Išlydėjo su rožėmis – lauks su medaliu

Spalio 22-23 d. Tokijuje vyksiančiame pasaulio čempionate, kiokušin karatė atstovų vadinamame šios sporto šakos olimpiada, dalyvaus 12 lietuvių: 7 vyrai ir 5 merginos. Tekančios saulės šalyje Lietuvos rinktinė nusiteikusi mesti rimtą iššūkį pagrindiniams favoritams japonams, kuriems paprastai palankios būna ne tik namų sienos, bet ir teisėjai.

Ypatingo dėmesio prieš išvyką į Japoniją sulaukė vyriausias ir tituluočiausiais Lietuvos kovotojas Donatas Imbras. Būtent jis 2007 metais vienintelis šalies istorijoje sugebėjo užlipti ant absoliučios svorio kategorijos planetos pirmenybių nugalėtojų pakylos, pelnęs sidabro medalį.

Antradienį raudonų rožių puokštę 32-o gimtadienio proga D. Imbrui įteikę Lietuvos kiokušin karatė federacijos (LKKF) vadovai palinkėjo veteranui iš Japonijos parsivežti dar tauresnio metalo apdovanojimą.

Pats D. Imbras, kuris po pasaulio čempionato baigs sportininko karjerą, teigė tikintis, kad jei ne jam, tai kuriam nors kitam lietuviui pavyks triumfuoti pirmenybėse.

„Aš manau, kad mūsų rinktinė šiais metais yra pati stipriausia per istoriją – apie tai byloja ir praėjusio Europos čempionato rezultatai (lietuviai iškovojo 13 medalių – DELFI). Džiugu, kad laimėti gali bet kuris iš mūsų – tai ypač svarbu, nes bet kada gali patirti sunkią traumą. Tikiu, kad grįžus iš Japonijos kažkuris iš Lietuvos kovotojų pagaliau galės pasidžiaugti pirma vieta“, – vylėsi D. Imbras.

Pakeitė kovos strategiją

Vienu iš čempionato favoritų laikomas 110 kg. svorio lietuvis varžybas pradės kova su 12 metų jaunesniu ir 20 kg. lengvesniu kirgizu Nurfaizu Almazbeku Uulu. Iš viso vyrų turnyre dalyvaus 129 sportininkai iš 53 šalių. Norint tapti nugalėtoju, pretendentams teks laimėti 7 dvikovas iš eilės.

„Šiame čempionate pirmą kartą susitiksiu su daug lengvesniais už save varžovais. Todėl pastaraisiais mėnesiais turėjau keisti savo kovos taktiką. Lengvo svorio kovotojai juda daugiau už sunkiasvorius: jei į tai neatkreipsi dėmesio, pritrūksi kvapo ir pralaimėsi“, – prieš prestižines pirmenybes atliktus namų darbus nupasakojo D. Imbras.

Burtai lėmė, kad su kitais lietuviais jis negalės susitikti anksčiau pusfinalio etapo. Tik finale gali susikirsti ir D. Imbro bei čempiono titulą ginsiančio japono Takayuki Tsukagoshi keliai.

Vyrų varžybose Lietuvos garbę taip pat gins Andžejus Milevskis, Orestas Procas, Mindaugas Pavilionis, Lukas Kubilius, Dmitrijus Aleksandrovas ir Darius Gudauskas.

Merginoms kelias per Tokijų – ne toks status

Moterų varžybose konkurencija bus ne tokia nuožmi: į kovą Tokijuje stos 29 dalyvės, kurias nuo nugalėtojos laurų skirs penkios pergalingos dvikovos.

Vienas Lietuvos rinktinės trenerių Paulius Klapatauskas neslėpė, kad siekti apdovanojimų lietuvėms bus kiek paprasčiau nei jų kolegoms vyrams.

„Konkurencija tarp merginų mažesnė, todėl ir šansų laimėti medalius daugiau. Aš manau, kad tikimybė kuriai nors iš jų parsivežti aukso ar sidabro apdovanojimą yra tikrai didelė. Be abejo, to paties tikimės ir iš vyrų, bet jų kelias bus kiek sunkesnis“, – dėstė specialistas.

Pačios Lietuvos sportininkės teigė nebijančios Japonijos kovotojų, nors pastarosios turi savų pavojingų ginklų.

„Fiziškai europietės yra stipresnės už japones, bet jos bus varžybų šeimininkėmis, todėl vieną tašką automatiškai turės savo kraityje. Be to, japonės moka įvairių gudrybių ir yra labai stiprios psichologiškai – kaip kamikadzės“, – aiškino Margarita Čiuplytė, su kuria siejamos bene didžiausios lietuvių viltys.

Svajonių apie medalius neatsižadėjo ir vos 58 kg. sverianti Rita Pivoriūnaitė, kurios laukia debiutas absoliučios svorio kategorijos varžybose.

„Savaime aišku, kad man bus sunku kautis su sunkiasvorėmis oponentėmis, bet jų bijoti nėra ko. Nors lengvo svorio kovotojos turi daugiau minusų, jos turi ir pliusų, kuriuos išnaudojus šimtu procentų įmanoma kažko pasiekti. Gal ir mažiau, bet šansų turime ir mes“, – tikino R. Pivoriūnaitė.

Pasaulio čempionate jėgas taip pat išmėgins Inga Mikštaitė, Rūta Brazdžionytė bei Eimantė Leliukaitė.

Į Japoniją Lietuvos rinktinė išvyks jau šį penktadienį ir surengs savaitės trukmės treniruočių bei aklimatizacijos stovyklą. Čempionatui kiokušin karatė meistrai ruošėsi ne tik fiziškai, bet ir psichologiškai: sportininkams buvo vedami streso valdymo, motyvacijos seminarai.

Absoliučios svorio kategorijos planetos pirmenybės rengiamos kas ketverius metus pakaitomis su pasaulio čempionatais, kuriuose sportininkai kovoja suskirstyti į svorio kategorijas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją