOK organizuoti olimpiečių delegatų rinkimai buvo aktyvūs.

Rugpjūtį juose balsavo net apie šimtą esamų ir buvusių Lietuvos olimpiečių, o daugiausiai palaikymo sulaukė irkluotojai Mindaugas Griškonis ir Saulius Ritteris bei ėjikė Brigita Virbalytė-Dimšienė.

Iš šios trijulės tik pastaroji dalyvaus penktadienio generalinės asamblėjos sesijoje. Porinę dvivietę kartu irkluojantys M. Griškonis ir S. Ritteris yra išvykę į Lenkijoje tą pačią dieną prasidėsiantį Europos čempionatą.

Praėjusį mėnesį kai kuriuos Rio de Žaneiro olimpinių žaidynių vicečempionų dueto kolegas suerzino pasklidusios kalbos, jog vietoje savęs dalyvauti generalinėje asamblėjoje jie įgaliojo antrąsias puses.

Mat tiek M. Griškonio žmona Diana Lobačevskė, tiek S. Ritterio draugė Milda Valčiukaitė taip pat yra olimpinių žaidynių dalyvės.

Bet šią savaitę Delfi pradėjus domėtis, kas atvyks į „Litexpo“ rūmus penktadienį, gandai nepasitvirtino.

Milda Valčiukaitė (kairėje), Diana Lobačevskė

Delfi žiniomis, M. Valčiukaitei trečiadienį buvo operuota nugara. Dėl šios traumos irkluotoja pati negalėjo dalyvauti Europos čempionate, nepasirodys ji ir generalinės asamblėjos sesijoje.

Vis dėlto ką įgaliojo balsuoti, S. Ritteris taip ir neatskleidė. Irkluotojas tik patikino nematantis priežasčių kitiems sportininkams piktintis dėl to, jog jų išrinkto delegato funkcijos be jų žinios patikėtos anonimui.

„Aš neatsisakau savo balso teisės, tik įpareigoju kitą asmenį atitinkamai balsuoti už mane, kadangi pats fiziškai dalyvauti rinkimuose negalėsiu“, – paaiškino 32-ejų atletas.

D. Lobačevskė taip pat paneigė rinksianti LTOK prezidentą, tačiau tikino negalinti pasakyti, kas balsuos vietoje M. Griškonio. Beje, pastarasis pats kandidatuoja į LTOK vykdomąjį komitetą.

Fiksuos antstoliai

Praskleisti paslapties šydo generalinės asamblėjos sesijos išvakarėse tvirtino negalintys ir LTOK rinkimų komisijos atstovai.

Pasak jos pirmininko Č. Okinčico, LTOK narius pavaduosiantiems asmenims iš anksto pateikti įgaliojimų nebūtina, tad jie tikrinami būsią tik rinkimų dieną fiziškai atvykus į generalinę asamblėją.

Nors laikantis Vyriausybės rekomendacijų dėl koronaviruso valdymo, LTOK paprašė iš anksto užsiregistruoti nurodant savo kontaktus ir gyvenamąją vietą visų renginio dalyvių ir stebėtojų, įskaitant žurnalistus.

Generalinės asamblėjos sesijos eigą ir jos kulminaciją – slaptą balsavimą – seks ne tik žiniasklaidos atstovai.

Kaip Delfi informavo Č. Okinčicas, Karatė federacija svečių teisėmis stebėti rinkimus pakvietė advokatą ir du antstolius.

„Laukia reikšmingi rinkimai, teisininkų dalyvavimas labai svarbus, kad vėliau nekiltų nesąmoningų ginčų. Kuo daugiau bus žmonių, kurie fiksuos teisėtumą, tuo geriau. Kiek žinau, ir kiti pasinaudos tokia galimybe“, – sakė Karatė federacijos prezidentas Romas Vitkauskas, patikslinęs, jog kviečia vieną antstolį.

Beje, jis pats taip pat kandidatuoja į LTOK vykdomąjį komitetą.

LTOK prezidentas renkamas ketverių metų kadencijai. LTOK vykdomąjį komitetą sudaro 13 narių: prezidentas, trys viceprezidentai, generalinis sekretorius, iždininkas ir kiti septyni nariai.

Romas Vitkauskas

D. Gudzinevičiūtės komandoje kartu su V. Paketūru yra Buriuotojų sąjungos prezidentas Naglis Nasvytis, Čiuožimo federacijos prezidentė Lilija Vanagienė bei Lietuvos sporto meistrų asociacijos „Penki žiedai“ vadovas Saulius Galadauskas.

Pergalės atveju jie būtų siūlomi į viceprezidentų postus, o iždininko poziciją D. Gudzinevičiūtė yra numačiusi Tinklinio federacijos prezidentui Dariui Čerkai.

E. Vaitkaitis LTOK generaliniu sekretoriumi regi M. Špoką, viceprezidentais – R. Vitkauską ir Teniso sąjungos vadovą Ramūną Grušą, o iždininku – V. Kukarską.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)