Teisę dalyvauti „Ms. Olympia“ varžybose lietuvė iškovojo triumfavusi profesionalų varžybose Alikantėje, Ispanijoje. Kaip sako ji, į jas atvedė visiškas atsitiktinumas, bet šie dažnai ją lydi.

„Dalyvavome varžybose Budapešte, kuriose dėl pozavimo klaidų užėmiau tik ketvirtą vietą. Turėjome nusipirkę skrydžio bilietus į Rygą, iš ten planavome važiuoti į Varšuvą, nes turime klientus, kuriems reikia padėti. Prieš išvykstant, nuėjau pasportuoti ir sutikau keletą žmonių, kurie rengė varžybas Ispanijoje. Buvau užsidėjusi ispaniškus marškinėlius ir jie paklausė, kodėl nedalyvausiu varžybose Alikantėje.

Aš net nežinojau, kad toks turnyras vyks. Buvo likusios trys dienos. Naktį nusipirkau bilietus, o prieš lipant į sceną Budapešte, susiradau, kur gyvensiu Alikantėje. Visa mano komanda išvažiavo į Rygą, o aš išskridau į Alikantę. Kas gyvenime geriausio atsitinka, turbūt ir būna neplanuota“, – praėjus kuriam laikui po triumfo Delfi sakė D. Dvarionaitė.

„Ms. Olympia“ varžybose iki šiol yra dalyvavę vos keturi lietuviai. Moterų varžybose varžėsi Natalija Murnikovienė, Živilė Raudonienė, Inga Neverauskaitė, vyrų – Robertas Burneika.

Tiesa, tik R. Murnikovienė iš šių atletų gyveno ir varžyboms ruošėsi Lietuvoje. Tad galima sakyti, kad atstovą iš Lietuvos didžiausių kultūrizmo varžybų scenoje matysime po 28-erių metų pertraukos. Įdomu tai, kad N. Murnikovienė ir D. Dvarionaitė nuolat viena kitą mato.

„Mes su Natalija gyvename viename rajone, mūsų namus skiria 100 metrų, sportuojame toje pačioje salėje ir abi esame klaipėdietės“, – juokiasi D. Dvarionaitė.

Lietuvės sportinės karjeros kelią galima pradėti skaičiuoti nuo 2014 metų – šiuo sportu ji susidomėjo pamačiusi „Bikini“ kategorijos atstoves. Paklausiusi rekomendacijos, ji atvyko pas trenerį Edgarą Bušmą, kuris dabar jos gyvenime užima daug didesnę dalį – yra būsimas vyras.

Vos po metų ji pirmą kartą užlipo ant scenos.

„Pirmose varžybose net nemokėjau pozuoti, likau paskutinė tarp 40-ies dalyvių. Jau tada stovėdama scenoje supratau, kad čia būsiu visą gyvenimą, nors ir likau paskutinė“, – prisimena ji.

2017 metais D. Dvarionatė pradėjo šluoti prizines vietas, bet po metų teko nusivilti – statulėles pakeitė ketvirtos ir penktos vietos.

„Bikini kategorijai mano raumenys buvo per dideli, konkrečiai – blauzdų. O jų aš niekaip nesumažinsiu. Tuo metu buvo keičiami bikini kategorijos standartai, teisėjai norėjo plonesnių kojų. Neatitikau standarto. Tris metus buvau užsidariusi sporto salėje, priaugau 10 kg svorio ir perėjau į „Wellness“ kategoriją“, – prisimena ji.

O kas slypi po šiuo žodžiu – „Wellness“?

„Tai viena lengviausių kategorijų. Yra bikini, tada „Wellness“ ir jau kitos kategorijos. Mes turime turėti didesnį raumenyną kojose ir sėdmenyse, bet negalime turėti didelės nugaros, didelių rankų ar pečių, liaudiškai sakant nueiti ir kačialinti viršaus. Turi būti gražus ir proporcingas, o sėdmenys atsiskirti nuo kojų“, – paprastai kategorijos reikalavimus nupiešė sportininkė.

