29-erių vilnietis sekmadienį nurungė tris japonus paeiliui: Hotaką Yoshizawą, Nariyoshi Tadą ir Ryuji Todą – pastarąjį siuntė į nokdauną („wazari“) efektingu smūgiu koja į galvą.

Galiausiai ketvirtasis japoniškas barjeras atlaikė vieno aukščiausių turnyre – 193 cm ūgio ir 97 kg svorio – Lietuvos kovotojo atakas. Trenerio Pauliaus Klapatausko auklėtinis įpusėjus pusfinaliui perleido iniciatyvą absoliučiam Japonijos čempionui Kembu Iriki, kuris laimėjo vienbalsiu teisėjų sprendimu.

Grumtis dėl trečios vietos teko su čempionato atradimu tapusiu 20-mečiu Kazachstano atstovu Antonu Zimariovu, šeštadienį užbaigusiu Luko Kubiliaus pasirodymą.

E. Sečinskis ant tatamio neužgaišo nė minutės, vieną po kito pavaišinęs oponentą dviem nokdaunais.

Šeštadienį čempionatą jis pradėjo eliminuodamas daną Liamą Jensrudą ir lenką Jakubą Teczą.

Svarbiausias savo pergales klubo „Saulės ženklas“ atstovas iki šiol buvo laimėjęs Europos pirmenybėse, kurių čempionu tapo dusyk. Šiemet Senojo žemyno čempionate E. Sečinskis pelnė sidabrą.

Pasaulio čempionate be svorio kategorijų jis dalyvavo trečią kartą, 2015-aisiais buvo pakilęs iki septintos pozicijos.

Už Tokijuje nukaltą bronzą E. Sečinskiui atiteks 1,6 tūkst. eurų dydžio Pasaulinės karatė organizacijos (WKO) premija.

Edgardas Sečinskis (kairėje), Kembu Iriki

Kovoje dėl titulo K. Iriki teisėjų sprendimu 3:0 pranoko pirmą kartą finalą pasiekusią gyvą Bulgarijos kiokušin karatė legendą Valerijų Dimitrovą. Europietiškoji publikos dalis „Tokyo Metropolitan Gymnasium“ arenoje tokį sprendimą pasitiko švilpimu ir dar kurį laiką skandavo pralaimėjusio 41-erių veterano vardą.

Vyrų turnyro Tokijuje dar nė sykio nėra laimėjęs užsienietis.

Tuo metu moterų varžybų nugalėtojų pakyla buvo išvien japoniška: auksą pelnė Mihiro Suzuki, sidabrą – Ramu Amikawa, bronzą – Yuna Mokudai.

Iš 14 kumitė (realios kovos) varžybose išvakarėse startavusių lietuvių sekmadienio sulaukė šeši.

Šeštadienį pirmame rate pasitraukė Marija Sekunda, Brigita Svinkūnaitė, Valentyna Kurmin, Julija Balčiūtė ir Domas Sutkus.

Po antros kovos kelti baltą vėliavą teko Anetai Meškauskienei, Lukui Kubiliui ir Justinui Kvietkai.

Sekmadienį visi likę Lietuvos rinktinės kovotojai pradėjo stodami prieš Japonijos atstovus.

Moterų varžybų ketvirtfinalyje Brigita Gustaitytė po dviejų pratęsimų nusileido Ramu Amikawai, vyrų varžybų šešioliktfinalyje ginklus sudėjo ir kitas pasaulio sunkiasvorių čempionas iš Lietuvos Eventas Gužauskas.

Eventas Gužauskas

Paulius Žimantas taip pat kapituliavo šešioliktfinalyje, vienu žingsniu toliau nukeliavo Laurynas Vaičikauskas ir Antanas Klibavičius.

Japonijos sostinėje karatė meistrai tradiciškai grumiasi nepasidalinę į svorio kategorijas, tad pirmenybių pabaigoje paaiškėja tik po vieną vyrų ir moterų čempioną.

Visos lietuvių sekmadienio kovos (paryškinti nugalėtojai)

Moterys

Ketvirtfinalis

Brigita Gustaitytė – Ramu Amikawa (Japonija). 20-metė japonė demonstravo savybes, kuriomis kiokušin karatė garsėja jos tautietės, ir atlaikiusi kol kas ilgiausią turnyro kovą su 21 kg sunkesne pasaulio sunkiasvorių čempione iš Lietuvos, užsitęsusią du pratęsimus, laimėjo 3:0.

Pasaulio kiokušin karatė čempionatas: kovos dėl kumitė varžybų medalių

Vyrai

Šešioliktfinalis

Eventas Gužauskas – Yuki Okada (Japonija). Iki tol jokio vargo nepatyręs pasaulio sunkiasvorių čempionas krito prieš samurajišką kovos dvasią pademonstravusį japoną, kuriam teisėjai skyrė pergalę 4:0 jau po pagrindinio laiko.

Antanas Klibavičius – Daiki Kato (Japonija). Po lygios kovos per pagrindinį laiką pratęsimo metu Japonijos kovotojų elitui priklausantis atletas kelis kartus sulaukė teisėjų įspėjimų, ir Lietuvos sunkiasvoris galiausiai laimėjo 3:0.

Paulius Žimantas – Kosei Ochiai (Japonija). Permainingą kovą laimėjo sunkiausias (125 kg) varžybų dalyvis: nors Europos čempionas iš Naujosios Akmenės buvo arčiau tikslo per pagrindinį laiką, pratęsime japonas atgijo ir smūgiais į koją laimėjo 5:0.

Edgardas Sečinskis – Hotaka Yoshizawa (Japonija). 22 cm žemesnis ir 17 kg lengvesnis japonas bandė vengti smūgių glausdamasis prie lietuvio korpuso ir taip perkėlė kovą į pratęsimą. Vis dėlto teisėjai ilgiau žaisti slėpynių nenorėjo ir skyrė pergalę 3:0 vilniečiui.

Laurynas Vaičikauskas – Shota Maeda (Japonija). Čempionato debiutantas iš Lietuvos – tikras laimės kūdikis. Klaipėdietis jau antrą barjerą Tokijuje peržengė neišliejęs nė lašo prakaito – 2015-aisiais ketvirtą vietą užėmęs jo varžovas ant tatamio nepasirodė dėl traumos.

Aštuntfinalis

Antanas Klibavičius – Valerijus Dimitrovas (Bulgarija). Nesenstantis Bulgarijos karatė veidas aktyviau užbaigė pagrindinį laiką ir nuskynė pergalę prieš lietuvį 4:0.

Antanas Klibavičius (kairėje), Valerijus Dimitrovas

Laurynas Vaičikauskas – Ryuji Toda (Japonija). Nors bandė lenktyniauti greičiu su japonu, klaipėdiečiui teko pasislinkti į šoną pralaimėjus 0:4.

Edgardas Sečinskis – Nariyoshi Tada (Japonija) Kaip ir šešioliktfinalyje, visa galva žemesnis japonas ieškojo užuovėjos nuo E. Sečinskio smūgių stengdamasis kovoti iš artimos distancijos, bet užsidirbo du įspėjimus – 4:0 laimėjo „Saulės ženklo“ atstovas.

Laurynas Vaičikauskas

Ketvirtfinalis

Edgardas Sečinskis – Ryuji Toda (Japonija). Į geriausių ketvertą trenerio Pauliaus Klapatausko auklėtinis žengė su vėjeliu, smūgiu koja į galvą pasiuntęs į nokdauną („wazari“) 17-metį varžovą.

Pusfinalis

Edgardas Sečinskis – Kembu Iriki (Japonija). Paskutinė Lietuvos medalių viltis aktyviau pradėjo kovą ir atakavo absoliutų Japonijos čempioną kojų smūgiais, bet įpusėjus pagrindiniam laikui padėtis pasikeitė. Aukštesnę pavarą įjungęs K. Iriki perėmė iniciatyvą, nuosekliai spardė varžovo koją ir galiausiai triumfavo vienbalsiu teisėjų sprendimu.

Dėl trečios vietos

Edgardas Sečinskis – Antonas Zimariovas (Kazachstanas). Kova neužtruko nė minutės: E. Sečinskis du sykius iš eilės smūgiuodamas koja pasiuntė priešininką į nokdauną ir pelnė bronzos medalį.

Primename, kad čempionatą šeštadienį atidariusiose kata (kovos pozų demonstravimo) varžybose, kurios šiose pirmenybėse vyko pirmą kartą, lietuviai liko be medalių. Toliausiai – iki ketvirtfinalių – nužygiavo Diana Mačiūtė ir Matas Sasnauskas.

Pasaulio čempionate dalyvavo per du šimtus atletų iš 61 valstybės, tarp kurių nebuvo dėl karo Ukrainoje suspenduotų Rusijos ir Baltarusijos.

Praėjusiose pirmenybėse vienintelį sidabro medalį Lietuvai pelnė Inga Mikštaitė, kuri aukščiausio rango varžybose jau nebestartuoja. Tarp vyrų tuomet išsiskyrė šeštą poziciją užėmęs E. Gužauskas.

Šeštadienio kumitė kovų santrauka:


Šeštadienio kata varžybų santrauka:
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją