Dešimtmetį karaliavęs ir per tą laiką visus penkis kartus titulą laimėjęs Magnusas Carlsenas pernai pareiškė nebeturintis motyvacijos dar sykį ginti savo pozicijų ir pasitraukiantis iš sosto be kovos.

32-ejų norvegas šokiravo šachmatų pasaulį, vis dėlto šventa vieta tuščia nebūna.

Pernai Madride (Ispanija) vykusį Kandidatų turnyrą laimėjo J. Nepomniačis, o M. Carlseną pakeitė antras tuomet likęs L. Dingas.

Įdomu, kad teisę varžytis dėl čempiono titulo gavo šachmatininkas, kurio net neturėjo būti Kandidatų turnyre. 30-metis Kinijos didmeistris praėjusiais metais taip pat buvo pakviestas Tarptautinės šachmatų federacijos (FIDE) pakeisti pusmečiui diskvalifikuotą rusą Sergejų Kariakiną.

Pastarasis bausmės susilaukė pareiškęs palaikymą Rusijos invazijai į Ukrainą.

Jo tautietis J. Nepomniačis 2021-aisiais jau dalyvavo mače dėl pasaulio čempiono laurų, bet turėjo pripažinti M. Carlseno pranašumą.

Magnusas Carlsenas

Per visą istoriją iki šiol buvo tik vienas atvejis, kuomet čempionas negynė savo sosto. Mirus tuomečiam titulo savininkui, Prancūzijai atstovavusiam rusui Aleksandrui Alechinui, 1948 metais jo įpėdiniu pretendavo tapti penki žaidėjai, o nugalėjo Michailas Botvinikas, pradėjęs ketvirtį amžiaus trukusią sovietinių šachmatininkų hegemoniją pasaulyje.

Ją 1972 metais buvo pristabdęs amerikietis Bobby Fisheris, bet po trejų metų dėl nesutarimų su FIDE jis titulą atidavė be kovos.

Lyginant su M. Carlseno situacija, skirtumas tas, jog tąsyk FIDE automatiškai nauju pasaulio čempionu inauguravo Kandidatų turnyro laimėtoją Anatolijų Karpovą.

Buvusio pastarojo varžovo ir ilgamečio pasaulio čempiono Gario Kasparovo nuomone, Astanoje prasidedančio mačo negalima laikyti visaverčiu.

Garis Kasparovas

„B. Fisheris anuomet visai metė šachmatus, o M. Carlsenas juk niekur nedingo, jis žaidžia toliau. Faktas, kad jo nebus kovoje dėl titulo, paverčia šį mačą savotiškai amputuotu.

Aš išvis nelabai galiu to vadinti maču dėl pasaulio čempiono karūnos. Mano nuomone, tokiame mače neišvengiamai privalo žaisti stipriausias planetos šachmatininkas, o šiuo atveju taip nebus, kad ir kokia puiki būtų J. Nepomniačio ir L. Dingo akistata“, – mintimis dalinosi šachmatų legenda iš Rusijos.


32-ejų J. Nepomniačis, garsėjantis atakuojančiu stiliumi ir rizikingais ėjimais, laikomas nežymiu mačo favoritu. Tai patvirtina ir minimalus pranašumas ligšiolinėse tarpusavio akistatose su L. Dingu, iš kurių rusas laimėjo tris, o kinas – dvi. Dar 8 partijos baigėsi lygiosiomis.

Po penktadienio iškilmingos atidarymo ceremonijos konkurentai prie lentos pirmąsyk sės sekmadienį. Iš viso laukia 14 partijų, o nugalės tas, kuris pirmas surinks 7,5 taško.

Jeigu rezultatas po 14-os dvikovos bus lygus, titulo likimą lems papildomos greitųjų ir žaibo šachmatų partijos.

Nugalėtojui atiteks 1,2 mln. eurų piniginis prizas, pralaimėtoją paguos 0,8 mln. eurų čekis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją