Tai antras tarptautinis dailiojo čiuožimo renginys „Žalgirio“ arenoje: 2018-aisiais Kaune vyko pasaulio jaunimo „Grand Prix“ etapas, pažymėtas tuomet 14-metės A. Trusovos keturgubais šuoliais bei planetos jaunimo rekordu.

Be solistės Aleksandros Golovkinos, šokių ant ledo porų Allison Reed ir Sauliaus Ambrulevičiaus bei Paulinos Ramanauskaitės ir Deivido Kizalos protokoluose bus galima sutikti dar vieną lietuvišką pavardę: varžyboms teisėjaus tarptautinės kategorijos (ISU) teisėja Laima Krauzienė.

Prieš čempionatą ji pasidalino mintimis apie teisėjų darbą, dailiojo čiuožimo vertinimo sistemą ir kriterijus.

– Pirmą kartą Europos čempionatas Lietuvoje, ar kada nors tikėjote tokia galimybe teisėjauti tokio rango varžybose Lietuvoje?, – Delfi paklausė L. Krauzienės.

– Labai nemąsčiau apie tai, nes Lietuvoje labai prasta situacija su čiuožimo arenomis. Bet 2018 metais Lietuvoje vyko pasaulio jaunių „Grand Prix“ etapas ir jis pavyko tikrai neblogai. Kirbėjo tokia mintis, kad ir ateityje gali būti tarptautinių renginių.

Dėl Europos čempionato vilčių buvo nedaug, bet renginys patikėtas Lietuvai, dabar esu labai laiminga, jog Kaune turėsime tokį renginį. Duok dieve, kad jis įvyktų sklandžiai.

Visi žinome, kad ledas „Žalgirio“ arenoje yra laikinas. Tai truputį kėlė nerimą ir dvejonių, ar ledas Nemuno saloje bus kokybiškas.

Jo kokybę lemia aibė faktorių, pavyzdžiui, vandens kokybė, šaldymo ypatumai, arenos ventiliacija, išorės veiksniai – arenos vidaus temperatūra. Dailiajam čiuožimui reikalinga ypatinga ledo kokybė, tikiu, viskas bus gerai.

– Kiek teisėjų dirbs Kaune ir gal žinoma jų sudėtis?

– Dar spalio pradžioje Ženevoje buvo traukiami burtai, taip paaiškėja arbitrų sudėtis Europos čempionate. Burtuose dalyvauja tų šalių teisėjai, kurių atstovai varžėsi praėjusiose Senojo žemyno pirmenybėse.

Traukiama po 13 teisėjų kiekvienai rungčiai. Vienas arbitras dirba tik vienoje rungtyje.

Pernai Europos čempionate Lietuva turėjo tik šokių ant ledo poras, tad dalyvavau šokių ant ledo rungties teisėjų burtuose.

Dėkui dievui, burtai buvo sėkmingi, esu viena iš 13-os teisėjų, kurie dirbs Kaune. Tada likus 45 minutėms iki varžybų pradžios vyksta dar vieni burtai. iš 13-os teisėjų traukiami 9 arbitrai, kurie teisėjauja ritminiam šokiui.

Lieka 4 teisėjai, jie iškart pakliūna į laisvosios programos teisėjų gretas. Iš tų 9-ių arbitrų, kurie vertino ritminius šokius, burtų keliu atrenkami dar 5 arbitrai, kurie prisijungia prie laisvosios programos vertinimo.

Tad dabar nors žinau, kad tikrai teisėjausiu Kaune, bet nesu tikra, kad vertinsiu ir ritminį šokį, laisvosios programos pasirodymus.

Pavyzdžiui, pernai vertinau ritminį šokį ir po burtų nepakliuvau į laisvosios programos arbitrų gretas. Tokia sistema siekiama kuo labiau sumažinti subjektyvumo faktorių.

– Platus klausimas, bet kaip suprasti ir atpažinti dailiojo čiuožimo elementus, gal turite patarimų žiūrovams, kurie užpildys arenos tribūnas ar seks čempionatą TV ekrane?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją