M. Phelpsas griežtai priešinosi šiuo metu jau uždraustam, bet prieš dvejus metus pasaulio čempionate Romoje daugelio dėvėtam kostiumui. Pastarasis, plaukiko manymu, dėvinčiam suteikia papildomo plūdrumo, rašo uk.eurosport.yahoo.com.

Daugiau nei 40 pasaulio čempionato rekordų tuomet įžiebė protestų bangą. M. Phelpsas dėl tokių nesąžiningų laimėjimų net pagrasino nutraukti sportinę karjerą. Vėliau tarptautinė vandens sporto šakų federacija (FINA) įtartinus plaukimo kostiumus uždraudė ir nusprendė riboti technologijų naudojimą kostiumų srityje.

Tačiau šiuo metu M. Phelpsas ruošiasi pats pristatyti ypač modernų plaukimo kostiumą. O jo gamintojas „Speedo“ savo produkciją vadina revoliucine ir naujoviške, per artėjančias olimpines žaidynes padėsiančia pasiekti gausybę pasaulinių rekordų.

Iki 2009 metų ne visi mokslininkai, tyrę kostiumus, buvo įsitikinę, kad šie gali suteikti realios naudos. Užuot suteikę realų pranašumą, mokslininkų manymu, jie tiesiog sukėlė dar vieną technologijų karą tarp gamintojų ir tapo sportininkų rėmėjų rinkodaros svajone.

Didžiajai daliai plaukikų ši kontroversiška situacija tėra audra stiklinėje. Pasaulio plaukimo rekordai nuolat gerinami ir, M. Phelpso įsitikinimu, visi rekordai, pasiekti dėvint dabar jau nelegalius maudymosi kostiumus yra taip pat pasmerkti išnykti. Juos, sportininko nuomone, vis vien kas nors kada nors pagerins. Tikėtina, kad jau netrukus – per ateinančias Olimpines žaidynes Londone.

„Bet kuris rekordas yra pasmerktas būti pagerintas. Jeigu žmogus pasiryžęs sunkiai ir atkakliai dirbti, jam tai pavyks. Aš tikiu, kad yra užsispyrusių žmonių, turinčių tą stiprų troškimą ir gebėjimus, padėsiančius pasiekti geresnių rezultatų. Tai tikrai įmanoma“, – M. Phelpsas sakė agentūrai „Reuters“.

M. Phelpsui šiuo metu priklauso trys pasaulio rekordai – 100 metrų ir 200 metrų plaukimo peteliške bei 400 metrų kompleksinio plaukimo.

14 kartų olimpinį auksą iškovojęs sportininkas taip pat yra 200 metrų laisvo stiliaus ir 200 metrų kompleksinio plaukimo rekordininkas, tačiau abu šie pasiekimai buvo pagerinti 2009 metų pasaulio čempionate. Tuokart geresnius rezultatus pademonstravo atitinkamai vokietis Paulas Biedermansas ir amerikietis R. Lochte.

Pastarasis sportininkas savo pasiektą rekordą stumtelėjo dar aukščiau – čempionate Šanchajuje pasiekė dar geresnį rezultatą, įrodydamas, kad ir olimpinės pergalės gali būti pagerintos.

„Žmonės turi įsisąmoninti, kad šie rekordai nėra neįveikiami“, – sakė M. Phelpsas. - Per savo karjerą įsitikinau, kad viskas yra įmanoma. Nėra jokių ribų – jeigu nori eiti ir nori ką nors padaryti, tai eik ir daryk. Jei tiki savo jėgomis, pasiekti gali bet ką. Aš manau, kad per šias olimpines žaidynes pamatysime daug greitų plaukimų ir, tikėkimės, daug naujų rekordų“.