Pirmąkart surengtame susibūrime dalyvavo lengvaatletės Birutė Kalėdienė ir Ana Ambrazienė, plaukikai Lina Kačiušytė ir Arvydas Juozaitis, dviratininkai Gintautas Umaras ir Vasilijus Špundovas, šauliai Vladas Turla ir Daina Gudzinevičiūtė. Dėl įvairių priežasčių negalėjo dalyvauti lengvaatlečiai Vilhemina Bardauskienė, Nijolė Sabaitė, Adolfas Aleksejūnas ir Vladimiras Dudinas, plaukikas Robertas Žulpa, dviratininkas Artūras Kasputis, sunkiaatletis Bronius Mačernis.

"Jūs esate gyvas pavyzdys mūsų jaunimui, jūsų pasiekimai neužmiršti", - sakė LTOK prezidentas Artūras Poviliūnas, pastebėjęs, kad visi rekordai, išskyrus olimpinės čempionės Dainos Gudzinevičiūtės, pasiekti iki Nepriklausomybės atkūrimo. Tai liudija, kad tie rezultatai buvo labai aukšti, artimi maksimaliems.

Kūno kultūros ir sporto departamento generalinis direktorius Vytas Nėnius sakė, kad rekordininkų rezultatai nebus pamiršti sprendžiant paramos sporto veteranams klausimus.

Dalijantis įspūdžiais apie rekordinius rezultatus, bene taikliausiai savo misiją apibūdino dukart Seulo olimpinis čempionas G.Umaras: "Rekordas - tai pergalė prieš save, juolab, kad dviračių sporte anksčiau juos buvo galima pasiekti tik be varžovo".

"Žiūrint iš šiandienos pozicijų, tai atrodo kaip įdomus faktas. Jei kažką pasiekėme, tai vadinasi, kad buvo įmanoma tai padaryti. Tai buvo geras jausmas - žinoti, kad gali daugiau, ne kas nors kitas", - prisiminė garsus dviratininkas.

Šaulys V.Turla pastebėjo, kad jo pasiekti rezultatai šiandienos kulkinio šaudymo meistrams atrodo nepasiekiami, nes jaunimui trūksta entuziazmo, noro atiduoti visą save pasirinktai sporto šakai.

"Daug kas pasikeitė, bet, manau, kad, sudarius geras sąlygas, kruopščiai globojant treneriams, galėtų išaugti sportininkų, kurie pasiektų tų rezultatų", - teigė V.Turla.

Maskvos olimpinė čempionė Lina Kačiušytė, kurios pasiektas rezultatas net šešerius metus išbuvo geriausias pasaulyje, o Lietuvoje nepralenkiamas jau 23 metus, sakė nepavyduliausianti, jei atsiras, kas jį pagerina.

"Gyvenimas nestovi vietoje, tegul tik "muša" tą rekordą", - sakė buvusi plaukikė.

Politikas ir filosofas A.Juozaitis pastebėjo, kad Lina gali tituluotis tikra plaukimo karaliene, nes jos rezultatas ilgiems laikams įrašytas į rekordų knygas, tuo tarpu jam pačiam toks titulas teko tik 20 minučių, nes labai greitai buvo pagerintas.

Trenere dirbanti A.Ambrazienė išreiškė viltį, jog ir tarp jos auklėtinių atsiras vienas kitas, kuris pasuks į didįjį sportą.

Tuo tarpu B.Kalėdienė pastebėjo, kad jos rezultatų negalima lyginti su šiandieniniais, nes tada buvo mėtoma medinė ietis, o dabartinės "planiruojančios" automatiškai skrieja 15-20 metrų toliau.

"Man atrodo, kad dabar jaunimui lengviau - tik reikia noro. Mums tada reikėjo būti visa galva aukštesniems už varžovus, kad patektume į Sąjungos rinktinę, - sakė veteranė. - Džiugu, kad esame nepamiršti".

Rekordininkai buvo apdovanoti LTOK atminimo dovanomis, o loterijų firmos "Olifėja" vadovai padovanojo jiems naujojo žaidimo "Kas laimės milijoną" bilietų.

Šaltinis
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją