„Žinojau savo tikslą ir jo siekiau. Nuo pat kovos pradžios perėmiau iniciatyvą ir jos nepaleidau. Priešininkas buvo tikrai gerai pasiruošęs, tačiau niekas nesitikėjo, kad mažai kam žinomi lietuviai gali būti stipresni. Kaip ir visada būna - šiame sporte turi laimėti tas, kas yra stipresnis“, - po kovos sakė V. Valančius.

Dvi dienas Ispanijos kurorte Ibizoje vykusiame „Ibiza Muay Thai on the Beach 2012“ turnyre kovėsi profesionalūs Muay Thai kovotojai iš Tailando, Vokietijos, Danijos, Lenkijos, Ispanijos, Italijos, Olandijos ir Lietuvos.

Mūsų šaliai atstovavo du Kauno sporto klubo „Titanas" sportininkai - graikų-romėnų imtynių tautinės olimpiados čempionas, Lietuvos Muay Thai čempionas, Lietuvos kikbokso vicečempionas, Baltijos šalių Muay Thai vicečempionas bei daugkartinis MMA (Mixed Martial Arts) dalyvis ir nugalėtojas V. Valančius (75 kg) bei Lietuvos Muay Thai čempionas, Europos K-1 vicečempionas Aurimas Saulis (70 kg).

Abu sportininkai iš Lietuvos užtikrintai žengė į pusfinalį, tačiau čia kovos susiklostė skirtingai. V. Valančius į finalą iškopė antrame pusfinalio raunde į nokautą pasiuntęs Italijos atstovą Simonę Ballerinį.

Tuo tarpu A. Saulis nusileido pajėgiam priešininkui iš Olandijos Angelui Ferrero. Svorio kategorijos iki 70 kg turnyro nugalėtoju tapo tailandietis Winai'us Theptanee, finale per 20 sekundžių spyriu į kojas nugalėjęs Ispanijos atstovą.

Apie Muay Thai

Muay Thai kovos menas išsivystė apie 1600 metus Siame (dabartinis Tailandas). Siamo kariai buvo mokomi kovoti ne tik su ginklu rankose, bet ir jo netekus. Įdomu tai, jog Muay Thai Tailando armijoje praktikuojamas iki šiol.

Muay Thai kaip sporto šaka pripažinta 1929 metais. Europoje pirmi Muay Thai sportu susidomėjo Nyderlandų sportininkai. Kitose pasaulio šalyse Tailando boksas išpopuliarėjo apie 1980 metus. Šiuo metu sunku būtų rasti nors vieną pasaulio šalį, kurioje nebūtų vystomas Muay Thai sportas. Į Lietuvą ši sporto šaka atkeliavo 1990 metais. Klubas „Titanas” Kaune – pirmas šalyje, kuriame pradėtas treniruoti Muay Thai.

Muay Thai kovos vyksta grojant muzikai. Prieš kiekvieną kovą sportininkas atlieka ritualinį šokį Ram Muay, kurio metu dėkoja mokytojui, tėvams ir dievams, suteikusiems galimybę kautis ringe.

Tailando karių naudoti tradiciniai rankas juosiantys odiniai ar kanapių pluošto raiščiai XX a. buvo pakeisti europinio tipo pirštinėmis. Sportininkams kovos metu leidžiama dėvėti elastinius raiščius, kurie apsaugo čiurnos sąnarį, rankos apvyniojamos tvarsčiais, kurių ilgis 2,5 m, o plotis - 5 cm. Privalomos dantų bei lytinių organų apsaugos ir sportinės trumpikės.

Muay Thai pripažinus sporto šaka, įvestos svorio kategorijos bei apribotas kovos laikas iki 5 raundų po 3 min. Be teisėjo ringe, dirba dar trys šoniniai teisėjai. Įvedus taisykles, uždrausti imtynių elementai, smūgiai galva, smaugimai bei gulinčio varžovo atakos.

Pergalė skiriama už nokautą, taškus, varžovui pasidavus. Muay Thai, kaip ir daugelis kitų kovos menų, yra ne vien sporto šaka, bet kartu ir gyvenimo būdas. Šią kovos meno sporto šaką praktikuojantys žmonės sustiprėja ne tik fiziškai, bet ir moraliai bei emocionaliai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (47)