Atsiprašė ir pažadėjo revanšą

Lietuvos rinktinė prieš dvejus metus sugadino vakarėlį Sofijoje (Bulgarija), kuomet Eventas Gužauskas ir Inga Mikštaitė susižėrė abu aukso medalius tiek vyrų, tiek moterų varžybose.

Bulgarai atsigriebė Budapešte, padarę lygiai tą patį – stipriausiais žemyno kovotojais tapo Valerijus Dimitrovas ir Ivanka Deleva.

Nugalėtojai pakeliui link titulų kartu eliminavo net penkis lietuvius, o apmaudžiausia buvo I. Mikštaitės nesėkmė, mat jai iki tikslo bebuvo likęs vienas žingsnis.

Sekmadienį 38-ą gimtadienį švęsianti kovotoja jau ketvirtą kartą karjeroje iškopė į žemyno pirmenybių, kuriose sportininkai neskirstomi į svorio kategorijas ir grumiasi dėl vienintelio medalių komplekto, finalą. Bet 2016-ųjų triumfas taip ir liko vienintelis jos sąskaitoje – kovoje dėl aukso I. Deleva laimėjo po pratęsimo teisėjų sprendimu.

Naujoji čempionė – kur kas mažiau patyrusi nei pirmtakė. Iki šiol svariausias 23-ejų kovotojos pasiekimas buvo pernai pelnyta Europos pirmenybių bronza svorio kategorijoje iki 60 kg – Budapešte buvo daug žymiai labiau tituluotų konkurenčių.

„Esu „išjungus“ bulgarę anksčiau, su ja tikrai galima kovoti ir laimėti. Bet pritrūko sportinio azarto“, – kalbėdama su DELFI, graužėsi I. Mikštaitė.

Pritrūko ir sklandaus pasiruošimo: praėjusią liepą kaunietei teko gultis ant operacinio stalo, o rudenį treniruotes sutrikdė kojos piršto trauma.

„Menka traumelė, bet labai išbalansavo pasirengimą. Ir šiandien aš beveik „neturėjau“ kojų. O be kojų man – kaip šokėjai be batų.

Nepaisant to, viduje yra nemažai nusivylimo. Bet kartais reikia nukristi, kad vėl pajaustumei adrenaliną, impulsyvumą, norą laimėti. Deja, šiandien buvo ne mano diena, nebuvo tikros Ingos ant tatamio. Atsiprašau federacijos, atsiprašau trenerio, kuris manimi visada tikėjo. Gal nuskambės juokingai, bet mane dar pamatysite“, – pažadėjo I. Mikštaitė.

Inga Mikštaitė – Ivanka Deleva

Pabaigos tęsinys

Jei I. Mikštaitei sidabras nežvilgėjo, Rūtai Brazdžionytei bronza suspindo kuo gražiausiomis spalvomis.

27-erių panevėžietė buvo metams sustabdžiusi savo karjerą. Nusprendusi atsisveikinti ji neabejojo, jog tai – jau kovų ant tatamio pabaiga. Bet, kaip ir ne vienas tautietis prieš tai, vis tik grįžo ir vos per kelis mėnesius pasiruošė čempionatui Budapešte.

„Iš pradžių sakiau – tikrai ne. Bet nuėjau į vieną treniruotę, paskui – į kitą. Per tokį trumpą laiką padarėme labai didelį darbą, beveik stebuklą. Tikrai pateisinau ir savo, ir trenerio, ir visos komandos lūkesčius“, – džiaugėsi kovotoja.

Pusfinalyje ją sustabdė ta pati I. Deleva.

„Varžovė buvo išskirtinai gera, tikrai verta titulo: stipri, ištverminga, labai gerai judanti. Nors man dar sunkiau kovoti su tautietėmis. Šiuo atveju, su Aneta Meškauskiene, su kuria esamos geros draugės. O kai stoji prieš draugę, pergalei būtino pykčio jauti mažiau“, – sakė R. Brazdžionytė.

Rūta Brazdžionytė – Ivanka Deleva

Jos sugrįžimas į didįjį sportą nebus epizodinis – aštuonios geriausiai Budapešte pasirodžiusios atletės pelnė kelialapius į kitų metų pasaulio čempionatą. Kartu su I. Mikštaite ir R. Brazdžionyte kelionei į Tokiją (Japonija) gali ruoštis Brigita Gustaitytė ir Erika Žeburtovič.

Vyrų atranka vykdoma pagal šalių reitingą, Lietuva jau rezervavo sau penkis bilietus.

Veteranas pražydo naujais atspalviais

Lietuvos rinktinė į Budapeštą atvežė 16 pretendentų (5 vyrus ir 11 moterų) – daugiau nei bet kuri kita šalis.

Natūralu, kad šeštadienį žiūrovai išvydo ne vieną lietuvišką dvikovą – tautietis prieš tautietį net keturis kartus stojo moterų varžybose ir vieną – vyrų.

Lietuviai vienas kitą pažįsta kaip nuluptus, todėl jų akistatos dažnai būna ilgos bei įnirtingos. Ir kartais už išlietą prakaitą ar kraują tenka sumokėti.

Vienintelis vyriškas „derbis“ Budapešte buvo būtent toks. Ketvirtfinalyje išmintingą taktiką pasirinkęs Kęstutis Radvila atlaikė E. Gužausko atakas ir nutęsė kovą iki svarstyklių.

Varžovai ant tatamio ir bičiuliai už jo ribų svertis lipo jau žinodami, ko tikėtis. Pagal turnyro reglamentą, pergalė įskaitoma kovotojui, bent 10 kg lengvesniam už konkurentą. Jeigu masės skirtumas neviršija leidžiamos ribos, skiriamas dar vienas pratęsimas.

Jo neprireikė, nes E. Gužauskas sunkesnis už K. Radvilą 14 kilogramų.

Svarstyklių rodyklė eliminavo praėjusių pirmenybių nugalėtoją, bet tolyn žengusiam K. Radvilai pusfinalyje pakartoti tokio scenarijaus stojus prieš kitą sunkiasvorį nebepavyko. Patyręs lenkas Maciejus Mazuras per lietuvio kojas šienavo it dalgiu.

O kitame pusfinalyje Edgardas Sečinskis atsitrenkė į gyvą kiokušin karatė legendą ir antrą kartą iš eilės turėjo tenkintis bronzos apdovanojimu.

Tituluočiausias žemyno kovotojas V. Dimitrovas prieš tai iš kovos jau buvo išmetęs Vytautą Cėplą.

„Gaila, nes užėmiau tą pačią vietą kaip ir praėjusį kartą. Visada norisi kilti, tad šiek tiek apmaudu. Bet jau nuo antro rato reikalai man nėjo pagal planą. Toks jausmas, kad nebuvau toks kaip visada“, – komentavo E. Sečinskis.

Finale po dviejų pratęsimų M. Mazurą pranokęs V. Dimitrovas susigrąžino laurus, kuriais paskutinį kartą puošėsi 2014 metais Kaune.

Įdomu, jog pastaraisiais metais traumų kamuojamas 37-erių veteranas interviu DELFI anksčiau kaip galimą savo įpėdinį buvo išskyręs būtent E. Sečinskį. Pastarajam per du bandymus įveikti karatė žvaigždės dar nepavyko.

„Malonu, jei jis taip galvoja. Tiesiog reikės kažkada tai įrodyti. Bet šiandien man sekėsi prasčiau nei pirmą sykį. Todėl, kad V. Dimitrovas padarė tai, ko niekas iš jo nesitikėjo – tarsi atrado naują stilių, prieš kurį niekas neturėjo priešnuodžių. Kol kas jo amžiaus tikrai nesijaučia“, – sakė E. Sečinskis.

Vyrų varžybose Budapešte startavo 44 sportininkai iš 18 valstybių, moterų turnyre – 36 kovotojos iš 16 šalių.

Išvakarėse vykusiame Europos jaunimo (iki 21-erių metų) ir jaunučių (iki 16 metų) čempionate lietuviai iškovojo 24 medalius (6 aukso, 9 sidabro, 9 bronzos) ir komandų įskaitoje užėmė trečią vietą, nusileidę ukrainiečiams bei šeimininkams vengrams.

Tuo metu pirmą kartą surengtose eksperimentinės komandų kata rungties varžybose, kuriose šalims atstovavo po tris sportininkus, Lietuvai bronzą pelnė Diana Mačiūtė su savo auklėtiniais Ieva Graikšaite ir Edvinu Kolmogorovu.

Visos lietuvių kovos suaugusiųjų čempionate (paryškinti nugalėtojai)

Moterys

Pirmas ratas

Monika Ryžkovaitė – Karina Karklina (Latvija)

Rūta Brazdžionytė – Christine Buchholtz (Danija)

Skaistė Venckutė Camille Haddouche (Prancūzija)

Šešioliktfinaliai

Monika Ryžkovaitė Svetlana Lagno (Ukraina)

Nora Vaznelytė Solmaz Zeynalli (Azerbaidžanas)

Rima Lisinskaitė Kristina Hupian (Slovakija)

Brigita Gustaitytė Anna Bojda (Lenkija)

Diana Balsytė Sara Hagge (Švedija)

Inga Mikštaitė Jeanette Johannessen (Norvegija)

Erika Rukšėnaitė Marleen Gregusson (Norvegija)

Aneta Meškauskienė Tamriko Kurašvili (Gruzija)

Erika Žeburtovič Aiala Garcia (Ispanija)

Rūta Brazdžionytė – Marta Lubos (Lenkija)

Aštuntfinaliai

Nora Vaznelytė Agata Winiarska (Lenkija)

Diana Balsytė – Inga Mikštaitė

Rima Lisinskaitė Brigita Gustaitytė

Erika Rukšėnaitė Eider Cardenosa (Ispanija)

Aneta Meškauskienė Rūta Brazdžionytė

Erika Žeburtovič Anett Kovacs-Leiter (Vengrija)

Ketvirtfinaliai

Brigita Gustaitytė – Inga Mikštaitė

Rūta Brazdžionytė Eider Cardenosa (Ispanija)

Erika Žeburtovič Ivanka Deleva (Bulgarija)

Pusfinaliai

Inga Mikštaitė Agata Winiarska (Lenkija)

Rūta Brazdžionytė – Ivanka Deleva (Bulgarija)

Finalas

Inga Mikštaitė Ivanka Deleva (Bulgarija)

Vyrai

Pirmas ratas

Edgardas Sečinskis Nikita Baueris (Vokietija)

Eventas Gužauskas Bjoernas Eirikas Orstadas (Norvegija)

Šešioliktfinaliai

Edgardas Sečinskis Javieras Zamora (Ispanija)

Vytautas Cėpla Andrasas Davidas (Vengrija)

Justinas Kvietka Igoris Kotliarevskis (Ukraina)

Kęstutis Radvila Aleksandras Tymetsas (Ukraina)

Eventas Gužauskas Abdellahas Inramas Yahi (Ispanija)

Aštuntfinaliai

Vytautas Cėpla Marekas Wolny (Lenkija)

Edgardas Sečinskis Konradas Kozubowskis (Lenkija)

Justinas Kvietka Miroslavas Milevas (Bulgarija)

Kęstutis Radvila Jakubas Tecza (Lenkija)

Eventas Gužauskas Adamas Davidas (Vengrija)

Ketvirtfinaliai

Vytautas Cėpla Valerijus Dimitrovas (Bulgarija)

Edgardas Sečinskis Konstantinas Inozemcevas (Ukraina)

Eventas Gužauskas Kęstutis Radvila

Pusfinaliai

Edgardas Sečinskis – Valerijus Dimitrovas (Bulgarija)

Kęstutis Radvila – Maciejus Mazuras (Lenkija)

Finalas

Valerijus Dimitrovas (Bulgarija) Maciejus Mazuras (Lenkija)

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)