Lapkričio 27 d. startuosiančiame ketvirtfinalyje mūsiškiams teks susitikti su Italijos, Ispanijos ir Šveicarijos komandomis.

Nors vietą ketvirtfinalyje Lietuva buvo jau beveik užsitikrinusi po trijų iš eilės laimėtų aštuntfinalio lenktynių, paskutiniąją, lemiamą lenktynių dieną, kai taškai buvo dvigubinami, mūsiškiai nemažino apsukų ir iškovojo dar vieną, ketvirtąją pergalę grupėje, aplenkę Brazilijos, Taičio ir Lenkijos rinktines.

Tokia absoliuti lyderystė grupėje – kol kas beprecedentis atvejis „SSL Gold Cup“ varžybose. Iš viso Lietuva jau laimėjo net 9 iš 11 lenktynių šioje pasaulio buriavimo taurėje.

„Mūsų paslaptis yra labai paprasta – tai yra komanda. Mūsų komandos išskirtinumas tas, kad tie patys žmonės, kurie lenktyniauja čia, komandoje buvo nuo pat pradžių – vyko į treniruočių stovyklas, dalyvavo atrankoje, skyrė savo laiką ir jėgas komandiniam pasiruošimui. Mes daug treniravomės, pažįstame laivą, visi žinome savo atsakomybes ir roles laive. Mūsų didžiausia stiprybė yra vienybėje. Tai mums padeda plaukti stabiliai ir užtikrintai“, – po finišo gražių žodžių komandai negailėjo komandos vadovas, olimpietis Rokas Milevičius.

Pasak komandos, nors jie kasdien, kiekvienų lenktynių metu atiduodavo visas jėgas, visą laiką stengėsi nesikoncentruoti į rezultatų skaičius ir nepervertinti viena po kitos skinamų pergalių, tad toks įspūdingas patekimas į ketvirtfinalį ir jiems tapo stipriu emociniu išgyvenimu.

„Sunku rasti žodžių. Jei kas būtų prieš keturias dienas pasakęs, kad šitoj sunkiausioj grupėj, dėl kurios mes už galvų buvom susiėmę ir gal tik į kameras sakėm, kad „viskas gerai“, turėsim keturias pergales iš eilės – niekas nebūtų patikėjęs. Mano didžiausia baimė gal buvo vakar, kai tikslas jau atrodė ranka pasiekiamas, nes tokioje vietoje paslysti yra skaudžiausia. Tačiau mums pavyko neatsipalaiduoti ir šiandien atiduoti maksimumą“, – teigė komandos narys ir SSL Lietuva organizacijos vadovas Kristoforas Akromas.

Grupėje Lietuva lenktyniavo su tituluota Brazilijos komanda, turinčia ne vieną olimpinį medalį, taip pat iki pat aštuntfinalio savo grupėse lyderiavusia Taičio bei Lenkijos komandomis. Į tolimesnį etapą, ketvirtfinalį, po lemiamų lenktynių išėjo 20 taškų surinkusi Lietuva bei 13 taškų surinkusi Brazilija.

Lietuvos kapitonė, Gintarė Volungevičiūtė Scheidt, kuri varžybose neplaukia, tačiau palaiko komandą nuotoliu, taip pat šmaikščiai pasveikino komandą su iškovotu rezultatu: „Šaunuoliai! Labai džiaugiamės! Ir ačiū, kad mano vyro namo neišsiuntėt“, – juokavo Lietuvos olimpinė vicečempionė referuodama į antrąją vietą grupėje iškovojusią ir taip pat į ketvirtfinalį patekusią Brazilijos komandą, kuriai vadovauja Brazilijos buriavimo legenda, G. Volungevičiūtės Scheidt vyras, Robertas Scheidt.

Dabar Lietuvos komandos lauks pora dienų poilsio, o nuo lapkričio 27 dienos Lietuva startuos ketvirtfinalyje naujame pogrupyje, kur susitiks su Italijos, Ispanijos ir Šveicarijos rinktinėmis.

Ketvirtfinalio kovos tęsis iki gruodžio 1 dienos. Iš jo į pusfinalį išeis dvi komandos iš pogrupio.

„Turėsime šiek tiek poilsio, kuris jau reikalingas, kad negyventi nuolatiniame strese, bet iš esmės niekas nesikeičia. Tuoj pat bus svėrimai, po svėrimų – lenktynės. Mūsų laukia labai stipri grupė, tad stabdyti apsukų negalime“, – po finišo dalinosi komandos narys Martin Volkovicki.

„SSL Gold Cup“ pasaulio taurė yra analogų buriavimo sporte neturinčios varžybos, kuriose net 56 šalys varžosi dėl geriausios buriavimo valstybės titulo. Varžybos vyksta Pasaulio futbolo čempionatui būdingu formatu – valstybių rinktinės, sudarytos iš geriausių kiekvienos valstybės buriuotojų, varžosi grupėse po keturias ir įveikdamos eliminacijas juda link lemiamos kovos, kuri tarp dviejų visas eliminacijas praėjusių rinktinių įvyks gruodžio 3 d.