Slidinėjimo ir kalnų slidinėjimo atrankos kriterijai labai aiškūs.

Viską lemia Tarptautinės slidinėjimo federacijos (FIS) taškai, skaičiuojami pagal atsilikimą nuo lyderio konkrečiose varžybose. Kuo mažiau atsiliekama, tuo mažiau taškų. Lietuviai kol kas negali tikėtis registruoti daugiau nei po vieną sportininką į rungtį, todėl Sočio olimpinės rinktinės kandidatų sąraše yra tik du slidininkai (Ingrida Ardišauskaitė ir Vytautas Strolia) bei vienas kalnų slidininkas – Rokas Zaveckas. Jų pasiekti rezultatai jau dabar garantuoja olimpinius kelialapius.

Greitojo čiuožimo trumpuoju taku jaunimo pasaulio vicečempionės Agnės Sereikaitės likimas paaiškės po metų. Kelialapius lems tik dvejos pasaulio taurės varžybos, kurios 2013 metų spalį vyks du savaitgalius iš eilės.

Ledo šokėjai Deividas Stagniūnas ir Isabella Tobias laukia Lietuvos prezidentės sprendimo. Tik jei amerikietei I. Tobias išimties tvarka bus suteikta Lietuvos pilietybė, pora startuos olimpiadoje. Atrankos varžybose jiems neturėtų kilti sunkumų.

Sočio olimpiados kandidatų sąraše yra dar viena dailiojo čiuožimo atstovė – Inga Janulevičiūtė. Jai, norint keliauti į Sočį (30 sportininkų), 2013 metų pasaulio čempionate reikėtų patekti tarp 24 geriausiųjų (šiemet ji buvo 34-a), o šiai misijai nepavykus, mėginti laimę prieš pat olimpiadą, kur bus išdalyti dar šeši bilietai į Sočį. Tad galimybių – nemažai.

Čiuožėjai ir slidininkai realiai vertina savo galimybes, todėl Sočio žaidynių kandidatų sąraše jų yra tik tiek, kiek gali pretenduoti į olimpiadą.

Biatlonininkai mano kitaip. Pirminiame kandidatų sąraše, patvirtintame birželį, buvo tik dviejų biatlonininkų pavardės – Dianos Rasimovičiūtės ir Tomo Kaukėno. Niekas neabejoja – būtent šie sportininkai turi aiškias galimybes užimti tas dvi vietas, kurios pagal Lietuvos vietą Tarptautinės biatlono sąjungos (IBU) valstybių reitinge bus skirtos mūsų šaliai.

Tačiau liepą LOSC rengiamame Sočio žiemos olimpinės rinktinės kandidatų sąraše atsirado dar viena biatlonininko pavardė. Kad ji galėtų atsirasti, buvo pakeisti atrankos kriterijai. Tam kelią atvėrė Kūno kultūros ir sporto departamento (KKSD) priimta pataisa, neatitinkanti IBU nustatytų atrankos kriterijų į Sočio olimpines žaidynes.

Biatlono olimpiniai atrankos kriterijai taip pat labai paprasti. Jei susumavus 2012 ir 2013 metų pasaulio čempionatuose sportininkų iškovotus atrankos taškus šalis bus už 20-uko ribos, į Sočį galės deleguoti ne daugiau kaip po vieną sportininką vyrų ir moterų varžybose. Žemiau nei 28-a (vyrų) ir 27-a (moterų) vieta esančios šalys gali tikėtis tik asmeninio kvietimo į olimpiadą.

Po šių metų pasaulio čempionato Lietuvos vyrai ir moterys užima 23-ią vietą.

Pagal tai, kiek mūsiškiai atsilieka nuo juos lenkiančių šalių, Lietuvos sportininkams, norint patekti į 20-uką ir deleguoti į Sočį estafetės komandas, reikia, kad bent jau trys dabartinės pagrindinės varžovės nuspręstų išvis nedalyvauti kitų metų pasaulio čempionate arba pasirodytų jame kaip niekada silpnai, o mūsų vyrai ir moterys iš autsaiderių gretų pakiltų bent iki 50-uko. Kitaip – jokių galimybių.

Tačiau biatlono federacijos vadovai drąsiai šneka apie tai, kad Sočyje turėsime estafečių komandas (jos šių metų pasaulio čempionate varžovų buvo aplenktos visu ratu) ir net sugeba tai „įrodyti“ kai kuriems šalies sporto vadovams. Nors pažvelgus į tai, kiek sportininkų startuoja Lietuvos čempionate, panašu, kad moterų estafečių komandos galima ir nesurinkti...

Kyla klausimas – dėl ko reikia, kad visi manytų, jog Lietuvos biatlonininkai gali staiga tapti pasaulio biatlono sportininkų vidutiniokais ir į olimpiadą keliauti ne dviese, o devyniese?

Atsakymas paprastas – dėl pinigų. Nes LOSC Sočio 2014 metų olimpinės rinktinės kandidatų sąraše atsiradus papildomiems sportininkams, pinigus, nors ir labai mažus, skirtus Lietuvos žiemos sporto šakų atstovams, reikės dalintis didesniam atletų skaičiui. Dėl to mažiau gaus kitų sporto šakų sportininkai, esantys tikrai arčiau olimpiados durų, nei netikėtai sąraše atsiradęs biatlonininkas, 2012 metų pasaulio čempionato atskirose rungtyse užėmęs 112-ą ir 104-ą vietas.

Pasak KKSD atstovų, LOSC rengiamų kandidatų į 2014 metų Sočio olimpines žaidynes atrankos kriterijai nustatyti atsižvelgiant į kiekvienos sporto šakos specifiką. Biatlonininkams jie smarkiai palengvinti dėl to, kad taškus valstybių įskaitoje, lemiančioje olimpinių kelialapių skaičių, renka visi varžybose dalyvaujantys šalies atstovai.

Tad jei taškus rinks tik po vieną kiekvienos lyties sportininką, Lietuva gali atsidurti net už 27-os ar 28-os vietos ribos. Todėl KKSD nutarė pakeisti atrankos kriterijus, kad daugiau biatlonininkų galėtų patekti į sąrašą.

„O tai, kiek žiemos sportui iš biudžeto skirtų ir per LOSC skirstomų lėšų atiteks konkrečios sporto šakos sportininkams rengti, priklauso tik nuo LOSC vadovų, nes nėra jokių fiksuotų sumų“, – aiškino KKSD generalinio direktoriaus pavaduotojas Vytautas Vainys.