- Kas yra neolimpinio sporto žaidynės?

R.Vaiginas: Tai žaidynės, kurios suvienijo 17 neolimpinio sporto šakų. Šiauliuose jos pradėtos rengti dar 2001 metais, tačiau šiemet jose dalyvavo ir svečių iš Estijos, Latvijos, Ukrainos, Baltarusijos, Slovakijos, Rusijos ir Kubos. Taip pat buvo kviesti sportininkai iš Kirgizijos bei Irano, tačiau negavę vizų jie negalėjo atvykti.

- Išvardykite sporto šakas, kuriose varžėsi sportininkai?

R.Vaiginas: Biliardas, driftingas, kiokušin karatė, kultūrizmas ir lengvasis kultūrizmas, laivų modeliavimas, lietuviškas ritinys, motobolas, regbis, sambo ir sumo imtynės, imtynės už diržų, smiginis, sportiniai šokiai, sportinė radiopelengacija, šaškės, šotokan (JKA) karatė bei virvės traukimas.

- Sporto mėgėjai apie biliardą ar sportinius šokius daugiau ar mažiau žino, tačiau koks sportas yra, tarkim, laivų modeliavimas arba sportinė radiopelengacija?

G.Vileita: Tai yra techninės sporto šakos, kurios šiek tiek primirštos. Anksčiau jos tarp jaunimo buvo labai populiarios. Šio sporto esmė, kad technikai gabūs jaunuoliai iš detalių gali surinkti savo modelį ir demonstruoti jo galimybes.

- Lietuviškas ritinys – tai lietuviška sporto šaka?

G.Vileita: Taip.

- Tai, sakykit, kaip kirgizai supranta šią sporto šaką ir joje varžosi?

G.Vileita: Kol kas šioje sporto šakoje ir varžosi tik artimiausi mūsų kaimynai – latviai, svečiai iš Kaliningrado srities, o kirgizai rungtyniauja imtynėse už diržų – tai, kas jiems yra tradiciška.

R.Vaiginas: Nei baltarusiai, nei latviai šios sporto šakos nekultivuoja, bet ji sulaukė didelio susidomėjimo. Manau, sporto organizacijoms būtinai šią sporto šaką reikia populiarinti užsienyje.

- Kiek dalyvių sulaukė „Saulės miestas 2006“?

G.Vileita: Iš viso dalyvavo 1951 dalyvis, tarp jų – 1786 iš Lietuvos. Iš viso buvo išdalyti 977 medaliai. Lietuviams atiteko 906, o iš užsieniečių daugiausiai medalių laimėjo latviai – 41.

- Šiauliai 2013 m. nori surengti neolimpinio sporto žaidynes. Kodėl Lietuvai to reikia?

G.Vileita: Neolimpinio sporto žaidynės – didelis prestižinis sporto renginys, be to, tai šalies įvaizdžio dalis. Mes siekiame, kad Lietuva būtų patraukli turizmui. Pačios žaidynės vyksta dešimt dienų, tačiau daugelis sporto gerbėjų juk atvyksta likus savaitei iki renginio, dažnai pasilieka ir po jo.

- Jei šiandien reikėtų organizuoti žaidynes, ar Lietuva būtų tam pasiruošusi?

G.Vileita: Kol kas mes neturim tinkamai parengtos vandens sporto šakų bazės, reikia kai kurių trasų riedučiams.

R.Vaiginas: Šiandien mintis surengti žaidynes yra dar tik idėja ir noras. Didelę iniciatyvą rodo Šiaulių regionas, ypač sporto vadovas Kęstutis Petraitis, meras Vytautas Juškus. Lietuva turi vienintelį šansą surengti tokias žaidynes, nes, realiai vertinant, olimpinių žaidynių arba universiados mes niekada nesurengsim. Iki 2013 metų, nebūtinai Šiauliuose, pastatysim naujų arenų ir turėsim iš tiesų gana didelių galimybių surengti žaidynes.

„Sporto klubas“ – trečiadieniais 11.05 val. (laida kartojama 16.25 val. ir sekmadieniais 15.15 val.).