Regatoje – 6 proc. moterų

Buriavimas laikomas džentelmenų sportu. O kur šiame džentelmenų sporte moterų vieta? Ar tik laukti ant kranto po varžybų grįžtančių vyrų? Tikrai ne – tvirtina keletas Kuršių marių regatoje plaukiančių jachtų įgulos narių moterų.

Kaimynai latviai turi moterišką įgulą, kuri plaukia ir dalyvauja varžybose jachta „Ra“, Vokietijoje rimtos sportininkės – „Tutima“ įgula. Šiais metais net vienoje iš sunkiausių kreiserinių jachtų varžybų „Volvo Ocean Race“ pirmą kartą dalyvaus moterų įgula „SCA“.

Nors Lietuvos sportiniame buriavime moterys yra pasiekusios aukščiausių laimėjimų (Gintarės Scheidt iškovotas olimpinis sidabras ir pasaulio čempionės titulas), kreiserinių jachtų varžybose moterų nėra daug. Šių metų Kuršių marių regatoje plaukia apie 280 buriuotojų, iš kurių 18 iš jų arba 6 proc. dalyvių – moterys.

Ne vienerius metus šioje regatoje dalyvaujantis buriuotojas Andrius Končius teigė, jog nors ir po truputį, tačiau moterų vis daugėja.

„Vis dažniau galima išvysti tarp regatos dalyvių moterų ir jų rolė įguloje – tikrai ne puodams plauti. Tai lygiavertės įgulos narės. Be to, moterų buvimas laive verčia pasitempti ir būti džentelmeniškesniais vyrus“, – teigė A. Končius.

Lietuvos buriuotojų sąjungos vadovas Naglis Nasvytis mano, jog anksčiau moterų regatose buvo mažiau, nes jachtos buvo nedidelės, be patogumų, todėl mišriai įgulai buvo gana sudėtinga ilguose plaukimuose. Dabar jachtose yra visi patogumai, atskiros kajutės, todėl ir moterų laivuose po truputį daugėja. Jis džiaugėsi, jog mažuosiuose laivuose mergaičių yra net daugiau nei berniukų.

„Pradėjusios nuo mažesnių jachtų, jos tikriausiai vėliau buriuos didesniais laivais. Todėl manau, kad buriavimo ateitis daug labiau priklausys nuo moterų“, – kalbėjo N. Nasvytis.

Diskriminacijos nejaučia

Nuolatinė „Esox“ įgulos narė Agnė Stankutė teigė nejaučianti jokios diskriminacijos iš kitų įgulos narių.

„Manęs tikrai nenuveja tik gaminti valgyti“, – sakė A. Stankutė.

Buriuoti ji pradėjo prieš septynerius metus – iš pradžių su jachta „Baraka“, o šiemet jų įgula plaukia jau nauju laivu „Esox“. A. Stankutė, kaip ir visa jos įgula, yra labai azartiška ir dalyvaudama varžybose labai nori laimėti. Plaukimo metu dažniausiai ji reguliuoja bures, dirba laivo priekyje, padeda pakelti, nuleisti pavėjines bures. O geriausiai jai sekasi nuleidus didžiulę lengvą pavėjinę burę spinakerį jį labai greitai supakuoti.

A. Stankutė prisipažino, jog kai kuriose pozicijose jai fiziškai per sunku.

„Ištvermės šiame sporte tikrai reikia. Ir stiprių rankų patempti bures. O ir mėlynės, susirinktos plaukimo metu, moteriai mažiau reikalingos nei vyrams ir ilgų nagų neužsiauginsi“, – juokėsi ir rodė savo rankas buriuotoja. Ji mano, jog buriavimas – tikrai nemoteriškas sportas – sunkus, reikia daug ištvermės, įvairios oro sąlygos, bet vis tiek plaukia ir neketina šio užsiėmimo mesti.

Burs moterišką įgulą

Greičiausiose Lietuvoje kreiserinėse „RS-280“ klasės jachtomis iki šiol plaukdavo vien vyrai. Tačiau šioje Kuršių marių regatoje jachta „Knygų klubas“ plaukė net dvi moterys – Giedrė Saulenė ir Eva Paplauskienė.

„Vyrams atrodo, jog mes turime mažai jėgos, bet dalyvavusios „RS-280“ klasės varžybose, mes taip nebemanome. Artimiausiu laiku ketiname burti tik moterišką įgulą“, – savo planus atskleidė „Knygų klubo“ įgulos narės.

Jos mano, jog moterims šiame sporte yra tikrai sunkiau ir kol neparodai, ką sugebi, joms skiria tik pačius paprasčiausius darbus.

Jachtos „Knygų klubas“ įgula teigia, jog merginos – vienos iš labiausiai spirgančių ir degančių laimėti įgulos narių.

„Iš pradžių buriavimas mums buvo kaip kitoks atostogų leidimo būdas, tačiau dalyvavusios varžybose, pajutusios tą azartą, adrenaliną, supratome, jog varžytis mums labiau patinka“, – energija tryško moterys.

Įgulos narės dirba su genakeriu, kitomis burėmis, tampo virves. Jos itin džiaugiasi, kai varžybose aplenkia savo priešininkus ir gali įrodyti, jog moterys taip pat gali varžytis ir prilygti buriuotojams vyrams.

Marti pasirinkimo neturėjo

Kuršių marių regatos dalyvės jachtos „Regina“ įgula susideda tik iš vienos Lukšių šeimos. Jachta plaukia tėvas Albertas, motina Irena, du sūnūs Andrius ir Mantas ir pastarojo žmona Indrė. Taigi, jachtoje – net dvi moterys. Irena pasakojo, jog buriuoja nuo jaunystės su savo vyru. O kai atsirado vaikai šio užsiėmimo nemetė ir dabar plaukia jau visa šeima. Net jachtą reikėjo pirkti didesnę, kad visi sutilptų. Šioje įguloje moterys nesiveržia įrodyti savo pranašumo, tačiau mielai leidžia laiką su visa šeima. Tai ypač svarbu mamai Irenai Lukšienei, kuri jachtoje, kaip ir namie – tikra šeimininkė. Ir valgyti vyrams padaro, ir laivą aptvarko.

„Šeima – man didžiausia vertybė. Smagu, kad galiu visą laisvalaikį leisti su jais“, – džiaugėsi moteris.

O marti Indrė, kuri prieš susipažįstant su savo vyru net laive nėra buvusi, neturėjo kito pasirinkimo – juk jos vyras ir artimieji visas atostogas praleidžia jachtoje ir tai jų gyvenimo būdas.

„Pradėjau plaukioti su jais ir man pradėjo patikti. Dabar net neįsivaizduoju, kad galėčiau laukti krante“, – kalbėjo I. Lukšienė. Ji nuo savo vyro Manto užsikrėtė aistra ir burlentėms.

Moterų laive vis daugėja, ir prietaras, jog „moteris laive – bus nelaimė“, tikrai atgyveno. Tai bando ir įrodyti tos 18 Kuršių marių regatos dalyvių.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)