Lietuvos šaknys sportininkę pasiekė nuo prosenelio, kuris prieš daugelį metų emigravo į JAV. Jis dirbo siuvėju ir, ieškodamas geresnio gyvenimo, persikėlė per Atlantą.

Portalui sportas.info A. Gustaitis prisipažino, kad ryšys su Lietuva jai yra svarbus ir jog ji neatmeta galimybės padėti Lietuvos regbiui.

„JAV nepažįstu nė vieno lietuvio, bet labai norėčiau atvykti į Lietuvą. Žinau savo prosenelio ryšį su Lietuva, todėl būtų labai įdomu aplankyti jo gimtinę. Žinau, kad vienas iš JAV rinktinės trenerių yra dirbęs Lietuvoje. Jeigu kažkada atvyksiu į Lietuvą ir užmegsiu ryšį su šios šalies regbio žmonėmis, man būtų didelė garbė prisidėti prie šio sporto augimo“, – kalbėjo A. Gustaitis.

Vienas iš JAV moterų regbio rinktinės trenerių – Warrenas Abrahamas. Jis yra vadovavęs Lietuvos vyrų regbio-7 rinktinei ir su ja dalyvavęs elitiniame Europos čempionato „Grand Prix“ divizione.


Regbiu susidomėjo universitete

Sportininkė regbį atrado studijuodama universitete. A. Gustaitis teigia, kad jai regbis pasirodė kaip smagus žaidimas, todėl nusprendė dalį laisvalaikio skirti jam. Nors tai turėjo būti smagi pramoga, viskas išsirutuliavo iki galimybės žaisti aukščiausiame lygyje bei olimpinėse žaidynėse.

„Regbį pradėjau žaisti būdama 19-os, o dabar – po 10 metų – jau esu JAV rinktinės kapitonė ir su komanda ruošiuosi olimpinėms žaidynėms“, – sakė ji.

Sparčiai progresavusi A. Gustaitis turėjo galimybę patekti į JAV rinktinę dar 2015 metais, kuomet pirmą sykį dalyvavo nacionalinės komandos peržiūroje. Bet regbiui-7 tapus olimpine sporto šaka, susidomėjimas ir konkurencija smarkiai išaugo. Prieš pat Rio de Žaneiro olimpines žaidynes A. Gustaitis gavo trenerio žinutę, jog ji į olimpinę komandą nepatenka.

„Buvo liūdna, bet žinojau, kad dar turiu subręsti. 2016 metais pirmą kartą su JAV rinktine dalyvavau pasaulio serijos etape Dubajuje, o nuo 2017 metais esu nuolatinė rinktinės narė. Šiuo metu esu viena iš kapitonių ir su komanda turime kelialapį į Tokijo olimpines žaidynes. Labai tikiuosi, kad jos įvyks“, – sakė sportininkė.


Nugalėjo Naująją Zelandiją

JAV moterų regbio-7 rinktinė greitai įsitaisė tarp elitinių pasaulio komandų. 2018-2019 metų pasaulio serijoje JAV rinktinė užėmė antrąją vietą. Ji yra laimėjusi du šių prestižinių varžybų etapus.

„Įsimintiniausia man buvo pergalė prieš Naująją Zelandiją pasaulio serijos etape Prancūzijoje 2019 metais. Tai buvo mūsų pirmasis laimėtas toks turnyras. Atsimenu, kad po jo visos buvome tarsi mirusios. Vėliau pavyko laimėti etapą JAV. Tai buvo taip pat neįtikėtina, nes žaidėme namuose ir iškelti taurę prieš savo gerbėjus buvo didelė garbė. Bet labiausiai įsiminė pergalė Prancūzijoje. Niekada nepamiršiu, kai prieš rungtynes grojo JAV himnas, aš apsiverkiau, turėjau nusišluostyti ašaras ir nepastebėjau man perduodamo kamuolio. Tada gavau smūgį nuo jo“, – šypsojosi A. Gustaitis.

Koronaviruso sukelta pandemija sujaukė visą 2020-2021 metų regbio kalendorių. Tą pajuto ir JAV rinktinė. A. Gustaitis ir kitos rinktinės narės visą laiką sportuoja San Diege. Prieš porą savaičių jos išvyko į turnyrą Ispanijoje. Tai buvo pirmasis turnyras po daugiau nei metų pertraukos.

Regbininkė prisipažino, kad šiais metais su JAV rinktinė turi svarbiausią tikslą – iškovoti olimpinius medalius. 2016 metais Rio de Žaneire JAV regbininkės suklupo ketvirtfinalyje ir liko penktoje pozicijoje.

„Pergalėmis norime įkvėpti naują moterų regbio kartą JAV, taip pat sukurti geresnį kelią karjeroms. Mes norime, kad visos merginos žinotų, kas yra regbis, koks jis yra neįtikėtinas bei kokios disciplinos reikia, norint jį žaisti“, – pabrėžė A. Gustaitis.


Lietuvai linki laužytis stereotipus

Regbininkė didelį dėmesį skiria kūno tobulinimui, nes ją žavi regbyje vyraujanti jėga ir fiziškumas, o taip pat – galimybė žaisti komandoje.

„Regbis yra toks sportas, kuris yra visiškai kitoks nei kiti. Man patinka fitnesas, jėgos sportas, komandiškumas. Patrauklumas ir yra tame, kad regbyje jūs nuolat tobulinate save ir savo kūną minėtais dalykais. O kai dar atsiranda galimybė rungtyniauti su geriausiais pasaulio žaidėjais, tai tada tikrai nebeįmanoma nemylėti regbio“, – sportas.info teigė JAV regbio rinktinės kapitonė.

A. Gustaitis, kuri taip pat dirba trenere sporto klube, sutinka, kad moterų regbis ne tik Lietuvoje, bet ir visame pasaulyje vis dar susiduria su neigiamais požiūriais ir stereotipais. Sportininkė nori savo žaidimu ir atsidavimu perduoti žinutę Lietuvos regbininkėms.

„Linkiu, kad Lietuvos regbis toliau augtų ir tobulėtų. Moterims taip pat yra labai svarbu suteikti galimybę žaisti tokį patį žaidimą, kurį žaidžia ir vyrai. Moterų regbis yra lygiai toks pat įdomus. Dėl to ir myliu šį žaidimą, nes moterys taip pat gali turėtų stiprų, atletišką kūną. Šiais laikais labai sunku būti moterimi kai socialiniuose tinkluose ir žiniasklaidoje nuolat skleidžiama informacija apie tam tikras normas, kuriomis turi pasižymėti moterys. Manau, kad regbis tą požiūrį gerokai išplečia, nes šis sportas gali įtraukti absoliučiai kiekvieną“, – pasakojo A. Gustaitis.