Vienas ištvermingiausių Lietuvos bėgikų įrašytas į pasaulio Gineso rekordų knygą, mat 1998 metais Nanango (Australija) pasiekė 1000 mylių bėgimo pasaulio rekordą. Būdamas 57 metų amžiaus, P. Silkinas šią distanciją įveikė per 11 parų, 13 valandų, 54 minučių, 58 sekundes.

Lietuvoje P. Silkinas žinomas kaip „paros“ bėgimų pradininkas. 1991 metais jis surengė pirmąsias tokias varžybas Kretingoje. Tuo metu prie starto stojo devyni bėgikai. Pirmoji vieta atiteko Nikolajui Safinui iš Podolsko, kuris per parą nubėgo 228,8 km, antrasis buvo P. Silkinas, penkiasdešimtojo gimtadienio proga įveikęs 216,45 km. Begalinės ištvermės reikalaujantys paros bėgimai P. Silkino iniciatyva vyko dar keturis kartus.

Per parą bėgikas tikina nubėgąs apie 24 km, per gyvenimą – jau yra įveikęs apie 320 000 km. P. Silkino teigimu, jis jau bene aštuonis kartus apibėgo žemės rutulį. Kalbėdamas apie savo pasiekimus sako ypatingų paslapčių neturintis.

„Reikia mylėti bėgimą, nenuodyti organizmo chemija, tabako dūmais, blogomis mintimis, o rekordai ateis savaime. Negalima bėgioti per tirštą rūką - tai kenkia plaučiams. Žiemą atšaldau lauke kibirą vandens ir parbėgus pramušu leduką ir užsipilu ant galvos. Vasarą sunkiau, kadangi iš čiaupo bėga šiltas, +8°C vanduo. Su bėgimu labai derinasi plaukimas - reikia per savaitę tris, keturias valandas paplaukioti“, - vardina garbaus amžiaus sportininkas.

Šiais metais sportininkas tarptautiniame, kasmetiniame Kauno maratone startuos antrą kartą. Pernai 72 metų bėgikas iš Kretingos nušluostė nosį ne vienam bėgikui - maratono distancijoje P. Silkinas užėmė 30 vietą ir buvo pirmas savo amžiaus grupėje.

Paklaustas, kaip pavyksta išlaikyti tokią gerą sportinę formą, P. Silkinas tikina valgąs tik natūralų maistą ir nevartojąs jokių papildų.

„Vitaminus ir mineralus reikia pasiimti iš gamtos, chemija tik užteršia organizmą ir atima jėgas. Uogų susirenku vasarą. Labai gerai tinka avietės, šeivamedžio uogos. Geriu pušų spyglių arbatą, pavasarį darausi kiaulpienių salotas, per dieną suvartoju 20 g krapų. Kiaušinių suvalgau tik po du per savaitę. Iš mėsos geriausiai tinka vištiena, bet nedažnai. Penkias dienas prieš paros bėgimus mėsos visai nerekomenduoju valgyti“, - vardina P. Silkinas.

Lietuvos ir pasaulio rekordininkas tikina, jog aktyvus jis nuo vaikystės, gyvenimas privertė - po karo tekdavo nemažai palakstyti rankiojant įvairius daiktus, kuriuos pardavę vaikai lėkdavo į kiną. Vėliau ultra ilgų distancijų bėgikas pradėjęs plaukioti, slidinėti. P. Silkiną tuo metu sportuoti įkvėpė ne kas kitas, o kine matytas Tarzanas.

„Tuo metu nebuvo kažkokio sportininko kuriuo žavėtumėmės, bet užtat buvo filmas apie Tarzaną - apie džiunglių tarzaną, kuris greit plaukė, greit visur užsiropšdavo, buvo stiprus, protingas, universalus, prie visko prisitaikantis. Tad norėjome būti panašūs į JĮ“, - šypsosi sportininkas ir tikina šiuo metu sveikatą nesiskundžiantis ir pasirengęs startui Kaune.

II-asasis kasmetinis, tarptautinis Kauno maratonas vyks šių metų birželio 15 dieną Kaune. Planuojama, kad jame dalyvaus apie 4000 sportininkų, bėgimo ir šiaurietiško ėjimo entuziastų iš Lietuvos ir pasaulio. Dalyviai gali rinktis maratono, pusės maratono, 10 km ir 5 km distancijas. Šeimoms, vaikams ir visiems, kurie nori linksmai praleisti vasarišką sekmadienį, siūlomas Kauno Akropolio Šeimų bėgimas ir bėgimas su vaikiškais vežimėliais.

Renginio globėjas - daugkartinis olimpinis ir pasaulio čempionas Virgilijus Alekna.

Daugiau informacijos apie II-ąjį Kauno maratoną: www.kaunasmarathon.lt ir www.facebook.com/KaunoMaratonas

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)