Vienas garsiausių Lietuvos lengvaatlečių A. Sorokinas sekmadienį Vilniuje sieks naujo pasaulio rekordo – mėgins 100 kilometrų nubėgti per 6 valandas arba greičiau.

Ar jam pavyks tai padaryti, kviečiame stebėti Delfi ir Delfi TV.

Dabartinis pasaulio rekordas priklauso būtent lietuviui. 100 km atstumą iki šiol jam greičiausiai pavyko įveikti per 6 val. 5 min. ir 51 sekundes – tai jis padarė pernai balandį Bedforde.

„Šiandien pavyko išsimiegoti. Liko 40 valandų iki varžybų – jaudulys labai didelis, jaučiu spaudimą. Organizavome viską Vilniuje, viskas ant delno, visi diržai pastatyti. Nežinau, kaip miegosiu kitą naktį. Kūnas pasiruošęs, jausmai geri. Yra panikos priepuolių, nerimas ir taip toliau, bet be to neapsieisi. Organizmui didelis stresas.

Ateina jaudulys ir visokiausios mintys – kad nesugebėsiu”, – atviras buvo ultramaratonininkas.

Paslapčių, kaip įveikti šiuos jausmus A. Sorokinas neturi – jie aplanko visada, o išgaruoja pradėjus bėgti.

Bėgimas prasidės 6 ryto – jis vyks 1600 metrų ilgio ratu, Vilniaus gatvėmis, tad sportininkams reikės nubėgti 50 tokių ratų. Šį iššūkį mėgins įveikti ne tik A. Sorokinas, bet ir dar apie 30 Lietuvos bei užsienio sportininkų, tarp kurių yra atvykstančių net iš Afrikos.

Į rekordą rimtai taikosi ir olandas Pietas Wiersma, atskleidęs, kad treniruočių metu jam pavyko palaikyti rekordui reikalingą tempą.

„Atvykau čia, kad bėgčiau greitai, todėl tikrai žiūriu į rekordą. Mano treniruotės vyko puikiai. Esu užtikrintas dėl šio savaitgalio ir galiu pagerinti rekordą”, – kalbėjo jis.

„Priešininkai labai stiprūs. Spaudimas, noras pagerinti pasaulio rekordą – irgi baisokas”, – rimtai į varžovus žvelgė ir pats A. Sorokinas.

Jam pasiruošimas ir treniruotės taip pat klostėsi gerai, nors po stovyklos JAV visą savaitę kankino nemiga. Lietuvis taip pat griebėsi naujos taktikos – numetė 5 kilogramus.

„Kūnas gerai reaguoja į krūvius ir atsistatymą. Viskas vyko pagal planą. Dabar sveriu kaip dešimtoje klasėje. Pirmą kartą tą darau, irgi šiokia tokia rizika, žiūrėsime ar tai išeis į naudą ar ne”, – svarstė sportininkas.


Panašu, kad sekmadienį oro sąlygos bus tinkamos rekordo siekimui, bet A. Sorokiną neramina vienas dalykas.

„Bijau tik dėl vėjo, jis šiuo metu gana stiprus. Ryte jis nebūna toks stiprus. Kalbant apie temperatūrą, apie dešimt laipsnių yra komfortiška, artėjant prie finišo bus apie dvidešimt – jau karštoka, bet galima apsipilti vandeniu. Čia ne maratonas, greitis kiek mažesnis, todėl ir temperatūra gali būti aukštesnė”, – vertino rekordininkas.

Norint pagerinti rekordą ir „tilpti“ į 6 valandas, kilometrą reikės nubėgti vidutiniškai ne lėčiau kaip per 3 min. 35 sek.

A. Sorokinui padės vadinamieji „zuikiai“ – bėgikai, kurie diktuoja tempą ir taip padeda siekti rekordo. Tarp jų bus Lietuvos bėgimo elitas – Remigijus Kančys, Egidijus Adomkaitis ir Linas Mikalainis.

A. Sorokinas turi iš anksto apgalvotą bėgimo planą, bet jį gali tekti koreguoti, o ir minėtas olandas gali įnešti sumaišties.

„Dažniausiai yra planas, bet jis koreguojamas bėgimo metu. Startuosime pasaulio rekordo tempu, o bėgimo metu koreguosime jį. Gal sakysiu, kad pagreitiname, o gal sakysiu, kad bandome lėčiau.

Morališkai bus sunkiau, jeigu jis (P. Wiersma – Delfi) pradės bėgti greičiau, nes galvosiu, kad reikia vytis. Manau, kad bėgsime kartu, bent pirmą pusę. Pagrindinės varžybos prasideda po pirmųjų 50 kilometrų – juos gali įveikti bet kas, o vėliau jau prasideda”, – kalbėjo ultramaratoninkas.

Paskutinę parą A. Sorokinas ketina praleisti vienas ir kaip reikiant pavalgyti.

„Net ir gyvensiu viešbutyje. Norisi pabūti vienam, kad diena ramiai prabėgtų, galėčiau pagulėti, pavalgyti, nes dabar yra angliavandenių užkrovos metas – galiu sau leisti suvalgyti daugiau bulvių, makaronų, košių, bandelių, kad pasikraučiau”, – juokėsi jis.

Vis tik sekmadienį vienatvės jau nesinorės – A. Sorokinas kviečia visus ateiti ir palaikyti jį trasoje.

„Man labai svarbus palaikymas, ypač kai liks 2-3 valandos iki finišo. Kviečiu visus, ateikite apie 10 val. Pradžioje gal ir nereikia, bus ankstyvas rytas, šalta, ką ten veikti”, – vėl juokavo bėgikas.

Jis visus kviečia rinktis Švitrigailos g. 32 – ne tik palaikyti, bet ir atsivesti vaikus, nes čia lauks batutas ir kitos pramogos.

Delfi bus galima stebėti visą šį bėgimą nuo 6 val. ryto iki preliminariai 12 val. arba kol sportininkai įveiks numatytą atstumą. Delfi TV šį renginį rodys nuo 11 val., sportininkams priartėjus prie finišo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją