Ketvirtadienio vakarą Chožuvo Silezijos stadione buvo surengta oficiali apdovanojimų ceremonija, kurios metu ant prizininkų pakylos lipo antrajame divizione triumfavę ir bilietus elitinę grupę iškovoję Vengrijos, Ukrainos ir Lietuvos sportininkai.

Po iškilmingos dalies šių šalių lengvaatlečiai neskubėjo skirstytis ir dar kurį laiką fotografavosi bei džiaugėsi akimirka.

Tačiau galiausiai jiems palikus aikštę į ją netikėtai įžengė visa gausi Slovėnijos delegacija su disko metimo žvaigžde Kristjanu Čehu priešakyje.

Savo šalies vėliavą atsinešę slovėnai lyg niekur nieko užsiropštė ant Lietuvai priklausančio trečiojo laiptelio ir jau visiškai ištuštėjusioms tribūnoms pozavo bei mojavo taip lyg patys būtų laimėję medalius.

Ar tai reiškia, kad slovėnai teiks protestą, todėl dar tikisi pakeisti rikiuotę, kol kas neaišku. Jokios viešos informacijos apie tai nėra. Nieko apie tokį galimą posūkį nežino ir Lietuvos lengvosios atletikos federacijos atstovai.

Tiesa, Slovėnijos rinktinės apmaudą suprasti galima: jie ne tik buvo per plauką nuo išsvajotojo tikslo, bet ir jo nepasiekė itin apmaudžiai.

Ketvirtadienį tvoskiant kone 30 laipsnių karščiui vykusio vyrų 5000 metrų bėgimo paskutiniame rate netoli finišo sušlubavo Vido Botolino, kurį apleido jėgos, sveikata.

Pagalbos ranką slovėnui draugiškai ištiesė ir jį apglėbęs iki finišo linijos atvedė kroatas Dino Bošnjakas, pats dėl to praradęs ir laiko, ir pozicijų bei likęs priešpaskutinis.

Nors kroato poelgis buvo išties gražus ir kilnus, galima sakyti, kad būtent jis Slovėnijai ir kainavo komandinį medalį: teisėjai diskvalifikavo V. Botoliną, kuris vėliau pateko ir į medikų globą, dėl pažeisto 6.3.6. taisyklių punkto, skelbiančio apie tai, kad negalima fizinė pagalba iš kito atleto.

Tokiu būdu nusikamavęs V. Botolinas už paskutinę vietą negavo nė taško, nors šiaip jau yra skiriamas 1. Jo slovėnams ir būtų užtekę.

Lietuvis Giedrius Valinčius 5000 m distancijoje buvo dešimtas ir uždirbo 7 taškus.


Dramos netrūko ir pačioje paskutinėje čempionato rungtyje – mišrioje estafetėje 4 po 400 metrų. Prieš ją lietuviai jau žinojo, kad negali pralaimėti slovėnams daugiau nei trimis pozicijomis, nes lenkė juos 3,5 taško.

Lukas Sutkus, Ema Sarafinaitė, Tomas Keršulis ir Modesta Morauskaitė padarė lygiai tiek, kiek reikėjo – finišavo ketvirti ir išsaugojo auksinio pusės taško pranašumą prieš slovėnus, kurie laimėjo rungtį.

Tą didelį skirtumą padariusį pusę taško Lietuvai dar trečiadienį atnešė šuolininkas į aukštį Juozas Baikštys, kuris, peršokęs 2,15 m kartelę, pasidalino 5-6 vietas su vengru, tad abu gavo po 11,5 taško.


Primename, kad Lietuvos lengvaatlečiai Europos lengvosios atletikos komandų čempionato antrajame divizione užėmė trečią vietą, nors po pirmos dienos tebuvo aštunti, o po antrosios – ketvirti.

Lietuviai surinko 372,5 taško ir tik po dramatiškos kovos 0,5 taško aplenkė Slovėnijos sportininkus (370 tšk.).

Šešiolikos šalių turnyre nugalėjo Vengrijos atletai (456,5 tšk.), o antri buvo ukrainiečiai (435,5 tšk.). Būtent trys šalys iš antrojo diviziono keliasi į aukštesnį lygį.

Tikslą ropštis į viršų tautiečiams buvo iškėlęs ir rinktinės kapitonas Andrius Gudžius, dėl kurio jo komandos draugams ir smagiausia.

„Labai daug džiaugsmo, ypač Andriui, nes pats prisisakė, kad dar labai norėtų sudalyvauti pirmame divizione. Jame bus sunkiau, bet ir smagiau, nes konkurencija didesnė, tai iš karto ir varžybų lygis kils“, – sakė savo rungtyje dominavęs ieties metikas Edis Matusevičius (84,22 m).

Iš viso Lietuvai Europos žaidynėse Lenkijoje atstovauja net 130 sportininkų, iš kurių trečdalį (43) sudarė lengvaatlečiai.

Europos žaidynėse dalyvauja per 7000 sportininkų iš 48 šalių. Durys į žaidynes buvo užtrenktos karą Ukrainoje vykdančios Rusijos ir jai padedančios Baltarusijos atstovams.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)