Perėjus į šią kategoriją laukė varžybos ir dar vienas atsitiktinumas. Varžybos vyko tarp mėgėjų ir profesionalų – iš pradžių D. Dvarionaitė planavo rungtis tarp mėgėjų, bet paskutinę akimirką E. Bušma įtikino išbandyti save ir tarp profesionalių – bent pamatyti, ko dar trūksta ir kur reikėtų padirbėti.

Rezultatas – D. Dvarionaitė susišlavė pirmas vietas tiek tarp mėgėjų, tiek tarp profesionalių.

„Važiavome tik pamėginti, o laimėjome profesionalo kortą“, – dabar prisimena ji.

Ši leido dalyvauti varžybose, kuriose dalinami kelialapiai į „Mr. Olympia“ varžybas. Pati D. Dvarionaitė netikėjo, kad svajonė išsipildys taip greitai. Dar šių metų sausį ji skaičiavo, kad kelias iki šių varžybų scenos truks trejus metus. O prireikė tik devynių mėnesių.

Kokios emocijos užplūdo ant scenos Alikantėje, suvokiant, kas įvyko?

„Kai tave lygina ant scenos su kitomis sportininkėmis, gali daugmaž nuspręsti, kokią vietą užimsi. Pirmame palyginime mane pastatė į antrą poziciją, tad supratau, kad jau esu bent antra. Galvojau, kad kita mergina bus pirma, nes ją buvo pastatę į vidurį. Tada buvo antras lyginimas – mane pastatė į vidurį. Nors ir pasakė mano numerį, varžovė automatiškai ėjo į vidurį ir negalėjo suprasti, kas vyksta. Tada supratau, kad reikia kentėti iki paskutinio.

Kai paskelbė, kad esu pirma.. Nesupratau, springau, verkiau. Apdovanojimus prisimenu kaip juodą burbulą, nes nesuvokiau, kas vyksta. Šokas ir ašaros“, – emocingai pasakojo ji.

Ši pergalė pakeitė ir tolimesnius gyvenimo planus.

„Sakiau, kad visą gyvenimą eisiu tol, kol gausiu kelialapį į „Ms. Olympia“ varžybas ir tada eisiu gimdyti vaikų. Bet po pergalės pasakiau, kad dar ne, neisiu, jeigu viskas čia taip greitai įvyko“, – juokiasi ji ir priduria, kad dabar laukia sunkiausi gyvenime pasiruošimo metai. – Nežinome, ar teks vykti į Las Vegasą ar Floridą. Kaip teisėjai sakė, tik dabar pradėsiu daryti savo formą. Bus sunkūs metai, nebus atsipalaidavimo, bus didelis režimas visus metus ir tai kažkiek baugina. O kas bus vėliau – niekada nežinome.“

D. Dvarionaitė jau žino, ką per pasiruošimą kultūrizmo olimpo varžyboms reikės pagerinti.

„Pagrindinis pasiruošimo tikslas – augintis didesnius sėdmenis. Pavyzdžiui, man negalima nė trupučio užsiauginti didesnių pečių. Yra griežtos ribos, nieko per daug keisti neturiu, tik kaip balioną išpūsti sėdmenis. Ir tai yra sunku. Turi padidinti tik vieną kūno vietą, nedidinant kitų. Net buvo pastebėjimas, kad galėčiau pasmulkėti. Kaip juokiamės, visus metus manęs laukia sėdmenų treniravimas“, – sako ji.

Dar vienas svarbus dalykas – nekelti sau per didelių lūkesčių. Kol kas tai veikia.

„Visą laiką, kiek dalyvaujame varžybose, kai labai tikiesi ir atvažiuoji manydamas, kad laimėsi – nelaimi. Tada būni piktas, nervingas. Visi geriausi momentai ir laimėjimai ateina tada, kada visiškai nesitiki. Tada esi laisvas, laimingas, labai savęs nespaudi. O kai spaudi save, gaunasi ne taip viskas gerai“, – įsitikinusi D. Dvarionaitė.