Nuo lapkričio 21 d. lenktyniauti pradėsiančioje aštuntfinalio grupėje mūsiškiams teks susitikti su ypatingai stipriomis komandomis – pasaulyje puikiai žinomais Brazilijos, Lenkijos buriuotojais bei iki šiol 6 iš 8 lenktynių pergales šiose varžybose iškovojusia Taičio rinktine.

Lietuva – pasaulio buriavimo taurės aštuntfinalyje

„Aš manau, niekas per daug nesitikėjo, kad mes pateksim į aštuntfinalį. Kol buvom Lietuvoj, manau, ir mes patys netikėjom, kad išeisim taip toli. Tai jei išeisim į ketvirtfinalį, aš tikriausiai apsiverksiu ties finišo linija“, – emocijų neslėpė komandos narys Emilis Valentinaitis.

Pasak buriuotojų, nors jie kasdien atiduodavo visas jėgas ir darydavo, ką gali geriausio, iki pat paskutinės minutės stengėsi nespekuliuoti, dėl to, ar pavyks patekti į kitą etapą, nors jautė, kad jų pasiruošimas geras ir tokią galimybę jie turi. Į paskutines lenktynes komanda taip pat susirinko nusiteikusi kovingai, tačiau ant vandens taip ir neišplaukė.

„Šiandien tiesiog nebuvo vėjo. Prognozė rodė, kad turi ateiti visiškai kitos krypties ir kiek stipresnis, 8-10 mazgų vėjas, bet jis visą dieną kovojo su vietiniu brizu ir tik į pavakarę nugalėjo. Organizatoriai spėjo įvykdyti lenktynes tik dvejoms grupėms, nes pagal taisykles paskutinę lenktynių dieną startas negali būti duotas vėliau nei 16:00 val. Gavosi, kad mes užbaigėme savo šešioliktfinalį atlikę tik tris lenktynes, be tų dvigubų taškų“, – apie silpno vėjo pakoreguotą situaciją pasakoja komandos vadovas Rokas Milevičius.

Vis dėlto, pasak komandos, nors visą dieną praleido ant kranto, tas įtampos pilnas laukimas juos išvargino labiau nei bet kurios lenktynės ant vandens.

„Tai buvo super sunki diena. Atrodo, būtume suplaukę, ir viskas būtų aišku iš karto. O dabar – sėdi, lauki, visą dieną degi tomis varžybomis, galvoji – reikės, nereikės. Tai – ne mūsų komandos braižas. Mes norėjome lenktyniauti. Bet gavosi, kaip gavosi, esam vis tiek patenkinti, kad išėjom toliau.“, – teigė komandos narys Martinas Volkovicki.

Aštuntfinalyje teks susirungti su ypač pajėgiais konkurentais

Neįvykus paskutinėms lenktynėms, į tolimesnį etapą pateko tos komandos, kurios šią kvalifikaciją jau buvo užsitikrinusios per pirmąsias tris dienas. Lietuva savo pogrupyje su 11 taškų buvo lyderė, antroje vietoje – Slovėnija su 8 taškais. Abi šios komandos ir pateko į aštuntfinalį, o Kanados ir Japonijos rinktinės baigė savo pasirodymą ir vyks namo.

Lietuva aštuntfinalyje pateko į antrąjį pogrupį su ypatingai stipriomis komandomis – Brazilija, Lenkija bei Taičiu.

Pastaroji komanda per 8 iki šiol įvykusias „SSL Gold Cup“ etapų lenktynes laimėjo 6 ir, kaip Lietuva, iš abiejų pirmųjų pogrupių į sekantį etapą išėjo pirmoje grupės pozicijoje. Tuo tarpu Brazilijos komandai vadovauja Brazilijos buriavimo legenda, daugkartinis olimpinis ir pasaulio čempionatų medalininkas Robertas Scheidt, kuris yra ir Lietuvos olimpinės vicečempionės ir „SSL Team Lithuania Scandagra“ kapitonės Gintarės Volungevičiūtės Scheidt vyras.

„Mūsų situacija dabar įdomi, nes patekom į tikrai stiprią grupę. Bet dėl to per daug nepergyvenam. Lenktyniauti mokam, laivą pažįstam, svarbu nepridaryti kažkokių labai rizikingų klaidų, kaip kad vakarykštis mūsų startas. Kovosim iki galo“, – užtikrintai teigė R. Milevičius.

Jam pritarė ir E. Valentinaitis: „Konkurentų nepasirinksi. Nesvarbu, kas tie mūsų konkurentai, mes plauksim taip pat. Tiesiog bus aišku, ar šioje grupėje mes geresni, ar prastesni už juos.“
Aštuntfinalio startas – jau lapkričio 21 d.

Aštuntfinalyje viskas vyks tokia pačia tvarka, kaip ir etapuose iki šiol – per keturias dienas bus įvykdytos keturios lenktynės, po vienerias lenktynes per dieną. Paskutiniąją lenktynių dieną taškai bus dvigubinami. Į kitą etapą pateks dvi daugiausiai taškų pogrupyje surinkusios komandos.

Pirmosios aštuntfinalio lenktynės startuos jau rytoj, lapkričio 21 dieną.

Nacionalinė Lietuvos rinktinė „SSL Gold Cup“ pasaulio taurėje startavo lapkričio 10 dieną. Lapkričio 13 d. mūsų SSL rinktinė iškovojo Lietuvai vietą „SSL Gold Cup“ pasaulio taurės šešlioktfinalyje, o lapkričio 19 – aštunfinalyje.

„SSL Gold Cup“ pasaulio taurė yra analogų buriavimo sporte neturinčios varžybos, kuriose net 56 šalys varžosi dėl geriausios buriavimo valstybės titulo. Varžybos vyksta Pasaulio futbolo čempionatui būdingu formatu – valstybių rinktinės, sudarytos iš geriausių kiekvienos valstybės buriuotojų, varžosi grupėse po keturias ir įveikdamos eliminacijas juda link lemiamos kovos, kuri tarp dviejų visas eliminacijas praėjusių rinktinių įvyks gruodžio 3 d.