29-erių lietuvė trasą įveikė per 2 val. 38,52 min. ir užėmė 46-ą vietą. Maratone startavo 76 sportininkės
Nors vietos laiku maratonas prasidėjo 7 val. ryto, tai mažai gelbėjo – termometro stulpelis įpusėjus varžyboms jau siekė 26 laipsnius karščio, o jutiminė temperatūra – dar daugiau.

„Labai bijojau karščio, savaitę kiekvieną dieną žiūrėjau, koks bus oras. Labai tikėjausi, kad atvės, bet kasdien vis kaito. Atvažiavus organizatoriai klausė, kokią rungtį bėgsiu, kai pasakiau, kad maratoną, jie tik „uuu“, – juokėsi ji. – Bijojau oro sąlygų, nežinojau, ko tikėtis. Kad ir kaip banaliai skambėtų, debiutui norėjau finišo. Mano svajonė išsipildė.“

Čempione tapo Etiopijos bėgikė Amane Beriso Shankule (2 val. 24,23 min.), sidabrą iškovojo jos tautietė Gotytoma Gebreslase (2 val. 24,34 min.), bronzą – marokietė Fatima Ezzahra Gardadi (2 val. 25,17 min.).

Sportininkės iš pradžių įveikė 2 kilometrus, o vėliau turėjo apsukti keturis ratus po 10 km. Maratonas startavo ir finišavo vienoje įspūdingiausių Budapešto vietų – Herojų skvere.

„Trasa nėra tokia sudėtinga. Maratonininkams nelabai patinka bėgti ratais, lengviau bėgti, kai yra vienas didelis ratas. Tada mažiau pagundų kažkur nusiimti. Čia turi bent keturias galimybes sustoti. Bet didžiausias noras – finišas“, – šypsojosi lengvaatletė.

Anksčiau ji bėgo trumpesnes distancijas ir pasaulio čempionate įveikė vos ketvirtą maratoną karjeroje. Geriausias asmeninis L. Kančytės laikas – 2 val. 30,48 min.

„Laikas nėra fantastika, toli nuo asmeninio. Bet dažniausiai Europos ir pasaulio čempionatuose gerų laikų nebūna, būna užimtos vietos“, – vertino ji.

L. Kančytę itin pradžiugino tai, kad varžybų Vengrijos sostinėje atėjo pasižiūrėti daug žmonių, o tarp jų buvo ir lietuvių su šalies trispalve. Tai ir išgirsta mėgstamiausios grupės daina padėjo į šalį stumti bet kokias mintis apie pasitraukimą – varžybų nebaigė net 11 bėgikių.

„Sau neleidau taip galvoti (pasitraukti iš maratono, – aut. past.). Prieš startą galvojau, kad tokių minčių negali būti. Vakar mano draugas pasakė, kad „tu nežinai, kiek iš tikrųjų gali“. Visą laiką bėgant galvojau, kad aš nežinau, kiek iš tikrųjų galiu. Trasos viduryje girdėjau savo mėgstamiausios grupės „Coldplay“ dainą „A Sky Full of Stars“. Tai buvo ženklas man, kad šiandien aš tikrai galiu“, – geros nuotaikos neslėpė sportininkė.

Primename, kad pasaulio čempionate Lietuvos rinktinę sudaro 16 sportininkų. Mūsų šalies sąskaitoje – vienas bronzos medalis, kurį iškovojo disko metikas Mykolas Alekna.

Pirmenybės finišuos artėjantį sekmadienį, o paskutinis dėl medalio kovos ieties metikas Edis Matusevičius.

Likę lietuvių startai pasaulio lengvosios atletikos čempionate:

Rugpjūčio 27 d., sekmadienis

21.20 val. Edis Matusevičius (ieties metimo finalas)

Visa Lietuvos lengvaatlečių rinktinės sudėtis:

Mykolas Alekna (disko metimas)
Andrius Gudžius (disko metimas)
Martynas Alekna (disko metimas)
Ieva Zarankaitė (disko metimas)
Edis Matusevičius (ieties metimas)
Liveta Jasiūnaitė (ieties metimas)
Aina Grikšaitė (trišuolis)
Dovilė Kilty (trišuolis)
Airinė Palšytė (šuolis į aukštį)
Gediminas Truskauskas (200 m)
Modesta Justė Morauskaitė (400 m)
Gabija Galvydytė (800 m)
Greta Karinauskaitė (3000 m kl/b)
Marius Žiūkas (20 km sportinis ėjimas)
Austėja Kavaliauskaitė (35 km sportinis ėjimas)
Loreta Kančytė (maratonas).