Iš viso į misijos vadovų pasitarimą atvyko 196 nacionalinių olimpinių komitetų atstovai, tarp kurių ir Lietuvos tautinio olimpinio komiteto (LTOK) olimpinio sporto direkcijos vadovai Einius Petkus ir Agnė Vanagienė. Būtent jie kitais metais Paryžiuje vadovaus Lietuvos olimpinei misijai, rūpinsis sportininkų dalyvavimo organizavimu bei sąlygomis žaidynių metu.

„Mūsų tikslas – kad sportininkai gautų kuo geresnes sąlygas ir turėtų rūpintis tik rezultato siekimu. Misijos vadovai organizuoja dalyvavimą, sprendžia visas kylančias problemas ir nuolat palaiko ryšį su organizatoriais. Todėl šie susitikimai labai svarbūs.

Šis seminaras buvo paskutinis prieš olimpines žaidynes ir vienas reikšmingiausių pasiruošimo procese. Buvo pateikti paskutiniai pasiūlymai organizatoriams, aptartos funkcinės sritys, buvome supažindinti su paskutiniais pakeitimais, daugiau jų nebebus“, – pasakojo viena Lietuvos misijos vadovių A. Vanagienė.

Po pernai rugsėjį vykusio misijos vadovų pasitarimo, ji vienu didžiausių iššūkių įvardino Paryžiaus transporto sistemą.

„Matome, kad teks nemažai naudotis metro ir kitu viešuoju transportu. Miestas yra perkrautas, todėl neaišku, kaip efektyviai veiks olimpinės transporto linijos. Net ir su policijos palyda nuvykti iki reikiamos vietos užtrunka gana ilgai.

Tiems, kurie treniruosis ir varžysis netoli olimpinio kaimelio, tikrai rekomenduosime naudotis viešuoju transportu. Na, o tiems, kurių treniruočių ir varžybų vietos bus toliau, reikės atsakingai planuoti kelionės laiką“, – kalbėjo A. Vanagienė.

Olimpinis sportininkų kaimelis bus įrengtas maždaug 7 km į Šiaurę nuo Paryžiaus centro. Kaimelį sudarys trys zonos: kaimelio plaza, tarptautinė zona ir gyvenamoji zona. Seminaro metu lietuviai sužinojo, kuris namas bus skirtas mūsų šalies sportininkams.

„Šiuo metu mums pagrindinis kylantis klausimas – aptarnaujančio personalo skaičius ir jo apgyvendinimas. Galinčiųjų gyventi olimpiniame kaimelyje kvota yra stipriai sumažinta, tai sudarys nemažai problemų sporto federacijoms, kurios norėtų, kad treneriai gyventų šalia sportininkų.

Todėl lapkritį planuojame vėl vykti į Paryžių apžiūrėti apgyvendinimo vietas, mums skirtus oficialius viešbučius“, – pasakojo A. Vanagienė.

Nacionalinių olimpinių komitetų atstovams Paryžiuje taip pat teko dalyvauti liepos 14 d. vykusiame Bastilijos paėmimo dienos minėjime, kas, anot A. Vanagienės, padėjo šiek tiek aiškiau pamatyti sistemą, veiksiančią olimpinių žaidynių atidarymo ceremonijos metu.

„Pirmą kartą atidarymo ceremonija vyks ne stadione, o miesto centre, šiuo atveju – Senos upėje. Šalių paradas vyks laivais, o finalinė šventės dalis persikels prie Eifelio bokšto. Liepos 14-osios šventė Paryžiuje parodė, kiek maždaug laiko trunka procesai, su kokiais iššūkiais susiduriama. Apie tai informuosime rinktinės narius.

Kalbant apskritai apie pasiruošimą, viskas vyksta sklandžiai. Matyti, kad organizatoriai į pasirengimo procesą investuoja labai daug, todėl likus metams atsakymus praktiškai į visus klausimus jau galima gauti. Belieka tikėtis, kad kuo daugiau mūsų sportininkų atsirinktų į žaidynes“, – sakė A. Vanagienė.

Paryžiaus olimpinės žaidynės vyks kitų metų liepos 26 – rugpjūčio 11 dienomis.