Šiuo metu kovoje dėl kelialapio pirmauja Danijos buriuotojas Johanas Soe, tačiau iki čempionato pabaigos vasario 3 dieną – dar trys lenktynių dienos.

„Šiandien man buvo svarbu išnaudoti savo stipriąsias puses, tai yra greitį, ir plaukti kuo švaresniame vėjyje – taigi, su kuo mažiau žmonių aplink. Tą man pavyko tikrai labai gerai išnaudoti, visuose startuose turėjau vietos aplink save ir galėjau išnaudoti greitį. Džiaugiuosi ir tuo, kad plaukiau gana stabiliai – visi mano šiandienos rezultatai buvo tarp dešimtos ir dvidešimtos vietos“, – po finišo dalinosi šiuo metu 33 vietą bendroje įskaitoje užimantis ir į auksinį laivyną patekęs Rytis Jasiūnas.

Auksiniame laivyne varžysis ta visų 118 dalyvių pusė, kuri per pirmas tris kvalifikacinių lenktynių dienas užėmė aukštesniąsias pozicijas bendrojoje įskaitoje (nuo 1 iki 59 vietos). Būtent šiame laivyne vis dar vyks kova ir dėl olimpinio kelialapio, kuris Europos žemyno atstovams skirtas tik vienas. Kol kas šioje kovoje pirmauja 22 poziciją užimantis Danijos atstovas J. Soe.

Kitas Lietuvos atstovas, olimpietis Juozas Bernotas po trijų dienų lenktynių bendroje įskaitoje užima 65 vietą ir pasirodymą tęs sidabriniame laivyne, taigi, tarp tos pusės dalyvių, kurie po kvalifikacinių lenktynių bendroje įskaitoje užėmė vietas nuo 60 iki 118.

„Šiandien praleidom kokias penkias valandas ant vandens, suplaukėm penkias lenktynes. Buvo tikrai sunki diena. Viskas susidėjo iš detalių, tačiau man bent per tris pirmas lenktynes niekas nesidėliojo į vietas nuo pat starto. Nors atrodo, kad greitis ir visa kita buvo gerai, bet galutiniam rezultatui to neužteko – pritrūko varžybinės sėkmės. Tad man po šiandien jau skęsta tolimesnės viltys kovoti dėl gerokai aukštesnių pozicijų“, – nusivylimo neslėpė sportininkas.

Trečiąją pasaulio čempionato dieną buriuotojai varžėsi penkiose priešvėjinėse-pavėjinėse lenktynėse, kurios iš jų pareikalavo ne tik gerų startų ir gero greičio, bet ir taktinių sprendimų – teisingo numatymo, kur ir kada pasisuks vėjas distancijoje bei gebėjimo laiku į tai reaguoti.

Šiame pasaulio čempionate Lietuvos atstovai kovoja dėl vienintelio Europos žemynui šiose varžybose skirto kelialapio į Paryžiaus olimpines žaidynes. Iš 40 valstybių ir 118 sportininkų, startuojančių šiame čempionate, pagrindiniai Lietuvos konkurentai yra 16 kitų Europos žemyno valstybių, taip pat dar neturinčių kelialapio, atstovai. Jų yra 27.

Pasaulio IQFOIL čempionatas vyksta sausio 29-vasario 3 d. Lansarotėje, Ispanijoje.

Pasaulio čempionate Pajarskas neišvengė ekstremalių sąlygų ir traumų

Iki 30 mazgų (15 m/s) pastovaus vėjo, ekstremalios lenktynių sąlygos, viena po kitos virstančios buriuotojų jachtutės ir nemalonios traumos – taip atrodė priešpaskutinė ILCA 7 pasaulio čempionato, kuriame Lietuvai atstovavo Martis Pajarskas, diena. Nepaisant rezultato, neleidusio iškovoti Lietuvai kelialapio į Paryžiaus olimpines žaidynes, sportininkas pripažino, kad gavo labai geras pamokas, kaip pasiruošti bei ką patobulinti iki kitų atrankinių varžybų, kurios startuos jau vasario viduryje.

„Rezultatas tikrai netenkina, tačiau šis čempionatas parodė, kur yra silpnosios vietos, kurias reikia tobulinti iki artimiausių varžybų. Tikrai jaučiasi, kad „aprūdiję“ startai ir tikrai dar reikia padirbėti su fiziniu pasirengimu. Nes kol pučia iki kokių 18 mazgų (apie 9 m/s), atrodo, viskas gerai. Bet jei virš 20 mazgų (apie 10 m/s) – imu atsilikti greičiu ir dėl to tikrai gaila, nes tai kliudo patekti ir varžybauti auksiniame laivyne“, – atvirai dalinosi sportininkas.

Būtent itin stiprus, kartais net link ekstremalaus artėjantis vėjas vyravo Adelaidėje, Australijoje, vykstančiame ILCA 7 pasaulio čempionato finalinių lenktynių metu. Priešpaskutinę dieną stabilus vėjo greitis siekė net iki 25-30 mazgų (apie 12-15 m/s), gūsiuose – dar daugiau.
Tokiomis sąlygomis nemaža dalis laivyno neišvengė virtimų, tarp jų – ir Lietuvos atstovas.

Vieno virtimų metu M. Pajarskui teko patirti ir nedidelę traumą – incidento metu burę valdanti virvė, šotas, prispaudė žandikaulį, sužeidė lūpą. Nepaisant to, sportininkas buvo pasirengęs lentkynėms paskutiniąją dieną, tačiau lyg tyčią tądien vėjas visiškai nurimo ir lenktynių įgyvendinti nepavyko.

„Geras dalykas tas, kad likus tokiems rezultatams kaip po priešpaskutinės dienos, visi stipriausi konkurentai iš Europos šiame pasaulio čempionate iškovojo olimpinius kelialapius (jų šiose varžybose buvo skirti 7), tad konkurencija kitose atrankinėse varžybose, Europos čempionate, kur būtent Europos valstybėms bus skirti dar du kelialapiai, gerokai sumažėja“, – teigė M. Pajarskas.

Europos čempionatas vyks vasario 16-23 dienomis, Graikijoje. Dar vienas, paskutinis šansas iškovoti olimpinį kelialapį, bus balandžio mėnesį, Prancūzijos olimpinės savaitės regatoje, kuri vyks Hierese, Prancūzijoje, ir dar yra vadinama „Paskutinio šanso regata“. Šiose varžybose bus išdalinti dar 3 kelialapiai.

Pasaulio ILCA 7 čempionatas vyko sausio 26-31 dienomis, Adelaidėje, Australijoje. Auksą iškovojo Australijos buriuotojas Mattas Wearnas, sidabrą – norvegas Hermannas Tomasgaardenas, bronzą – Michaelis Beckettas. M. Pajarskas užėmė 95 vietą tarp 152 dalyvių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją