Mūsų šalies ekipa Birmingeme neiškovojo ir paralimpinio bilieto į Paryžiaus žaidynes, jo komanda sieks šių metų gruodį Juodkalnijoje vyksiančiame Europos golbolo čempionate.

Ukrainiečiai išsiveržė į priekį antrą minutę, bet Genrikas Pavliukianecas sulaukė savo šanso ir rezultatą išlygino. Vis tik iki kėlinio vidurio ukrainiečiai ne tik susigrąžino persvarą, tačiau ir padidino ją iki dviejų įvarčių. Ukrainos rinktinė apsukų nemažino ir po pirmo kėlinio pirmavo 6:1.

Antrame kėlinyje ukrainiečiai atotrūkį dar labiau padidino, o menka paguoda lietuviams tapo tik vienas G. Pavliukianeco atsakomasis įvartis. Ukrainos rinktinė triumfavo 9:2 ir iškovojo bronzos medalius.

Lietuvos rinktinei abu įvarčius pelnė G. Pavliukianecas.

„Kol kas dar nežinau pralaimėjimo priežasčių, žiūrėsiu video įrašą. Atrodo, kad ir vakar prieš pusfinalį, ir šiandien gerai jautėmės, o varžovai buvo gerai žinomi, turėjome planą. Deja, bet šiek tiek jo nesilaikėme. Per paskutines dvejas rungtynes šlubavo ir gynyba, ir puolimas. Grupės varžybose tik vienas tokias rungtynes turėjome, tada padarėme išvadas, viskas buvo gerai.

Turime dar vieną šansą patekti į Paryžiaus paralimpines žaidynes. Labai noriu tikėti, kad pasinaudosime juo. Grįžę savaitę pailsėsime ir kibsime į darbą“, – po paskutinių turnyro rungtynių kalbėjo K. Janeika.

„Turnyras baigėsi nekokia nata, sunku net parinkti žodžius. Labai daug klydome gynyboje, puolime irgi neišpildėme, ką buvome suplanavę. Apibendrinant turnyrą, galiu pasakyti, kad mikroklimatas ekipoje labai geras, sąlygos turnyre irgi buvo geros. Viską lėmė klaidos gynyboje. Reikia grįžti namo, išspręsti jas ir Europos čempionate iškovoti kelialapį į žaidynes“, – sakė komandos kapitonas Nerijus Montvydas.

IBSA pasaulio žaidynių finale sekmadienį susitinka Pietų Korėjos ir Japonijos rinktinės. Čempionei atiteks tiesioginis bilietas į 2024 m. Paryžiaus vasaros paralimpines žaidynes.

Lietuvos rinktinė dar vieną šansą iškovoti vietą Paryžiaus žaidynėse turės gruodį Juodkalnijoje vyksiančiose Senojo žemyno pirmenybėse, kur komandos kovos dėl vienintelio kelialapio.

Lietuvos golbolininkai paralimpinėse žaidynėse be pertraukų dalyvauja nuo 2020 m. ir jau startavo šešeriose žaidynėse iš eilės. Keturis kartus lietuviai pasipuošė medaliais: 2000 m. Sidnėjuje iškovotas sidabras, 2008 m. Pekine sidabrinis pasiekimas pakartotas, 2016 m. Rio de Žaneire mūsų šalies ekipa tapo paralimpine čempione, o 2021 m. Tokijuje pasipuošė bronzos medaliais.

Lietuvos rinktinei turnyre Birmingeme atstovavo kapitonas Nerijus Montvydas, Genrikas Pavliukianecas, Artūras Jonikaitis, Justas Pažarauskas, Mantas Brazauskis ir Juozas Eigminas. Komandą treniruoja vyriausiasis treneris Klaidas Janeika ir asistentas Aurimas Skinulis, gydytojas – Artiomas Aleksejevas.

Lietuvos vyrų golbolo rinktinės rezultatai:

X grupės rungtynės:

Egiptas – Lietuva 3:8

Pietų Korėja – Lietuva 8:5

Lietuva – Didžioji Britanija 13:3

Lietuva – Japonija 10:3

Lietuva – Vokietija 11:6

Suomija – Lietuva 3:8

Ketvirtfinalis:

Lietuva – Turkija 10:2

Pusfinalis:

Lietuva – Pietų Korėja 7:11

Rungtynės dėl bronzos:

Lietuva – Ukraina 2:9