Sveikindamas šventės dalyvius Lietuvos bokso federacijos (LBF) prezidentas Darius Šaluga sakė: „Nuo 1923-ųjų, kai bokso sporto šaką iš už Atlanto atskraidino legendinis Steponas Darius, praėjo šimtmetis. Šimtmetis, kupinas pergalingų, džiugių, bet ir išbandymų kupinų akimirkų. Lietuviai per šį laikotarpį buvo olimpinių žaidynių, pasaulio ir Europos čempionatų bei kitų tarptautinių varžybų prizininkais, o pats boksas tapo viena masiškiausių sporto šakų mūsų šalyje. Už tai norėčiau padėkoti kiekvienam bokso bendruomenės nariui.“

Kėdainiuose buvo surengtas ir Lietuvos bokso čempionatas. Jis tapo rekordiniu, nes pirmenybėse dalyvavo 107 sportininkai – 86 vyrai ir 21 moteris. Dalyvių skaičiumi tai gausiausias čempionatas šalies bokso istorijoje. Vienuolikos moterų ir 13 vyrų svorio kategorijose iš viso buvo išdalyti 66 medalių komplektai.

Bokso specialistai, stebėdami kovas Kėdainių ringe, vertino ne tik geriausiųjų meistriškumą, bet aptarinėjo ir mūsų atletų galimybes pasirodyti Paryžiaus olimpinėse žaidynėse. O tų olimpinių kelialapių mūsų boksininkai kol kas dar neturi.

Apie neseniai pasibaigusį Lietuvos čempionatą, būsimus olimpinės atrankos turnyrus kalbamės su Lietuvos bokso rinktinės vyriausiuoju treneriu, Lietuvos sporto universiteto docentu dr. Vidu Bružu.

– Kodėl taip skiriasi svorio kategorijų skaičius Paryžiaus olimpinėse žaidynėse ir Lietuvos bokso čempionate? Paryžiuje bus septynios vyrų ir šešios moterų svorio kategorijos, o Kėdainiuose buvo trylika vyrų ir vienuolika moterų svorio kategorijų.

– Olimpinėse žaidynėse svorio kategorijų skaičių sumažina boksininkams skirta olimpinė kvota. Iš viso olimpiniame ringe kovos tik 248 sportininkai, 124 moterys ir tiek pat vyrų.

Visi bokso specialistai pripažįsta, kad olimpinių svorio kategorijų per mažai, galimi sportininkų svorio skirtumai kategorijoje per dideli. Tada ir traumų tikimybė daug didesnė. Be to, dirbtinai mesdami svorį, kad tilptų į olimpines kategorijas, sportininkai kelia pavojų savo sveikatai ir tai nėra gerai. Tačiau toks yra TOK sprendimas, tokia yra boksui skirta olimpinė kvota.

Europos ir pasaulio čempionatuose vyrų svorio kategorijų yra trylika. Todėl ir mūsų šalies bokso federacija, palaikydama Tarptautinės bokso federacijos sprendimą, rūpindamasi sportininkų sveikata, jų saugumu, nusprendė, kad Lietuvos bokso čempionate irgi bus trylika vyrų svorio kategorijų. Manau, toks sprendimas teisingas.

– Koks mūsų boksininkų meistriškumas Lietuvos čempionate?

– Visada norisi aukštesnio, geresnio. Vis dėlto dauguma finalinių kovų buvo gero lygio. Visi specialistai bene labiausiai laukė sunkiausios svorio kategorijos – per 92 kg finalo, kuriame pirštines surėmė abu mano auklėtiniai kauniečiai Jonas Jazevičius ir Algirdas Baniulis. Tai jau trečias iš eilės jų finalas šalies čempionate. Užpernai laimėjo Algis, pernai – Jonas. Šį kartą tvirtesnį charakterį vėl pademonstravo J. Jazevičius. Po kelių jo smūgių antrajame raunde ringo teisėjas sustabdė kovą ir skyrė pergalę aiškia persvara.

Pamatėme labai atkaklią svorio kategorijos iki 71 kg finalinę kovą. Joje praėjusių metų čempionas kaunietis Aleksandras Trofimčiukas 3:2 nugalėjo panevėžietį Renaldą Dirsę. Praėjusių metų finalo pakartojime – svorio kategorijos iki 92 kg kovoje – kaunietis Simonas Urbonavičius po atkaklios kovos rezultatu 4:1 nugalėjo vilnietį Darių Voišnarovičių ir apgynė šalies čempiono titulą.

