Pirmenybės gegužės 21 – birželio 6 dienomis turėjo būti rengiamos Rygoje ir Minske, tačiau dėl nestabilios politinės situacijos Tarptautinė ledo ritulio federacija (IIHF) pirmadienį priėmė sprendimą atšaukti čempionato dalį Baltarusijoje.

Kuo pakeisti Minską – šiuo metu pagrindinis galvosūkis IIHF vadovybei.

Vienas iš variantų – visas pirmenybes sukoncentruoti Latvijoje. O jei kaimynams prireiktų pagalbos, švietimo, mokslo ir sporto viceministras Linas Obcarskas teigia, jog Lietuva pasiruošusi ją suteikti.

„Tokią idėją turime jau nuo praėjusio mėnesio. Lietuva yra pasiūlusi kuo nors prisidėti, jeigu latviams tokia pagalba atrodytų reikalinga. Dabar mes tiesiog patvirtinsime šią iniciatyvą ir, jei latviai paprašys, tikrai galės mumis kliautis.

Dabar deriname pozicijas tiek ministerijoje, tiek su asociacija „Hockey Lietuva“. Jie patvirtino, kad turi administracinių ir kitokių resursų padėti latviams. Tai – labai „karštas“ klausimas, reaguojame operatyviai, bet kol kas tai dar tik iniciatyva, nevirtusi konkrečiais įsipareigojimais“, – Delfi teigė L. Obcarskas.

Viceministro teigimu, Lietuvoje galėtų būti rengiamos vienos iš dviejų pirmo čempionato etapo grupių kovos. Tiek Vilniuje, tiek Kaune praeityje jau yra vykę žemesnių pasaulio pirmenybių divizionų turnyrai.

„Atstumas tarp Rygos ir Vilniaus arba Kauno tikrai nėra didelis, kas svarbu turint omenyje COVID-19 situaciją. Be to, lietuviai turi praktikos rengiant ledo ritulio pirmenybes, turime geras arenas. Latviams vieniems būtų sudėtinga, nes jie turi tik Rygos areną. Reikėtų dar vienos laikinos, o tai ir brangu, ir techniškai sudėtinga“, – aiškino L. Obcarskas.

2006 metais, kai Latvijoje pasaulio čempionatas vyko pirmą kartą, kartu su Rygos arena išnaudotas „Skonto“ maniežas, kuriame buvo įrengta laikina ledo ritulio aikštė. Dėl didelių temperatūrų skirtumų arenoje ir lauke vėlyvą pavasarį toks sprendimas techniškai anaiptol nebuvo paprastas.

Vis dėlto kol kas IIHF posėdžiuose Lietuvos vardas nėra minimas – tokią informaciją asociacijos „Hockey Lietuva“ generaliniam sekretoriui Vaidui Budrauskui antradienį perdavė kolegos iš Latvijos.

„Šiuo metu svarstomi trys variantai – Latvija čempionatą gali rengti su Danija, su Slovakija arba visą krūvį prisiimti viena. Kaip sakė Šveicarijoje šiuo metu esantys ir tuose posėdžiuose dalyvaujantys latviai, jokių kitokių variantų bent jau šiuo metu IIHF neplanuoja svarstyti“, – Delfi pasakojo V. Budrauskas.

Anot jo, norint per keturis mėnesius pasiruošti organizuoti pasaulio čempionatą, reikėtų verstis strimgalviais.

Anksčiau „Hockey Lietuva“ rengti turnyrai buvo kuklesni – mažiau komandų, mažiau rungtynių, paprastesni kokybės standartai ir techniniai reikalavimai. Be to, šįkart reikės taikyti ir COVID-19 saugumo protokolą, su kuriuo lietuviai dar nė nesusipažinę.

„Tiek Danija, tiek Slovakija turbūt minimos pirmiausia dėl to, jog ten visai neseniai vyko pirmenybės, jie viską jau žino. Pasaulio elito čempionatas – grandiozinis renginys, du ar tris kartus sudėtingesnis nei mūsų organizuoti“, – sakė V. Budrauskas.

Praėjusių metų pabaigoje sustiprėjus abejonėms dėl to, ar čempionatas galės kaip planuota vykti Minske, IIHF prezidentas Rene Faselis pirmiausia buvo nuvykęs į Rusiją, kuri iškart pasisiūlė perimti iš Baltarusijos varžybų organizavimą.

Vis dėlto antradienį R. Faselis tokį scenarijų jau atmetė. Priežastis – Pasaulinės antidopingo agentūros (WADA) Rusijai paskelbtos sankcijos, dėl kurių šioje šalyje artimiausius dvejus metus neturėtų vykti jokie tarptautiniai sporto renginiai.

„Rusijos federacijos prezidentas Vladislavas Tretjakas siūlė rengti dalį turnyro Sankt Peterburge. Mes laukėme galutinio Sporto arbitražo teismo verdikto – kuomet WADA sankcijos buvo patvirtintos, šis variantas atkrito“, – aiškino R. Faselis.

Primename, kad pasaulio elito čempionate dalyvauja 16 komandų, nugalėtojų titulą šiemet gins Suomija.

Pernai planetos pirmenybės Šveicarijoje neįvyko dėl koronaviruso pandemijos.

Lietuva jau rengė keturis žemesnių divizionų pasaulio ledo ritulio čempionato turnyrus: 2018 metais Kaune ir 2014 metais Vilniuje vyko IB grupės kovos, 2009-aisiais taip pat sostinėje – IA grupės varžybos, o 2004-aisiais Elektrėnuose žaidė IIB grupė.

Ateinantį kovą Kaunas turėjo priimti pasaulio moterų čempionato žemiausio – III – diviziono dalyves, tačiau turnyras buvo atšauktas dėl pandemijos.

Lietuvos vyrų rinktinė IIHF reitinge užima 23-ią vietą.

2019-aisiais Kazachstane Dainiaus Zubraus vedami lietuviai kovėsi antroje pagal pajėgumą IA grupėje, bet liko paskutiniai ir grįžo į IB pogrupį. Vėliau pasirodymai tarptautinėje arenoje nutrūko dėl koronaviruso.

Savo ruožtu, Latvijos nacionalinė komanda nuo 1997 metų nuolat varžosi su stipriausiomis planetos ekipomis. Geriausias kaimynų pasirodymas – triskart (1997, 2004 ir 2009 metais) užimta septinta vieta.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (219)