Nori išgirsti ir trenerių nuomonę

Vakar Kauno miesto savivaldybėje įvykusiame pasitarime dalyvavo miesto bei rajono merai Giedrius Donatas Ašmys ir Petras Mikelionis, vicemerai Gediminas Budnikas ir Arvydas Garbaravičius, viešosios įstaigos “Krepšinio perspektyvos” direktorius Andrius Stankevičius.

Į pokalbį taip pat buvo pakviesti A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro valdybos pirmininkas Mindaugas Plūkas bei ilgametis Lietuvos rinktinės ir “Žalgirio” vyriausiasis treneris Vladas Garastas.

Kauno vicemeras G.Budnikas “Kauno dieną” informavo, jog susirinkime pasikeista nuomonėmis apie “Žalgirio” rezultatus Eurolygoje ir Lietuvos krepšinio lygos (LKL) čempionate, svarstyta, ko reikia komandai, kad ji žaistų sėkmingiau.

“Ponui Mindaugui Plūkui išsakėme savo pastebėjimus. Jis papasakojo, kokias problemas šiuo metu sprendžia bei rengiasi spręsti klubo šeimininkai. Nutarėme, jog praverstų dar vienas, gerokai nuodugnesnis pokalbis, kuriame dalyvautų ir komandos treneriai. Jį surengsime artimiausiu metu”, - sakė G.Budnikas.

Pasak vicemero, šį kartą nekalbėta apie galimą “Žalgirio” trenerių keitimą ar komandos papildymą naujais žaidėjais.

Per mažai pasitikima jaunimu

“Mums neramu. Žiūrime visas žalgiriečių rungtynes, ir ne viskas, ką matome, yra be priekaištų”, - teigė G.Budnikas. Pašnekovo nuomone, abejonių kelia kai kurie “Žalgirio” trenerių taktikos sprendimai, žaidėjų fizinio pasirengimo lygis.

“Mindaugo Plūko teiravomės, kaip klubas rengia rezervą, kokie perspektyvūs žaidėjai yra komandos akiratyje. Antra vertus, klausėme, kodėl per mažai pasitikima dabar ekipai atstovaujančiais jaunais krepšininkais Vidu Ginevičiumi, Tadu Klimavičiumi”, - pasakojo G.Budnikas.

Buvęs žalgirietis stebėjosi paskutiniu kauniečių kelionės į Podgoricą akibrokštu, kai lėktuve neatsirado vietos įžaidėjui Giedriui Gustui, todėl jis liko namuose.

“Per daugiau nei dešimt metų, kuriuos praleidau “Žalgiryje”, nė karto nebuvo nesusipratimų, kad žaidėjas netilptų ar pavėluotų į traukinį, lėktuvą. Šis įvykis tikriausiai ir pačiam krepšininkui buvo psichologinis smūgis”, - tvirtino Kauno vicemeras.

Anot jo, permainingas “Žalgirio” žaidimas liudija, jog komanda stokoja argumentuotos bei stabilios motyvacijos: tikslas lyg ir yra, tačiau jo siekiama pasikliaujant atsitiktine sėkme.

Tikisi efektyvių sprendimų

Kauno rajono mero P.Mikelionio teigimu, abi savivaldybės geranoriškai suinteresuotos ne tik “Žalgirio” šiandiena, bet ir rytdiena, tačiau šiuo metu sprendimus privalo priimti komandos šeimininkai.

“Man regis, klubo vadovai supranta mūsų susirūpinimą ir realiai vertina pageidavimus. Nesiūlėme konkrečių receptų, ką reiktų daryti, kad ekipa atsitiestų, pradėtų žaisti kokybiškesnį krepšinį nei dabar. Paprašėme supažindinti mus su ne vien artimiausiu metu numatomais darbais, bet ir būsimų sezonų planais, nes norime, kad savivaldybių parama būtų naudojamasi efektyviai”, - sakė meras.

P.Mikelionis nemano, kad nutarimas paremti “Žalgirį” galėtų būti peržiūrėtas ar atšauktas.

Pajėgūs įveikti krizę

Pasak A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro valdybos pirmininko M.Plūko, miesto Savivaldybėje įvykęs pokalbis buvo konstruktyvus ir naudingas. Komandos rezultatai Eurolygos turnyre netenkina nei miesto ir rajono valdžios atstovų, nei komandos rėmėjų ir gerbėjų.

“Užsiminėme apie kai kurias nesėkmių priežastis ir sutarėme kol kas nesiimti radikalių sprendimų.

Nežinau, ar keisime trenerius bei kai kuriuos žaidėjus. Manome, jog ir dabartinė komandos sudėtis pajėgi įveikti krizę. Kol kas geriausias variantas - nieko nekeisti”, - įsitikinęs M.Plūkas.

Garsus treneris linki neskubėti

V.Garastas tvirtino, jog klubo vadovų pagrindinis rūpestis - dirbti taip, kad “Žalgirio” rezultatai visus tenkintų. Labai gerai, kad miesto ir rajono vadovai inicijavo šį susirinkimą ir parodė, jog nėra abejingi garsiai krepšinio komandai.

Paklaustas, ar šiuo metu reikalingos radikalios permainos “Žalgirio” ekipoje, legendinis šalies krepšinio treneris pritarė klubo vadovų nuomonei, kad kol kas nereikėtų skubėti. Komandos treneriai - ne naujokai, jie turėtų sutelkti žaidėjus ir pasiekti pageidaujamų rezultatų.

“Žinoma, dabartinė situacija nėra džiuginanti, bet, tikėkimės, kad ji - laikina. Sezonas dar tik prasidėjo, todėl Eurolygos varžybose dar niekas neprarasta. Nereikia dramatizuoti padėties, daryti perversmus, kurie kažin ar būtų naudingi “Žalgiriui”.

Mano nuomone, reikia susitikti su treneriais ir žaidėjais. Visiems reikia gelbėtis kartu. Krepšinio specialistų pakantumas ir geranoriški patarimai greičiau padėtų surasti geriausius sprendimo variantus. Tokių situacijų, kaip dabartinė, yra buvę ir anksčiau. Nesėkmės užgrūdino “Žalgirį”, kuris ne tik išliko, bet ir pergalingai žingsniavo per Europą”, - sakė V.Garastas.

Akcijų kol kas nepirko

Per 5 metus Kauno miesto savivaldybė “Žalgirio” klubui planuoja skirti 15 mln. litų. Tam tikslui yra įkurta viešoji įstaiga “Krepšinio perspektyvos”. Per tą patį laikotarpį 2,5 mln. litų “Žalgiriui” įsipareigojo skirti ir Kauno rajono savivaldybė, kasmet iš biudžeto komandai pažadėjusi išmokėti po 500 tūkst. litų.

Šiuos sprendimus aukštai įvertino praėjusią savaitę Kaune viešėjęs Europos krepšinio lygų sąjungos (ULEB) Eurolygos vykdantysis direktorius Chordis Bertomejus. Jis užtikrino, jog žalgiriečiai bus ramūs dėl vietos Eurolygoje, jei vietos valdžia klubui garantuos ilgalaikę paramą.

Kol kas nei miesto, nei rajono savivaldybės nėra tapusios klubą valdančio A.Sabonio “Žalgirio” krepšinio centro akcininkėmis, neturi valdyboje savo atstovų ir sprendimo teisės.

G.Budnikas ir P.Mikelionis neatmetė galimybių, kad akcijų bus įsigyta.

“Jei paaiškės, kad reikalai “Žalgiryje” negerėja, pirksime savivaldybei siūlomus 35 procentus akcijų ir tiesiogiai įsitrauksime į klubo valdymą. Taip pasielgs ir rajono savivaldybė”, - pabrėžė Kauno vicemeras.