Įdomiausia moterų varžybų dvikova – tarp pasaulio ir Europos čempionės kaunietės Gabrielės Stonkutės bei 2019 metų planetos ir Europos pirmenybių penktųjų vietų laimėtojos tauragietės Ivetos Lešinskytės, abi priklauso 81 kg svorio kategorijai. Mano auklėtinė Gabrielė vėl pademonstravo solidų meistriškumą ir nugalėjo 5:0.

Gaila, kad neišvydome svorio kategorijos iki 80 kg finalo, kuriame turėjo susigrumti po traumos atsigavęs kaunietis Robertas Liorančas ir vilnietis Armandas Bielskus. Bet Armandas dėl pusfinalyje patirtos traumos negalėjo boksuotis.

Mačiau keletą jaunų, gabių boksininkų. Žinoma, tai dar tikrai ne naujieji stanioniai, bet vyrai, sunkiai dirbdami, galėtų siekti aukštų rezultatų tarptautinėse varžybose.

– Moterų varžybose daug finalinių kovų neįvyko todėl, kad viena iš varžovių atsisakė kovoti. Kaip vertinate tokius finalus?

– Nesmagu, kad taip nutinka, gaila, kad boksas tarp merginų ir moterų dar nėra pakankamai populiarus. Nežinau, kodėl boksininkės nepasirodė finalinėse kovose. Gal prastai jautėsi, susirgo, gal suprato, kad jų varžovės visa galva stipresnės.

– Pakalbėkime apie olimpines perspektyvas. Kodėl Lietuvos atstovai nedalyvavo pasaulio čempionate?

– Tokia mūsų šalies Bokso federacijos ir boksininkų pozicija: nedalyvauti čempionatuose, kuriuose leidžiama kovoti agresorių šalies Rusijos atstovams bei jų talkininkams iš Baltarusijos. Aišku, tokie atsisakymai – tai nuostolis meistriškumui, sportiniams rezultatams. Bet šiuo atveju mums svarbesnis solidarumas su kovojančia Ukraina.

– Europos žaidynėse Krokuvoje šiemet dalyvavo solidus mūsų boksininkų būrys – trys moterys ir penki vyrai. Bet iš Lenkijos neparsivežėte nei medalio, nei olimpinio kelialapio. Nesėkmingos varžybos?

– Taip, grįžome be apdovanojimų. Bet nepamirškime, kad į Europos žaidynes susirinko patys stipriausi Europos boksininkai, visi atvyko kovoti ne tik dėl medalių, bet ir dėl kelialapių į olimpines žaidynes. Konkurencija buvo didžiulė. Todėl nepasakyčiau, kad mūsų boksininkams tai visiškai nesėkmingos varžybos. Po dvi pergales iškovojo J. Jazevičius, A. Trofimčiukas. R. Liorančas 5:0 nugalėjo moldavą ir iškovojo teisę boksuotis aštuntfinalyje. Deja, kovodamas susižeidė ranką. Gydytojams ją apžiūrėjus paaiškėjo, kad dešinė ranka lūžo. Taigi varžybos pasibaigė nepralaimėjus.

Laukėme sėkmingo pasaulio ir Europos čempionės G. Stonkutės (iki 75 kg) pasirodymo, bet ji po atkaklios kovos aštuntfinalyje rezultatu 2:3 nusileido turkei. Lėmė vienas kitas tikslesnis varžovės smūgis. Kaip sakoma, buvo ne mūsiškės diena. Be to, nereikia pamiršti, kad taikydama į olimpinę kategoriją Gabrielė turėjo mesti svorį.

Kiek prisimenu, mūsų boksininkai niekada olimpinių kelialapių neiškovoja labai anksti. Dažniausiai čiumpa priešpaskutinius arba paskutinius bilietus.

– Kur dar bus galima kitais metais nučiupti tuos olimpinius bilietus?

– Bus du pasauliniai turnyrai. Pirmasis vasario 29 – kovo 12 d. vyks Italijoje, antrasis – gegužės 23 – birželio 5 d. Tailande. Ir viename, ir kitame turnyre daugumoje svorio kategorijų olimpinius kelialapius iškovos keturi į pusfinalius patekę atletai ir atletės.

– Kas iš Lietuvos boksininkų dalyvaus olimpinės atrankos turnyruose?

– Tie patys, kurie boksavosi Krokuvoje. Tai Andrejus Lavrenovas (63,5 kg), A. Trofimčiukas (71 kg), R. Liorančas (80 kg), S. Urbonavičius (92 kg), J. Jazevičius (+92 kg).

Moterų turnyre dalyvaus G. Stonkutė (75 kg), Ana Starovoitova (60 kg) ir galbūt Austėja Aučiūtė (66 kg), kuri šiuo metu gydosi traumą.

– Koks Eimanto Stanionio likimas? Ar yra vilčių, kad jis dalyvaus atrankoje į Paryžiaus olimpines žaidynes?

– Kol kas visiška nežinomybė, nes neaišku, kada ir su kuo įvyks jo seniai numatyta ir daug kartų nukelta, atidėta kova profesionalų ringe. Dabar jau aišku, kad šiemet tos kovos nebus. Bet nežinia, kada ir su kuo jis turės ginti WBA reguliaraus pusvidutinio svorio pasaulio čempiono diržą.

Jeigu ta kova įvyks greit po Naujųjų metų, galbūt Eimantas, tapęs laisvuoju agentu, dar spės pasirengti ir dalyvauti olimpinės atrankos turnyre. Beje, pasirengimas nebus toks paprastas, nes profesionalų ringe kovos vyksta 12 raundų, o olimpinėse žaidynėse – tik tris. Skirtinga treniruočių metodika, skirtingi akcentai, be to, reikia sportininkui ir pailsėti, atgauti jėgas.

Kad ir kaip dabar sunku emociškai, Eimantas rankų nenuleidžia ir treniruojasi neleisdamas sau nė trumpam atsipalaiduoti. Tokie išbandymai daugeliui sportininkų būtų per sunkūs, bet Eimantas labai tvirto charakterio, sugeba save motyvuoti ir siekti užsibrėžto tikslo. Ta kova jam labai svarbi ir finansiniu požiūriu. Įsivaizduokite, kiek laiko, darbo, pastangų, energijos įdėta jai rengiantis. Norisi, kad sportininkas ir finansiškai neliktų nuskriaustas. Kadangi tai mano auklėtinis, puikiai žinau jo tikslus: jis tikrai nori atstovauti Lietuvai Paryžiaus olimpinėse žaidynėse ir iškovoti olimpinį medalį.

– Pastarosiose olimpinėse žaidynėse dirbdavo ir Lietuvos bokso arbitrai. Ar matysime mūsiškį teisėją Paryžiaus ringe?

– Čia jau ne aš sprendžiu. Mes turime tris aukštos klasės teisėjus, kurie dirba didžiausiuose tarptautiniuose turnyruose. Tai kėdainiečiai Gintaras Šniukšta, Vilmantas Bobinas ir vilnietis Rytis Vasiliauskas. Manau, bent vienas iš jų tikrai teisėjaus Paryžiuje. O gal ir du?

Ta pačia proga norėčiau pasakyti, kad jaunimas ne tik vangiau eina į bokso treniruočių sales, bet vis rečiau renkasi ir bokso teisėjo kelią.

Lietuvos bokso 100-mečio apdovanojimų laureatai

Sportininkai. Ana Starovoitova, Iveta Lešinskytė, Evaldas Petrauskas, Nikolajus Jerofejevas, Algirdas Jančiauskas, Edgaras Skurdelis, Algirdas Baniulis, Ivanas Stapovičius, Jaroslovas Jakšto, Rolandas Jasevičius, Tadas Tamašauskas, Eugenijus Tutkus, Vaida Valskytė, Juozas Juocevičius, Vidas Bičiulaitis, Rimvydas Bilius, Vytautas Bingelis, Jurijus Kolyčevas, Algirdas Majauskas, Juozas Vaikšnora, Gitas Juškevičius, Vitalijus Subačius, Egidijus Kavaliauskas, Daugirdas Šemiotas, Darius Jasevičius, Ričardas Kuncaitis, Vladas Kisielius, Eimantas Stanionis, Gabrielė Stonkutė.

Treneriai. Reimundas Benediktas Baltrūnas, Bronislavas Šimokaitis, Virgilijus Stapulionis, Ramūnas Kulbis, Aivaras Balsys, Tomas Balsys, Kazimieras Daknys, Viktoras Grinevičius, Julius Kibas, Piotras Prokofjevas, Stasys Balčiauskas, Olegas Vainauskas, Gražvydas Šalkauskas, Valdemaras Milgravis, Vincas Murauskas, Eduardas Špakovas, Valentinas Mironovas, Jurijus Kušlevičius, Mantas Mačius, Darius Katkevičius, Saulius Simė, Algirdas Bagdonavičius, Sigitas Petkus, Vitalijus Karpačiauskas, Aleksandras Laučenkovas, Mindaugas Kulikauskas, Jurgis Stasiulis, Eduardas Kutujevas, Giedrius Vaištaras, Aleksandras Nosovas, Denisas Naidionovas, Vladimiras Bajevas, Vladimiras Gaibelis, Stanislavas Mižigurskis, Ivanas Minkevičius, Aleksandras Šestakas, Jaroslavas Pozniakas, Miroslavas Krepštulis, Valerijus Krivojus, Zinovijus Gricko, Janas Romanovskis, Anatolijus Marma, Marius Palionis, Raimundas Plūkas, Marius Narkevičius, Vidas Bružas, Antanas Skripkauskas, Eugenijus Vaitkus, Andrius Pusvaškis, Gytis Vaitkus, Kęstutis Beržanskis, Adomas Baltrimavičius.

Teisėjai. Antanas Arėška, Kęstutis Bagdanavičius, Alfonsas Povilaitis, Vilmantas Bobinas, Rytis Vasiliauskas, Arnoldas Mackevičius, Gintaras Šniukšta, Algirdas Majauskas, Alfonsas Čepaitis, Mindaugas Urbonavičius, Vytas Gurskas, Audrius Gudomskas, Mindaugas Žilinskas, Pavelas Liaščenko, Alvydas Grigalius, Anatolijus Kriukovas, Valentinas Stepanovas.

Vadybininkai. Vladas Laurinavičius, Vidmantas Žiemelis, Justinas Rimas, Darius Šaluga, Egidijus Rutkauskas, Kęstutis Kišonas, Donatas Mačianskas, Arvydas Grabauskas, Gintautas Statkevičius, Tautvydas Statkevičius, Romas Gudžiauskas, Rasa Balčiauskienė, Genadijus Vašurenka, Tadas Vasiliauskas, Petras Macenis, Juozas Šliužas ir Rimantas Rutkauskas.

Rėmėjai ir socialiniai partneriai. Lietuvos sporto universitetas ir rektorė Diana Rėklaitienė, Kauno miesto savivaldybė ir meras Visvaldas Matijošaitis, Lenkijos bokso asociacijai, jos prezidentas Grzegorzas Nowaczekas ir viceprezidentas Romanas Slagovskis, Libijos bokso federacijos prezidentas Louae A Eljehmi, Panevėžio miesto savivaldybė ir meras Rytis Mykolas Račkauskas, Pasvalio rajono savivaldybė ir meras Gintautas Gegužinskas, Antanas Matulas, Vilniaus bokso akademija ir Aleksandras Baranovas, Lietuvos tautinis olimpinis komitetas ir jo prezidentė Daina Gudzinevičiūtė, Švietimo, mokslo ir sporto ministerija ir viceministrė Aistė Zedelytė-Kaminskė, Kėdainių rajono savivaldybė ir meras Valentinas Tamulis, Aldona Katilienė, Europos bokso konfederacija ir jos prezidentas Ioannis Filippatos, Armėnijos bokso klubo atstovas Arturas Krikijanas, Virginijus Jokūbauskas, Martynas Nesavas, Alfredas Pliadis, Tautvydas Vencevičius, Liudas Bružas, Rolandas Malaiška, Saulius Bagdonas.

Išskirtinės LBF padėkos buvo skirtos dar trims žmonėms – Nacionalinės sporto agentūros vadovui Mindaugui Špokui ir prie renginio organizavimo prisidėjusiems bokso rėmėjams Daivarui Judinui bei Marijui Jackauskui.

Laimėjimai

Svarbiausiose 2023 m. tarptautinėse varžybose Lietuvos boksininkai šiemet iškovojo du medalius. Abu jie laimėti Europos jaunių čempionate – bronzą parsivežė Milda Altaravičiūtė (48 kg) ir Vladimiras Abramovas (66 kg)